Oansvarigt med neddragningarna vid BUP!

BUP i Västerbotten har haft de längsta köerna under flera år, nu har man mage att göra neddragningar på personal. Det ansvariga landstingsrådet Karin Lundström känner inte till detta- säger hon i en intervju i Västerbottensnytt. Bara det är märkligt och under all kritik. Sedan kommer nästa kommentar där hon hänvisar till första linjens vård och att BUP ska vara en specialistklinik. Övriga patienter ska vända sig till hälsocentraler, soc och ungdomshälsan, bland annat. Det håller inte, Karin Lundström, de barn och unga som behöver specialistvård inom BUP får vänta, har gjort det i flera år och lär få vänta ännu längre med dessa neddragningar. Det är ovärdigt att ett barn/en ungdom ska behöva vänta över ett år för att få sin diagnos och den behandling som man behöver. Man kan ju fråga sig om landstingsrådet Lundström överhuvudtaget har funderat på hur illa dessa barn och även deras familj mår av denna hantering. Sverige har ratificerat Barnkonventionen för en massa år sedan. Jag kan bara konstatera att detta beslut strider helt och fullt mot barnkonventionen.

2 kommentarer

  1. Annalena Nystedt

    Sverige har inte skrivit under, ratificerat, barnkonventionens tredje tillägg som ger barn individuell rätt att få sin sak prövad och påtala kränkningar av sina rättigheter. Vilket jag kan märka som god man till ekb.
    Vad som är märkligt är att barnkonventionen INTE är införlivad i svensk lag vilket Sverige också kritiserats för. FN:s barnrättskommitte´ har också kritiserat Sverige för att barns rättigheter skiljs åt beroende på var i landet (vilken kommun) de bor. Vilket jag märker väldigt tydligt som god man till ekb eftersom jag inte bara har ekb i Nordmalings kommun.
    Jag ser skillnader.

    • Maria Lundqvist-Brömster (inläggsförfattare)

      Hej ch tack för dina synpunkter. Du har alldeles rätt vad gäller tredje tillägget något som den förra alliansregeringen också tittade på. Förhoppningvis så kommer snart också barnkonventionen att bli svensk lag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.