Så förbaskad jag blir…

Av , , Bli först att kommentera 9

…när någon kör/backar in i bakskärmen på min lilla röda C3 (liten Citroen) som stod parkerad och bara struntar i det. Sticker – smiter därifrån! Hur är man funtad då? Inte lämnar en lapp med mobilnr eller ger sig till känna på annat sätt!?

Har väntat på att någon skulle höra av sig …. men inte. Någon som vet nåt får gärna höra av sig till mig – 0703227705. Det allra bästa vore att den som gjorde det hör av sig.

Ni som läser detta och är aktiva på Facebook får gärna förmedla detta i era kretsar. Den som gjort det kan finnas där. Tack på förhand:)

Bli först att kommentera

Kulturstipentiat

Av , , 4 kommentarer 8

Jag trodde inte mina öron när jag fick vetskap om att det var jag. Det är väl nu först jag egentligen förstått det efter att många personer kommit fram och gratulerat. Motiveringen löd ”Musiklivet i Sorsele är stort och det finns många duktiga musiker och artister. Bakom dessa finns väldigt ofta Carl-Axel, som ljudtekniker, inspiratör m.m. Han finns ofta med som arrangör i andra olika musikaliska sammanhang. Han har verkligen bidragit till att kommunens unga utvecklats och vågat ta för sig musikaliskt. På Youtube hittar man inspelningar av vacker sång och musik med Sorseleartister och producerat av Carl-Axel Otterhall”. Att läsa detta är ren och skär musik i mitt huvud. TACK SORSELE KOMMUN!

Att Elin Janeheim fick ungdomsstipendiet är för mig en självklarhet. En 14-årig världsmästare från Sorsele. Det är stort……….mycket stort! Härligt att hon även fick en extra ekonomisk bonus av kommunen (företagarna). Kan tänka mig att resor, boende och uppehälle vid tävlande inte täcks av riksförbundet eller den lokala föreningen. Jag gläds innerligt med henne.

Om jag nu gläds över mitt eget och Elins stipendie så måste jag säga att jag personligen kanske är mest glad över det pris Annette Hedman och Urban Isaksson fick. Motivering: ”De har med stor entusiasm, uppfinningsrikedom, nytänk och engagemang utvecklat Sorsele SK:s barn- och ungdomsverksamhet och detta har lett till att det är väldigt många barn som under deras ledning upptäckt hur roligt det är att åka skidor”. UNDERBART:)

Det ska vara roligt, inspirerande och utvecklande att växa upp även i en glesbygdskommun. Det är mitt motto. Elin Janeheim är ett bevis på att man kan lyckas. Vi andra tre stipendiater försöker skapa förutsättningar för det. Kanske inte att man ska bli världsbäst utan att man får en meningsfull, innehållsrik och sund fritid under sin uppväxt i Sorsele. Det tror jag både Urban och Annette skriver under på.

Annette fick ju även stipendie av Lions ”för sin iver och sitt nytänkande”. Som jag förstått det så har det också med skidor att göra. JÄTTESKOJ!

Det Elin och jag gör märks ju på olika sätt lite mera offentligt än det som Annette och Urban gör. Elin syns i media och det jag gör hörs ju lokalt på ett eller annat sätt. Men vilka uppmärksammar det fantastiska jobb sådana som Urban och Annette gör i det tysta? Mer än föräldrar då. Jo Sorsele kommun och Lions. En eloge till kommunen och Lions. Till saken hör att det finns många fler än Annette, Urban samt undertecknad som lägger ner oändliga timmar ideellt på verksamheter som gör det ”roligt, inspirerande och utvecklande” att bo och leva eller växa upp i Sorsele. Jag hoppas det är er tur att få uppmärksamhet kommande år.

 

4 kommentarer

Lite utifrån Jan Guillos betraktelse av Almedalenveckan

Av , , Bli först att kommentera 11

”Fridolins socialdemokratiska tal missade jag eftersom jag rest hem. Jo, jag var alltså i Almedalen för första gången på 25 år, då när det bara hölls ett par hundra seminarier. I år var siffran 4 100. Då dominerades inte Almedalsveckan av försäljare och kommunpolitiker, då landade inte mellan 50 och 80 plan dagligen på ”Visby Airport”, då slapp skattebetalarna lägga ut hundratals miljoner på icke-politikers betalda Gotlandssemester på en politikervecka som inte längre är politikervecka.

