De mörkaste månanderna är förbi

Av , , Bli först att kommentera 3

Nu när de mörkaste månaderna på året äntligen har rullat förbi kan jag andas ut igen och invänta vårens intågande. Att det snöar i helger gör mig faktiskt ingenting.

Igår åkte jag och sonen till Ica maxi för att veckohandla då passade vi på att börja planera inför sommaren. Högst uppe på hans Vill göra lista i sommar stod Fiska från båt. Hur skönt är inte det lixom att ha en son som nöjer sig med det. När jag fråga om vi kanske skulle åka iväg till någon annan stad blev svaret. Menar du Brönet nu mamma, jag vill bara vara på brönet.

Känns rätt skönt att barnen nöjer sig med att vara i vårt sommarhus. Kan nog vara så att vi alla längtar efter familjen Bergströms från Mantorp. Vi vet att de har som plan att komma upp till oss i sommar. Vilket hela familjen ser fram emot.

Själv ska jag nog kliva in mitt i semestern och jobba några dagar med uttervägenshjältar.

Hjältarnas Träningspass börjar rulla på riktigt bra. Skulle nog kunna tro att det är runt 40st olika människor med funktionshinder som tränat minst 2 gånger. Sedan personal och anhöriga på det. Säkert lika många. Vissa pass är det väldigt trångt i hallen. Men roligt har vi. Ni är välkomna att komma prova.

20170323_175734

Bli först att kommentera

När sammarbete funkar mellan förälder och personal

Av , , 2 kommentarer 6

Ni som brukar följa min blogg vet att jag numera är både förälder till ett barn med särskilda behov och personal på ett gruppboenden. Jag var personal långt innan jag blev förälder till sonen Ja även dottern. Det jag vet är att man vinner inget på att vara en förälder som kräver orimliga saker. Detta är något jag verkligen försöker tänka på i mötet med sonens resurs. För som personal har jag mer koll på läget än vad många anhöriga tror. Hahaha så är det såklart med sonens resurs.

Det jag även märkt är att många föräldrar väljer sina konflikter med omsorg så livet ska rulla på så smärtfritt som möjligt. Så är det även hemma hos oss. Denna gång är det åka skridskor. Sonen har gjort isbanan till ett ”farligt” ställe i hans värld, vi orkar inte ta tag i problemet. Det blir vinter och alla ska åka skridskor på skolan. Vi säger i förbifarten. Joooo det är skridskor i veckan. Sonen får ångest.

När vi kommer till skolan förra veckan så har sonen ältar detta i flera dagar. Jag ber honom prata med D på skolan. Nu är ångesten hög och den röda gubben ilska (i insidan ut) styr nu spakarna. D svarar men hur löser vi detta?

Jag ser än en gång hur sonen litar på sin resurs och jag blir varm i hjärtat. D säger att ”Du behöver inte åka skridskor denna vecka. Förra veckan fick jag se en film där D åker skridskor och T åker på en skrana efter. Jag blir varm i hjärtat.

Idag var det skridskor igen och jag vet att det har en plan. Nått om nått stort paket. Då har den fantastiska människan släpat med sin spark hemifrån och slagit in den.

Mamman går till jobbet med varmt hjärta och tårar i ögonen. När jag hämtar sonen får jag se en film där sonen har skridsko på sig och åker tillsammans med sin lärare och resursen filmar. Ja givetvis får han en kram. Det är exakt så här jag vill jobba. Jag som förälder släpper mitt eget kontrollbehov och personalen får göra sitt jobb. Detta gjorde min dag och helg. JAG ÄR SÅ TACKSAM ATT MARIEBERGSKOLAN HAR DEN BÄSTA RESURSEN.

En och en halvtimme hade sonen haft på sig sina skridskor. Ja visst blir man glad på riktigt.

