Vi har ett problem

 

Den 9 maj 2013 passerade vi en kritisk gräns vad det gäller koldioxid i vår luft på jorden: Då mättes 400 ppm som är högst koncentration av koldioxid mätt i atmosfären sedan man började mätningarna 1958.

Under de senaste 800 000 åren har mängden koldioxid i atmosfären pendlat mellan cirka 180 ppm under istider och 280 ppm under varma perioder. Men dagens ökning är mer än hundra gånger snabbare än den ökning som skedde när den senaste istiden slutade.

 

– Vi håller på att skapa ett förhistoriskt klimat, med enorma och möjligen katastrofala risker för mänskliga samhällen, säger Bob Ward, chef för Grantham-institutet vid ansedda London School of Economics som är inriktat på forskning om klimatförändringar, rapporterar TT.

 

———————————————————————————————————————————————————————————————-

PÅ VÄG MOT FÖRHISTORISKT KLIMAT?

För att förstå vad en halt på 400 ppm innebär jämför forskarna med en historisk tid, pliocen, som inträffade för 3-5 miljoner år sedan.

Det bedöms vara senast som jorden upplevde en koldioxidhalt som motsvarar vad vi är på väg mot nu. Då nådde CO2-halten 415 ppm.

Under pliocen var den globala temperaturen tre till fyra grader högre än i dag.

Vid polerna var det kanske så mycket som tio grader varmare.

De stora isarna över Antaktis och Grönland hade inte bildats och havsytan var 5-40 meter högre än i dag.

Följ dagliga uppdateringar av CO2-halten på Twitter: @Keeling_curve

—————————————————————————————————————————————————————————

 

– Det spelar ju ingen roll för klimatet här och nu i dag, utan det är ju mer att det är en väldigt tydlig tröskel som vi passerar. Vi passerade 300 i början av 1900-talet och i dag så ökar det med drygt 2 miljondelar per år så tyvärr är det ju en ökning som dessutom accelererar, säger Pär Holmgren, meteorolog och klimatexpert. Grundproblemet med klimatförändringarna är att de är så långsamma och tröga, så vi kommer inte se full effekt av de utsläpp vi har gjort fram till idag förrän om i storleksordningen ett tusen år. Det är därför som det faktiskt är väldigt skrämmande och alarmerande att vi passerar ytterligare en gräns nu.

– Bevisen är entydiga – det är den kraftiga ökningen av koldioxidutsläpp från förbränning av kol, olja och naturgas som orsakar denna ökning, säger Pieter Tans, forskare på NOAA, i ett pressmeddelande.

 

 

Om uppvärmningen ska hållas under 2 grader som är målet, måste halterna ner igen till 350 ppm menar många forskare, alltså en nivå vi redan har passerat. Det anser ändå Pär Holmgren är realistiskt.

-Ja det är fullt rimligt om vi skulle ha ett helt fossilfritt samhälle, och dessutom på sikt utvecklar teknik som kan ta bort de utsläpp  som vi redan har gjort. Men ju längre det går desto svårare kommer det att bli, och desto mer pengar kommer det kosta och desto mer avancerad teknik kommer vi att behöva.

 

TVSHOW

Tv-serien NEWsroom gjorde en fiktiv intervju med en miljöforskare som berättar de fakta som dagens forskare faktiskt har. Ingen tvkanal eller program har sagt det såhär för det är rätt så deprimerande och hopplöst läget – sanningen…  se den via länken nedan på engelska:

climate change interview

 

Texten ovan är kopierad från denna artikel : http://www.svt.se/nyheter/varlden/koldioxid-nar-rekordniva  där även citaten går att hitta.

 

PUCKADE FORSKARE – DE ÄR JU KÖPTA!

Ja kanske det. Här har du ett gäng forskare som jobbar för NASA som säger samma saker:

 

Scary scorecard: catastrophic climate change 400, humanity zero. Listen to the scientists, vote wisely, beat carbon addiction and put humanity into the game.