Då var inte en discotävling veckans huvudsakliga begivenhet. Jag tvivlar alltså på att skattebetalarna får valuta för alla pengar de ofrivilligt lägger ut för Almedalspartyt. Horder av kommunpolitiker som åker dit för att sätta Knyppelbo eller Västerbotten på kartan kan inte löna sig. Dessa semesterresenärer lägger gladeligen ut 5 000 kronor natten på säng eller flygbiljett som kostar som till New York eftersom det är andras pengar. Businessfolkets kostnader dras av på skatten. Och allt detta slöseri med andras pengar för att vi ska få nöjet att höra partiledarna hålla väl förberedda linjetal? Jag är inte ironisk gentemot de politiska talens betydelse”. Länk till artikeln

Det är utifrån mig med viss glädje han ger Region Västerbotten en riktig ”knäpp på näsan”. Han tar upp det många av oss skattebetalare undrar över: Min undran har alltid varit:VAD F-N GÖR REGION VÄSTERBOTTENSDELEGATIONEN DÄR?

Läste någonstans att de minsann har bokat platser åt näringsidkare från länet. Det kan väl inte vara så att de betalat för dem också? Med våra skattepengar? Jag är helt säker på att våra företagare är kapabla att boka in sig själva utan Region Västerbotten som mellanhand. Det kan väl inte vara så att deras boenden finansieras av RV = vi skattebetalare? Kanske något för våra lokala media att kolla upp!

Lyssnade även på en intervju med Thomas Hartman (chefskommunikatör RV) där han påtalade vikten av att lobba för Norrbotniabanan och Kvarkentrafiken. Varför lobbade han inte för Inlandsbanan och sänkta i stället för höjda skatter för oss som lever i glesbygden. Tänker på de skatter som kommer att läggas på den tunga trafiken.

Region Västerbotten är för mig som en nagel i ögat och än värre blir det när man bytt namn till Regionkommun Västerbotten eller vad alla dessa politiker som vi ska försörja vill kalla det. 2018 ska vi inte rösta på politiker till Landstinget utan till Regionkommun Västerbotten

– ”Vi har ett mycket bra samarbete mellan kommunerna och landstinget i Region Västerbotten, och vi ska nu hitta nya sätt att fortsätta och utveckla det goda arbetet i den nya Regionkommunen Västerbotten, som bildas 2019, säger Erik Bergkvist (S), regionstyrelsens ordförande”.

En sak är säker – min röst kommer ingen att få!!! Vore underbart om alla väljare tänkte likadant men det är en utopi. Klart att Umeborna kommer att rösta på någon av sina politiker. Men vi andra då? Vi ska bara försörja dessa högavlönade ”småpåvar” som värnar Umeå med omnejd. Varför kallar man inte den nya organisationen för Umeåregion Västerbotten? Då skulle väljarna mera fatta vad som är på gång!

 

 

 

 
Bli först att kommentera

Följande händer i Råstrand i sommar

Av , , Bli först att kommentera 5

Lördag 8 juli – Nick Borgen (We are all the winners) underhåller från ca 19.00.
Servering från 18.00. Entré 100:- Barn under 16 år gratis. Vid dåligt väder blir det på färjan med tak över huvudet. Nick har erhållit ett Cornelisstipendium i Holland!

Måndag 10 juli, första dukningen – palt och bakluckeloppis
Bakluckeloppis från 15.30. Palt serveras 17.00 så långt det räcker. Vuxna 60:- Barn 40:-

Måndag 17 juli, andra dukningen – palt och bakluckeloppis
Bakluckeloppis från 15.30. Palt serveras 17.00 så långt det räcker. Vuxna 60:- Barn 40:-

Lördag 22 juli – hinderbanedag 13.00
En utvidgad version av hinderbanan kommer att finnas i år. Eller rättare sagt två varianter. En variant ungefär som tidigare år men dessutom en längre variant för lite större prövningar. Även barnbana. Servering från 12.00

Fredag 28 juli – medlemskväll
En kväll för medlemmar att umgås. Har man besök är även dessa självklart välkomna tillsammans med er. Grillen är varm från cirka 18.00.