IMG-20170114-WA0001

 

2 kommentarer

Nominerade som årets Prestation

Av , , Bli först att kommentera 5

FB_IMG_1474214153064

 

I tisdags så blev det offentligt att Uttervägens hjältar är nominerade i Umeå Idrottsgala som årets prestation.

När jag såg tidningen så blev jag ledsen inombords. Tänk om jag fick ringa till pappa Kennet och berätta detta. Han hade varit så galet stolt, han hade ringt till alla han känner och berättat nyheten. Hahaha

Ja fasen vad jag saknar min far. Han brann verkligen för personerna som jag jobbat med genom åren. Många har han faktiskt träffat.

 

Men Tänk att Uttervägens hjältar är nominerad som årets Prestation i Umeås idrottsgala. Att Ume Flyers är nominerad i årets Parasport är inte oväntat, men att vi är nominerade bland Thorens fotbollslag och Ifk Umeås Linn Sömskar och Jonna Sundling  är ju grym prestation bara det. Men jag tycker så klart att ni ska rösta både på Flyers och oss.

Här är deras motivering

Uttervägens Hjältar – Uttervägens Hjältar

Att springa toughest är det få som vågar sig på.

På Uttervägens gruppboende tog man sig tillsammans med sin personal genom hela banan utan att se den som ett hinder bara en möjlighet. Det är en prestation.

 

http://umeaidrottsgala.se/evenemang/rosta/

Så in och rösta på oss. Det vore grymt om gänget får visa för hela Umeå och resten av Sverige att med rätt förutsättningar och verktyg är ingenting omöjligt.

 

 

Bli först att kommentera

Gruppträning av hjältarna för människor med funktionsnedsättning

Av , , Bli först att kommentera 3

Den 1 februari rullar uttervägenshjältar igång ett sammarbete med Tentongym och deras pt John Gröntvedt. Två gånger i veckan blir det gruppträning. Vill ni ha mera info hör av er. Vi kommer gärna på ert gruppboende, skola eller dv för att informera. Hjälp oss att sprida denna info till så många som möjligt. #ingetäromöjligt

 

 

IMG_20161005_170105

Bli först att kommentera

2016 året Ångest och Hjältarna tog mig med storm.

Av , , 2 kommentarer 7

Får i bland sms om att jag borde blogga. Tydligen så berör jag människor, vilket jag blir berörd av.

Året 2016 började på sämsta möjliga sätt. Ångest och tvångstankar klev in i familjen Brönemyrs med dunder och brak.Vi var fyra stycken som behövde tänka om. Jag personligen har blivit ännu mera känslig angående utlåtande och blickar när jag rör mig bland allmänheten med sonen. Jag vet, visst är det märkligt att när jag är i min roll som boendehandledare Cilla finns det inget jag skäms över eller tycker är jobbigt men som mamma vill man inte sticka ut. Tror att mer än en känner igen sig. Många av er säger säkert utåt Nä jag bryr mig verkligen inte, men skulle ni ha en pulsklocka i liknande situationer vi hamnar i skulle er puls också jobba på lite hårdare.

Men vi jobbar på med både familjen i helhet och sonen. Vi väntar på att utredningen ska börja på BUP. Tilldess jobbar vi på. Vi är såklart nervösa hur det ska gå när Vår hjälte David kommer att jobba kortare dagar och T inte kommer att ha resurs. Av alla incidenter som hänt i höst har D varit borta på alla utom en. Javisst är han lite magisk.

Hjältarna jag har äran att jobba med då. Ojoj så fantastiskt jobb jag har. Vilket år det har varit för dem och dess familjer. Har fått så mycket kärlek och varma ord under året så jag har en rejäl bank att ta fram när det går tyngre.

20170101_235339

Vi hoppas ju såklart att detta ska ge ringar på vattnet. Att fler ska börja med fysisk aktivitet, ja varför inte komma och prova tentongyms nya satsning på pass för funktionsnedsatta i sammarbete med UTTERVÄGENSHJÄLTAR såklart. Helt crazy att de ska bli instruktörer tillsammans med John Gröntvedt. Där snackar vi förebilder i världsklass!

