Hjälteloppet fredag 17/8

Av , , Bli först att kommentera 2

Fredag kl 13.00 kör vi invigningen av hjältehelgens Hjältelopp.

Visst kommer ni? Vi håller till på Umeå Energi arena. Fantastiskt service har vi fått av arbetsledaren där och vaktmästaren. Tackar grabbar!

Vet inte hur man ska tacka alla som hjälpt till, men otroligt tacksam är jag och mitt team.

Nu kör vi.

sdrm

Bli först att kommentera

Hjälteträning inför hjältehelgen

Av , , Bli först att kommentera 3

Idag på Hjälteträningen erbjöd vi prova på hinderbana och teknikträning. Roligt att så många hjältar kom. Häftigaste är att se hur alla kliver in och hjälper till när någon av deras kompisar får problem.

Älskar att se hur de utvecklas på Hjälteträningen. Är så himla glad att jag och John Gröntvedt tog saken i egna händer och styrde upp en Hjälteförening och lät Hjälteträningen leva kvar. frem

Bli först att kommentera

Hjältehelgen 17-18 augusti – gatuloppet kommer att bli succé

Av , , Bli först att kommentera 3

Nu är det ordentlig nedräkning för min del till Hjältehelgen är. Kan med handen på hjärtat säga att jag tom drömmer om vad som ska göras och vad jag har glömt tänka på.

Var på riktigt orolig ett tag för två veckor sedan när jag titta på anmälningarna och inser att endast 9 hjältar från Umeå var anmälda. Vilken flopp lixom.

Jag och min fantastiska vapendragare Gunnel, som gjort ett fantastiskt jobb med att informera på boenden runt Umeå att den grymmaste helgen närmar sig. Vi har besök, ringt, mailat och delat ut affischer. Nu är det BETYDLIGT många fler som anmält sig.

Hjältebanketten lämnar vi in på måndag  och mest trolig blir det inga eftersläpp till den festen. Ja vi vet att vissa hjältar som inte haft personal med framförhållning kommer att få vända i dörren. Men nån gång lär sig förhoppningsvis personalen.

Hjälteloppet och prova-på-dagen kommer vi att sälja biljetter även samma  dag.

Info runt helgen kommer här.

Hjältehelgen 17-18 augusti på Umeå Energi arena.

Alla känner vi någon med en funktionsvariation, nu bjuder Hjälteföreningen och Umeås näringsliv på en folkfest. Fredaskompa och kom och heja på alla hjältar som deltar.
All info finns på hemsidan.
www.hjalteforeningen.se

Fredag 17/8 Kl 13.00 Hjälteloppet. En hinderbana för människor med funktionsvariation.
Anmälningar görs på hemsidan www.hjalteforeningen.se

Lördag 18/8 10.30-15.00 prova-på-dag med allt från Paraidrotter, fotograferar som fotomodell, titta och sitta i folkracerbilar, klättra, gatulopp med 4 st från ett känt Tv4 program, boxning, brottning och mycket mer info och anmälan görs på hemsidan

Lördag 18/8 18.00 Hjältebankett. Medföljande till deltagaren går in gratis. Folkets hus-äpplet.

Jobbar du eller är förälder/syskon till någon med en funktionsvariation, tveka inte utan anmäl er.

IMG_20180811_202601_902

Bli först att kommentera

”Curlas” det inte lite väl mycket?

Av , , 1 kommentar 7

 

Jag har alltid hört att så många barn och deras familjer klagar på Bup och framförallt den långa tiden alla inblandade måste vänta. Vi har väl egentligen bara hållit igång i knappt två år. jag har läst i olika forum och hört andra jag känner måsta vänta minst 2 år på att bara komma in på första inskrivningen, där man kollar om man verkligen bör göra en utredning.

Vi måste ha haft otroligt tur. Vi går in i slutskedet och som sonen säger -När får jag testa botemedlet mot mina utbrott? Botemedel, ja vad svarar man på det lixom.

  • Det är ju inte säkert det funkar
  • Ritalin  är ju så otroligt ångestframkallande framförallt när den går ur kroppen

Det som erbjuds är ju ganska fantastiskt iaf från Habiliteringen

Vet ni att anhöriga kan få gå på info möte om Diagnosen som X har,  Anhöriga kan få fråga exakt vad de vill

  • Varför är barnen som ett ljus när jag har hen och föräldrarna säger att det är kaos efteråt?
  • Kan man inte be barnet skärpa sig
  • Varför är rutiner så viktigt
  • Curlas inte barnet lite väl mycket
  • Vad menas när föräldrarna säger, vi kan inte både gå på hopp och skoj för att sedan åka på ett kalas om vi ska kunna göra något i morgon.