 

Med reservation för eventuella ändringar

 

Bli först att kommentera

Inbrott på Vindeläslvsskolan…..igen

Av , , Bli först att kommentera 9

Hur många känner till det. Det skrivs väldigt lite om det i media. Varför? Hur ska då allmänheten kunna vara till hjälp och tipsa om dessa rötägg som håller på på detta viset. I helgen hade både skolan och gympan besök. För att veta vad som försvunnit kontakta skolan. I gympan blev visst någon dessutom bajsnödig. Har SFU (Sorseles Fina Ungdom) återuppstått?

Någon som har tips ring till skolan eller Polisen 114 14. Så här ska det inte behöva vara i Sorsele!

Bli först att kommentera

Har legat lågt ett tag

Av , , 2 kommentarer 9

Medvetet. Det har funnits en hel del, framför allt regionalt och mest angående Landstinget att reflektera över. Men ibland känner man att ”nä jag orkar inte”. Men nu kan jag bara inte vara tyst längre. Det handlar om konstiga rykten som florerar angående vår fantastiske musiklärare contra arbetsgivaren/kommunen.

Att ”konvertera” till Jehovas vittne mitt under en anställning skapar självklart problem om man är lärare. Både för personen själv och för arbetsgivaren. Kommunen har ett uppdrag av Skolverket/staten vilket till syvendes och sist pedagogerna och övrig personal skall utföra. Om man som arbetstagare på grund av sin tro inte kan utföra sitt arbete fullt ut blir det självklart problem. Hur ska arbetsgivaren lösa det? Ska man strunta i det statliga uppdraget och låta pedagogerna forma sin undervisning utifrån sin tro? Hur blir det om man som elev i olika ämnen har en kristen (vanliga svenska värderingar), en muslim och en pedagog från Jehovas vittne? Bara som exempel. Det finns många fler trosläror.

Nu fokuserar jag på Jehovas vittne för det är problemet just nu. Där firar man ju inte högtidsdagar – ”religiösa” eller inte. Om en elev fyller år får man inte sjunga ”Ja må han leva…” i klassrummet i fall att det sitter ett barn till Jehovas vittne där. Om läraren är Jehovas sjunger man det inte i någon klass alls. Att ha Luciatåg och sjunga julsånger är bara att glömma. Man röstar inte i demokratiska val med allt vad det innebär för undervisning i allmänhet och sjunger inte heller Nationalsången. Vilka låtar som får framföras på skolavslutningar styrs av Jehovas vittne om något av deras barn medverkar i någon grupp eller som solist! Att vara i kyrkan är bara att glömma. Jag högaktar de muslimer som trots sin tro är med på avslutningarna i kyrkan – ETT SVENSKT KULTURARV!. Inte tappar de sin tro för det!

Ni som nu utifrån rykten ondgjort er över skolans agerande i frågan hoppas jag att detta ger en tankeställare. Om inte så googla lite på Jehovas vittne eller läs DETTA. Ganska naiv inställning från en blivande lärare och tänkt förhållande till elever/föräldrar men skrivet med en ganska bra ton i mina öron.

Jag tycker mest synd om barnen i Jehovasfamiljer. Som vuxen är man ju kapabel att ta egna beslut och konsekvenser som följer med dem. Men som barn är man helt och hållet i klorna på denna manligt USA-styrda företeelse. Min erfarenhet är att barnen i de allra flesta fall vill ”vara med” men får inte för sina föräldrar.

Jag vill innerligt tacka vår musiklärare för det fantastiska jobb hen gjort för barn/ungdomar i kommunen. Det har varit underbart att följa utvecklingen som hen medverkat till mellan kommunen och studieförbundet Sensus. Tråkigt bara att det skulle sluta så här.

.

 

2 kommentarer

Kommunanställda i Umeå föreslås få en timmes friskvård inom arbetstid.

Av , , Bli först att kommentera 5

Per vecka? Eller varje dag? Jag har inte hittat svaret på det. Men hur har Anders Ågren (M) tänkt?

- I stället för att en personal inom hemtjänsten åker ut och besöker kanske två/tre brukare så blir det en timmes friskvård! Vem gör besöket i stället? Eller skiter man bara i det?