Den där John han är en bra Kollega och vän både till hjältarna, min familj och mig.

20161126_194139

 

2 kommentarer

Att rida ur ångestkurvan är inte det enklaste.

Av , , Bli först att kommentera 9

Att vara mamma till ett barn med Ångest är inte alltid så lätt och blir ofta inte som man själv tänkt. Tisdagar hemma hos oss är förknippad med ångest eftersom det är gympa dagen. Nä då handlar det inte om att det är gympa och att själva gympan är ångest som för många. Utan det är själva utrymmet som utbringar ångest.

Idag var jag helt oförberedd på att barnen skulle till gympahallen. Ja precis jag hade glömt läsa veckobrevet. För hemma hos oss gäller det att ligga steget före och förbereda.

Idag var det tydligen storsjung. Kul säger många, jo fast inte i gympahallen säger sonen. Ser när jag lämnar sonen att han går från helt ångest fri till ett högt ångest påslag. Men vi har lärt oss mycket under det sista året, att rida ur ångesten är bla en sak som är extra viktig. Sonens Största stöd i skolan och vår hjälte  David hjälpte Sonen snabbt att hitta en lösning, Jag ingick i den planen. Inga problem för mig. Älskar när personalen tar egna initiativ och jag kan bara hänga på.

Har nämnt det förut att jag tycker det är viktigt att visa Sonen att jag litar på personalen. Jag har ¨många gånger jobbat på ställen där  föräldrarna inte litat på personalen och det över går ofta till deras barn. Vilket inte är så bra. Ja visst i vissa fall kanske det är välbehövligt men inte alltid.

Det jag vill påvisa när jag nu både är förälder och personal är att det är viktigt att man visar att man litar på varandra än fast man kanske inte alltid tycker om varandra. Jag menar för vems skull?

Hur gick det då i morse, jo vi gick till gympahallen och kika hur det såg ut och vad som väntade. Ångesten var hög, blicken flacka, man ser hur det kryper i kroppen.

Jag frågar. -Hur och var känns det i kroppen?

Sonen. – I hjärtat.

Jag känner hur jag vill gråta  men biter i hop och säger positivt. - Det är ju toppen att du berättar hur och var det känns, visst kommer du ihåg att det är farligt att inte rida ur en ångestkurva. Ju mer du stannar ju farligare tycker du att det blir.

Sonen säger Ja. Men om det inte går kan vi gå då? David svarar snabbt och tryggt – jag lovar att om det inte går så går vi ut. (mamman är nära till gråt för att hon är så rörd av tilliten jag ser mellan dessa två)

 

Detta  är något som är viktigt när man jobbar med människor – Tillit. Tillit kommer inte bara över en kafferast, det kan ta år att bygga upp. Jag har många gånger stått på andra sidan som personal och känns att anhöriga hatar en, men samtidigt känt tillit med människan jag jobbar med.

Dessa gånger önskar man att den anhörige kunde svälja sin stolthet och se till människan i frågas bästa. Ja nu säger många att ”jag känner väl mitt eget barn bäst” Javisst i många lägen är det så, men jag kan ju inte svara på hur mina barn är i alla lägen. Man är ju faktiskt annorlunda när olika människor är med. Jag kör ofta med raka och öppna kort. Detta är svårt för många, nu åker jag själv på en personal som kör öppna och raka kort. Visst känns de. Men tanken susar genom skallen…. – För vem skull.

I dag hade jag kunnat välja att stanna kvar för min egen skull och skyddat min son mot ångest attacken jag vet att han kommer att få när det är dags att gå med klassen till gympahallen. Men för vem gör jag det. Sonen och Davids tillit- Nä inte alls. Bara för min egen.

Bli först att kommentera

Nominerad till Årets förebild

Av , , Bli först att kommentera 17

Jag gillar att utvecklas som person både privat och i yrket. Jag anser att jag aldrig är fullärd. När jag träffar nya människor så suger jag in all info jag kan, tar det bästa och använder det privat eller i jobbet.