Fatta va bra det är!  Ni som är anhöriga till barn med särskilda behov och vill förstå och stötta egentligen hela familjen så trycker jag lite extra för detta.

 

Annars då.

Jo men tack bra.

Alla Hjältars helg rullar på riktigt bra och allt vad det innebär.

Bilden är på Frida som kommer att vara en av våra fantastiska modeller inför detta år.

Denna gång är inte genom Uttervägens hjältar  jag gör detta. Det var det iof inte förra året men många har nog trott det. Nu är det genom föreningen och Cilla privat som gör det. Så modellerna kommer att vara fyra personer som är i olika åldrar och med olika funktionshinder och diagnoser.

Som sagt Frida från förra året och programmet Sverige resan SVT sporten

dsc01190-jpg

1 kommentar

Rockar ni Autismdagen oxå?

Av , , Bli först att kommentera 3

Kvinnodagen, Rocka sockorna/Downs syndrom dagen och autismdagen, behövs sånna dagar. ABSOLUT!

Jag som jobbat med människor inom autism spektrumet i princip sedan jag började jobba ordentligt 1998 har alltid fasinerats av dessa människor. Men det är inte fören på senare år det kommit in i mitt privata liv.

Visst har vi pratat om att sonen nog har en diagnos av något slag och med tanke på vilka fantastiskt släktträd jag har på min sida av olika spectrumstörmingar så var det nog rättvist mot T att göra en utredning.

Adhd har vi fattat, autism har vi nog inte velat fatta eller nu när det är utrett är det helt uppenbart.

Älskar hans sätt att kämpa mot allt han kan när han ska ljuga för oss. Det slutar alltid med att sanningen kommet fram.

Jag älskar att vi i många år försökt få honom att skvallra på sina kompisar om de gör något dumt. Ja frågar vi så får man veta sanningen.

Jag älskar hans sätt att säga – oj vad skönt att 1 april äntligen är över (haha)

Älskar hans sätt att tvinga mig och Alfan att titta på extremt tråkiga Youtube klipp om hur nån klarat en skylanders bana eller se hur Titanic sjönk för 10 gången

Jag älskar hur minutstocken kan få honom att sluta titta Youtube men om jag bara stänger av så vänds världen upp och ner

Jag älskar hans otroligt mysiga kramar och de sätt han säger -jag älskar dig mamma.

 

I bland vill jag såklart säga skärp till dig och va som alla andra. Men ångrar mig genast. Jag älskar min unika son precis lika mycket som jag älskar min marvelgalna tös som fyller 13 i sommar och allt bad det innebär.

20170704_191724

Bli först att kommentera

Snö till midjan….

Av , , Bli först att kommentera 2

När man sitter i en snödriva i vårt sommarhus och snön är upp till midjan, ja på fler ställen högre är det svårt att tro att det nån gång kommer att bli sommar och grön gräsmatta i stället för snömatta.

Vi frågade barnen va de ville göra i sommar, fiska och tälta blev de snabbaste svaren. Sedan kom -ska vi inte göra i ordning matboden så man kan bo där.

Vi vill ju såklart få in elen som var planen förra sommaren redan men tydligen är det fler än vi som har semester på sommaren haha. Nä men slippa skarvsladdar och kunna ha lampor ute och i ladugården hade ju varit nice.

Tälta och fiska kommer ju såklart att hända. Älskar de spartanska livet och bara vara. Är alltid stressad när jag kommer ut på Brönet, oftas har jag slutat sista månaden på jobbet med extremt mycket övertid för många är ofta sjuka vid denna tid plus så pluggar studenterna Hej vilt inför sista tentan.

Nu började jag året med extremt mycket heltid och ensam jobb så jag hoppas det blir lugnare avslut.

Det vankas ju 40 års fest tillsammans med brorsan som fyller 50 år. Det är helt galet att han fyller 50 år. 35 år känns mer okej, inte 50.

Till veckan fotar vi inför alla hjältars helg, nu rullar det på rätt bra

Har du ett företag och vill synas och sponsra detta fantastiska evenemang så tveka inte, utan hör av dig direkt!

Ni har väl inte missat att ett nytt avsnitt släpps i Hjältepodden.

Listen to Hjältepodden Del 5 by Hjältepodden #np on #SoundCloud

 

Äntligen har jag oxå påskledigt med familjen

20180331_132146

Bli först att kommentera

Vilka barn har kalas numera? Bjuda Adhd barn?