- Inom omsorgen försvinner personalen på sin timmes friskvård i stället för att serva brukarna. Ja de behöver ju kanske inte försvinna alla samtidigt men hur backas de upp när de gör sin friskvård?

- I skolan, som jag bäst känner till, förstår jag inte hur detta skall gå att genomföra. När ska man ta ut denna friskvårdstimme? När man undervisar 9B i svenska eller matte? Eller ska man skippa konferenserna som är ”heliga”. Eller lunchen = planeringstid? Eller den mer eller mindre obefintliga schemalagda planeringstid man numera har?

Vore intressant med ett svar av Anders Ågren. Men det har han inte. Enligt vad jag läst överlåter han till respektive chefer att lösa det! Hur urbota korkad kan man vara för att ha nått så högt inom den politiska hierarkin? Sätt in en apa på nästa vallista så ska i alla fall jag rösta på den! Jo jag provocerar nu men förslaget är så bedrövligt …. men inte oväntat från professionellt politikerhåll.

Jag föreslår att man i Umeå kommun sätter in stegmätare på samtliga anställda så får man kanske en bild av vilka som mest behöver friskvård! Skulle inte förvåna mig att det är de som sitter bakom ett skrivbord större delen av sin arbetsdag – administratörerna. Jag kan inte tänka mig att personal inom vård, omsorg och skola rör för lite på sig inom arbetstid och behöver den typen av ”friskvård”.

Vänsterpartiet verkar stå bakom Anders Ågrens förslag vilket jag förmodar att hela alliansen också gör för att han fick det vidare. Men var står Miljömupparna? Min tanke är att Vänsterpartiet och Miljömupparna definitivt borde anamma förslaget och gå före med gott exempel. Konkret anser jag att de hela sin ”arbetstid” skall ägna åt egen friskvård i stället för politik. Då gör de minst skada inom politiken och får möjlighet att rensa sina hjärnor och kanske kommer på bättre tankar än vad de i dag bär på. Jag föreslår även att de tar med Anders Ågren. Han verkar också behöva mängder av ”friskvård” efter detta förslag.

Jag kan inte tänka mig att en timmes friskvård per dag/vecka minskar sjukfrånvaron bland personalen i tänkta grupper. Det behövs helt andra åtgärder där! Jfr att Landstinget skulle skicka ut sin underbemannade personal på en timmes friskvård. Jag tvivlar på att personal och/eller patienter skulle må bättre av det.

 

GLAD PÅSK PÅ ER ALLA:)

Bli först att kommentera

Lever vi i Byråkratien!? Och inte i Sverige!

Av , , Bli först att kommentera 6

Så beklämmande…så beklämmande…återigen så beklämmande. Kanske 12 000 kanske 15 000 utvisade personer befinner sig kvar i Sverige/Byråkratien.

Jag syftar på att politiker först nu efter fredagens händelse reagerar på att så många utvisade personer inte lämnat landet. 12- 15 000 som fått ”order” och inte lytt dem och i stället gömmer sig i landet. Hur tänker man från baksidan av skrivbordet och datorn? ”Du får inte uppehållstillstånd i Sverige och du har från och med nu fyra veckor (eller vad det kan vara) på dig att lämna Sverige”. Förutsätter man att personen följer denna rekommendation. Det är ju inget tvång som jag har förstått det. Alltså ingen som fysiskt ser till att personen/erna lämnar landet. De får ett papper i hand och en muntlig framställan av byråkraten bakom skrivbordet och datorn vilken i sin drömvärld anser att nu har hen gjort sitt. Vad som händer med den utvisade skiter man fullständigt i! Om det inte är ett litet barn eller någon sjuk åldring på 80/90 år. Då utvisas de med tvång!!! Kan det vara så svårt att se till att män mellan till exempel 15-60 år i samband med utvisningsbeslutet fysiskt skickas ut ur landet?

Med häpnad hör man nu politiker häpna inför att vi har så många som olagligt finns i Byråkratien. VAD HAR VI POLITIKER TILL?