Haft mycket nytta av det jag lär mig både hemma och på jobbet. Hade jag inte fått all utbildning vad gällande adhd, ångest och tvvångstankar hade vi nog inte kunnat hjälpa vår son så fort som han ändå fick hjälp runt allt som bröt ut för snart ett år sedan.

Om jag inte själv hade gått från en hyffsat tränad Innebandymållis till en överviktig mamma som tappat all självkänsla och till en hyfsad tränad 2 barns mor med självförtroende och självkänslan tillbaka hade jag nog inte kunnat peppa brukarna och mina kollegor till att genomföra Toughest. Att knäcka en sådan ide och få med sig sina kollegor har jag förstått krävs mod. Nu var det faktiskt så att jag behövde verkligen inte övertala dem. De hängde med direkt!

När jag växte upp kommer jag ihåg att jag hade bra självfördtroende trots att jag var mobbad, iaf till en början. När jag blev hårdare utsatt så tappade jag totalt mitt självförtroende. Tänk att jag ändå vågade stå i mål i fotboll.

Jag minns en match när vi spelade Hörnsjö mot Gräsmyr  så stod gänget som var på mig vid kortlinjen vid mitt mål och hånade mig rätt hårt. Ingen gjorde nått förutom min pappa som kom ner och ställde sig vid målet, han sa inte ett ljud, men han stod där resten av matchen och de gav mig mod att göra några fina räddningar så att vi vann.

Detta lärde mig att ibland behöver man inte säga så mycket utan bara finnas vid någons sida och våga tro att inget är omöjligt. Detta är nått jag har med mig när sonen inte mår bra eller nån av Dem jag jobbat med mår dåligt. Bara att hänga och personen i fråga bara känner av ens närhet kommer man långt med.

Jag har faktiskt blivit nominerad till årets förebild efter vår resa med Uttervägenshjältar. Grät när jag fick sms om att jag skulle gå in och kika. När jag såg mitt eget namn än fast jag letade John Gröntvedts namn (uttervägens pt för han är nominerat till årets pt.) trodde jag att jag läste fel. Jag årets förebild. Det måste ju vara fel. Men tydligen tycker människor att jag inspirerar.Så nu behöver jag hjälp att komma till Stockholm tillsammans med John så In och rösta i årets Guldhjärta. 2016 http://fitnessfestivalen.se/event/guldhjartat—megapartyIMG_20161009_215653

#ingetäromöjligt

 

Bli först att kommentera

Folkbladet och p4 i dag Expressen i morgon

Av , , Bli först att kommentera 15

Idag har jag blivit nerringd av olika tidningar. Så himla kul att få lyffta detta fantastiska gäng. I morse var vi på p4 och sände i morgon är vi med i Expressen. Sa jag att jag älskar mitt jobb.

Foto Yurika Palmqvist

received_10153911281048873

Bli först att kommentera

Uttervägenshjältar fixade Toughest!

Av , , Bli först att kommentera 12

Tänk att vi klarade det. Alla startade och ALLA gick i mål. Hoppas att ni följer oss på Facebook och instagram så ni ser vilka hjältar ni har i umeå! Helt galet. Vi hoppas vi har inspirerat många och gjort reklam för umeå kommun och framförallt yrket boendehandledare. För mitt yrke äger! I morgon finns vi i VF. 8.40 är Hanna & Nina på p4 tillsammans med Mig och John. De ska berätta om vårt galna lopp.

FB_IMG_1474214153064

Bli först att kommentera

Uttervägenshjältar i VF

Av , , Bli först att kommentera 14

Ni har väl köpt FOLKBLADET i dag? Uttervägenshjältar har en helsida i dagens tidning.

Sa jag att jag älskar mitt jobb haha

1120160908215604000

Bli först att kommentera