Av , , 4 kommentarer 5

Om knappt 3 månader fyller sonen 9 år men han planerar redan för kalaset och vilka han ska bjuda.

Jag undrar om andra barn i hans ålder har kalas, hur är det med era barn har de kalas? Vem bestämmer vilka de bjuder? Våra barn har alltid bjudit in hela sina klasser, men i år funderar jag på riktigt om vi verkligen ska göra det.

Barn som varit på våra barns kalas pratar ofta om kalasen som varit och att de brukar vara så otroligt roliga.

Men jag ser och hör ju att sonen inte blir bjuden tillbaka, ja visst han har blivit bjuden på sina bästa och närmaste kompisars kalas och jag fundera på om inte jag ska peppa sonen att bara bjuda dem som bjuder honom än om det blir väldigt få. För det är nog bara 2 i klassen som bjudit in honom.

Jag har läst i många forum att detta är verkligheten får många barn med diagnoser men själv är jag rätt godtogen och tänker ännu. De andra barnen i klassen har nog inte haft kalas.

Jag grubblar oxå på vilka jag ska bjuda på min och storebrors 90 års fest. Lite sång, lite dans och lite naket. Haha. Vissa är självklara andra är jag osäker på.

Man kan säga att vi är i ett vägskäl.

20180330_160833

 

4 kommentarer

Varför är det så svårt att vara ärlig?

Av , , 2 kommentarer 6

Detta är ett inlägg jag har funderat ett längre tag på att göra.

Det här med att förklara för barn om att de har en diagnos. Redan innan vi bestämde att göra en utredning på sonen så här jag  följt en hel del ”grupper” på Facebook och Instagram som vänder sig mot bl.a. anhöriga till barn som man tror eller har en diagnos.

Väldigt ofta kommer frågan upp, hur berättar jag för Kalle/Lisa att denne har Autism eller adhd?

Min spontana tanke är alltid! Har ni gjort en utredning utan att prata om varför?!? Nu i första hand är det då barn med normalbegåvning. (Ursäkta språket på förhand)

VARFÖR I HELVETE LÅTER MAN SITT BARN GÖRA EN UTREDNING UTAN ATT PRATA OM VARFÖR?

Vi har i flera år försökt bemöta vår sons egenheter genom att prata öppet om dem. Som när han har ”myrkryp”. Då frågar vi – Har du myrkryp, hur vill du bli av med Den? Står vi då i kö har vi alltid bett honom ställa sig en bit i från och snurra, vips är det lättare att fokusera.

Jag minns när vi såg Insidan ut och T utbrister på bion 6 år gammal. Det är så det känns i min kropp. (Ilska tog över spakarna och blev eld)

Det blev såklart lättare att återkoppla till hans utbrott eller rädslor efter den filmen.

Men jag tänker spontant som jobbat med människor med olika Funktionsvariationer i snart 20 år. Har inte dessa människor rätt att veta varför de känner sig annorlunda eller tycker att jag som normalstörd beter mig konstigt i deras värld. Har inte de rätt att veta varför deras föräldrar låter denne göra massa konstiga tester. Som sagt obegripligt i mina öron och ögon. Jag kan köpa om barnet har svår autism med en utvecklingssörning och man gör en utredning ”bara” för att omgivningen ska anpassa efter rätt kravnivå, men om man ”bara” anar ADHD och Autism 1.1 då tycker jag det är rent utsagt kasst och egocentrisk av anhöriga. För vem gör man en utredning då? Vi  bollade mycket med varandra som föräldrar om varför bi skulle göra en utredning men ju äldre sonen blev (typ 6-7år) så här vi såklart involverat honom mer och mer. När vi kände att vi inte kunde svara på någon fråga (Vi fick svara på ca 700-800 frågor innan själva utredningen började) Så frågade vi alltid sonen som till 99% hade ett rakt och klockrent svar.

Tycker verkligen inte att man ska göra det så krångligt. Finns massa bra förklara filmer på Youtube och liknande sidor.

Ärlighet varar längst!

20170606_183848

 

2 kommentarer

Klart vi ska ha en Gala i Umeå

Av , , 2 kommentarer 4

19417535_804022976423554_4030324041406771809_o

 

Idag var det dags för frukostmöte ang. Alla Hjältars Helg som går av stapeln den 17-18 Augusti. Med Hjälteloppet som startskott och en Galamiddag som avslutning. För har man en sådan här hjältehelg kan man ju inte missa en Gala med rödamattan, glitter och glamour. Eller hur?!