– Dr. William Patzert

Research Oceanographer

 

så det finns för många källor för att alla ska kunna vara köpta eller manipulerade.

 

Så därför tycker jag det är bra om en budget som fokuserar på att dämpa användningen av fossila bränslen och utveckla nya alternativ till den vinner. Ska kolla upp vilken av dem som ämnar göra det. Den får min röst för att de som lever 1000 år efter mig ska ha en chans att bo på jorden utan att tvingas klara hysteriska stormar, skogsbränder så stora att de inte går att stoppa eller en höjning av havsnivån som i filmen med Kevin Costner.

För att för mig är politik så mycket mer än hur mycket vi har kvar efter skatten det handlar också om vad för slags samhälle vi lämnar efter oss. Det vi har att erbjuda om tusen år är ingen höjdare. Jag hoppas på att vi klarar av att vara vettiga och kloka nog att inse vår begränsning och att ständigt ökande tillväxt hur vi än gör den inte i sig är en lösning eller ett mål. Jag är realist men även optimist. Jag tror på att vi klarar av detta även om chansen är liten.

2 kommentarer

  1. €dor

    Jag tycker det är intressant att ”någon” ägnar sig åt miljön också både här i Vilhelmina men även på bloggen totalt om ser vilka frågor man tycker är viktigare. Snygga skor, rätt färg på nagellacket-/ögonskuggan eller hur mycket avgaser eller smuts vi släpper ut eller gör av med. Jag menar för den skull inte människor ska få använda nämnda, jag menar bara att det är det centrala i reklam och allting.
    Vad tycker du om utsläppen som den tunga trafiken utgör, den föreslagna skatten som inte blev av? Visst lever vi, eller tänker 1800-tal, för hur ska vi i annat fall kunna ställa om. Vad tycker och tror du?

    Lilla Vilhelmina kanske inte kan påverka miljön stort, men tänk om vi blir föregångare med nya idéer som kanske blir nödvändiga framåt i tiden. Vi har trots allt redan det bästa bland världens miljöer, rent vatten frisk luft, men luften den rår vi inte om ensamma, men vi slipper då bra mycket av de många ser som ett problem. Stockholm och biltrafiken är ett, men det verkar man vilja fortsätta med. De säger det är framtiden man bygger för. Vad tror du om det?

    • Camilla Stenlund (inläggsförfattare)

      Från min synvinkel är det att vi bygger vårt samhälle på fel grunder, visst ska vi få det bättre och utveckla både vår kunskap och teknik och må bättre osv men just nu gör vi det på bekostnad av framtida generationers möjligheter att få det ens i närheten som vi haft det ett tag. Det är enkelt att håna åtgärder som främjar nya sätt att se på saker som att de är landsbygdsfientlliga och förstör för våra företag men omställningen måste ske någon gång ifall vi människor vill bo kvar här. Gör vi det nu blir det dyrt men det kommer att gå, gjorde vi det för 10 år sedan hade vi kanske klarat av att slippa knasväder nu eller om vi inte gör det utan tuffar på så kostar det så mycket att vi får gå tillbaka till stenåldern för att överleva eller byta planet. Det kanske därför som vi utforskar rymden allt mer, har det funnits vatten på Mars – kan ett maskhål sända oss ut till en galax med en oförstörd planet med syre och vatten?

      I Stockholm kan de bygga nya kringfarter, tunnlar och leder varje minut men de kommer aldrig att räcka till om inte vi inser att det är lika schysst att bo på andra ställen. Tänk om arbetsförmedlingen kunde få människor som bor i städerna att söka de jobb som finns här på landsbygden och inte bara föreslå arbetslösa inlandsbor att dra till stan. Vi har tex kockbrist i Saxnäs, det behövs flera stycken för de vi har jobbar ihjäl sig. Det är bara ett exempel.

      Om vi ska få en vettig grund att stå på bör centralisering inte vara den enda som våra politiker tycker är bra, centralisera effektivisera är mantra. Vi behöver visa att vår del av landet är attraktiv och öka vårt jobb med att visa att det går finfint att bo här 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.