Vi satt ett Magiskt gäng runt bordet. Idag var det Fotografen Jonatan Stålhös    http://jonatanstalhos.com/ som var ny i gänget. Eller ja ny för detta forum, det var ju han som hängde med Uttervägenshjältar i nästan 6 månader och låg bakom deras reportage i Dagens Nyheter  https://www.dn.se/sport/uttervagens-hjaltar-trotsar-livets-hinder-pa-vag-mot-malet/

Senare under dagen blev http://www.ramirent.se/ klara som sponsorer till Hjälteloppet, precis som förra året vilket vi som var med förra året tycker är kanon.

Z-profil genom Fredrik Solbakken och Flygbra genom Maria Hurtig som även var med förra året har varit med på alla våra möten. Det är faktiskt Maria som dragit i gång detta tillsammans med Linda Jonsson på Comfort hotell vinn. Det är så roligt att Näringslivet i Umeå vill ha Alla hjältars Helg. Nu kör vi i full fart mot hjältehelg. Roligt är ju att Virena kommer upp från Göteborg även detta år.

Ja Galan den återkommer jag med när vi vet mer om vad och vart den är. Vi har träffat en Restaurang i Umeå och hoppas allt ska gå i lås och att vi ska hitta sponsorer så alla Hjältar kan få en kanon gala.

 

Har alltid brunnit för att normalisera, blev påmind tidigare i veckan att för ca 20 år sedan jobbade jag på ett kortis i Umeå och tog några av grabbarna med mig på TC i Umeå för att dansa och att de skulle få dricka en öl. Detta är något jag jobbar med fortfarande. Blev så glad att det var någon som påminde mig att aldrig sluta kämpa och framförallt ha roligt!

2 kommentarer

När tanke blir succe. Alla Hjältars Helg.

Av , , Bli först att kommentera 5

Hjälteföreningen är nu verklighet, en förening som skapades för att vi va några som tänkte utanför boxen. Det får ni tolka hur ni vill. Att tänka utanför boxen är bra i dessa tider men krävs mod.

Hjälteträningen är en succé. I dag var vi 37st på passet, kan tänka mig att vi va runt 10-12 normalstörda av dem 37 vilket betyder att vi hade 25-27 bokade människor med funktionsvariation. HUR GRYMT ÄR INTE DET! Med måndags passet aktiverar vi alltså runt 40 st människor med funktionsvariation runt Umeå. Idag hittade några gamla hjältar tillbaka som vi inte sätt sedan vi körde på Tenton. Vi hade dessutom flera nya personer som är utan dagligaktivitet, vilket är ett av våra syften med att ha ett pass på dagen. Hitta människor som trillat ner mellan stolarna

Vart ska detta sluta?!

Uttervägens hjältar gör ett bra jobb med att inspirera andra att våga ta plats och njuta av livet. Sedan finns det alltid människor som misstror och bildar sina egna tankar om vad som är bra för den enskilde individen.

Det är ingen tillfällighet att vi aktiverar över 40 st människor i Umeå med funktionsvariation. Det är människor runt dem som peppar iväg dem på dessa aktiviteter för det är mitt jobb som boendehandledare att presentera nya aktiviteter som verkar matnyttiga och som plus kan knytas till deras genomförandeplan.

Oj vad vi öppnar upp en helt ny värld för många.

Idag blev jag uppringd från en personal som ville att jag skulle peppa en som brukar träna på torsdagar till att komma på måndagar. För hen mår inge bra just nu. Jag blev smickrad att jag blev tillfrågad att hjälpa till och skrev ut ett välkomnande och peppande brev till denne. Som jag upplevde blev superglad och stolt över att ha fått detta brev. Vi bokade träningsdate på måndag

Då vet iaf jag att den mängd fritid jag lägger ner på detta är helt klart värt!

Nytt om Alla Hjältars Helg? Jo men alla grupper verkar jobba på. Älskar att det går hyffsat fort, inga omvägar. Jo förbi mig kanske haha men det är knappt avstigning. Viktigt att komma ihåg För vem vi hör detta och att alla är  en vinnare.

Boka in 17 & 18 Augusti nu alla. Ta en sen semesterdag och kom på vår magiska helg.

Annars då. Jo vars. Vi har börjat podda. Har hunnit med 3 avsnitt och gjorde vårt 4:e idag. Hjältepodden. Såklart. Finns på Sound Cloud.

20180215_143231

Bli först att kommentera