I slutet på 1980-talet hade vi en stark S-politiker vid namn Göran Persson, sedermera statsminister, som byråkratiserade skolan mer eller mindre på egen hand. Det skulle finnas rektorer till förbannelse och de som hade utbildat sig till lärare skulle minsann lära sig att dokumentera och redogöra för skolledningen och föräldrar hur man undervisade varje enskild elev. Följden blev att undervisning blev kraftigt lidande för man hade fullt upp med dokumentationer och rapporter. Och inte minst telefonsamtal hem till föräldrar. PISA rapporterna talar sitt tydliga språk.

Inom sjukvården har läkarna och sjuksköterskor fått samma ålägganden, De skall själva lägga ner sin dyrbara tid utifrån deras kompetens till en massa byråkratiskt trams.

Nu är det polisens tur. Hur bra blev denna omorganisation skapad av byråkrater!? Facit ser vi alla som fortfarande har kvar lite av sunt förnuft! Alltså vi som inte är politiker eller byråkrater på annat sätt. Jag som vanlig medborgare/väljare har länge förstått att våra väljbara politiker egentligen inte är kapabla det ansvar de skall bära. Jo det finns undantag och då tror jag betydligt mera på jordnära kommunpolitiker i glesbygd än akademiker som professionella politiker i städerna och på riksnivå.

Tyvärr är det ”akademikerna” och i dagsläget de där förbaskade miljömupparna (under 4% strecket enligt senaste undersökningar) som styr landet Byråkratien. Man lägger ner mycket mera tid, kraft och engagemang på att skapa nya skatter än att rensa/säkra landet utifrån de möjligheter man faktiskt har.

Det är bara att gratulera Sverigedemokraterna. Inte på grund av deras förträfflighet utan på grund av alla andra partiers tafflighet och fokus på byråkratiseringen.

Att dra slutsatser av blivande Regionkommunen är inte speciellt svårt!

VÄLKOMMEN TILL BYRÅKRATIEN!!!

 

 

Bli först att kommentera

Politiker – regionalt – nu får ni ge er!

Av , , Bli först att kommentera 12

Region Västerbotten ska läggas ner och till valet 2018 är tanken att vi väljare ska välja politiker till en Regionkommun vilken ska ha ansvar för sjukvård. infrastruktur, kultur. utveckling, turism – ja det mesta som kan ske inom ett län. Vad blir kvar hos Länsstyrelsen förutom samerna, djuren, naturfrågor, kartor och lite till kanske? Ja Landshövdingen så klart!

NU FÖRST börjar man se någon enstaka politiker – INTE (S) såklart som ser detta som en bra reträttväg – som försiktigt framför att en ”genomlysning” av nuvarande Region Västerbotten bör ske innan man beslutar om Regionkommun. Men hur tänker man? Politiskt sett är inget ännu bestämt (inte officiellt i alla fall) men det är bara ett och ett halvt år kvar till valet. Hur skall man hinna med en genomlysning av RV innan dess, ta beslut om en eventuell Regionkommun och hur den ska se ut SAMT få ut information till oss väljare så vi förstår vad vi väljer till. Finns ju inte en rimlig chans att detta kan göras. Genomlysningen borde ha gjorts för länge sedan!!!

Men vi väljare är nog väldigt ointressanta för politikerna förutom just valdagen och några veckor före. Beviset är till exempel att Peter Olofsson och Robert Winroth ”vaknar till liv” just före valet och börjar blogga hur viktigt det är att just de ska leda den tänkta Regionkommunen. Hur många tänkte på i förra Landstingsvalet att även RV ingick i rösterna? Men vad blir skillnaden? Förra Landstingsvalet röstade vi på politiker som skulle styra både sjukvården och den mesta utvecklingen i länet. 2018 är tanken att vi ska rösta på politiker som ska styra sjukvården och den mesta utvecklingen i länet. Bara under nytt namn – Regionkommun.

IDIOTISKT anser jag. Jag vill rösta på politiker som styr upp sjukvården (Landstingsval) och så vill jag lägga min röst annorlunda till de politiker som ska syssla med utveckling av länet. Helst av allt vill jag att staten tar över ALLT inom sjukvård, omsorg och skola och för oss länsbor borde det enbart handla om att rösta på vilka man tror är bäst lämpade för utveckling av länet. Det bör heta Region Västerbotten och INTE Regionkommun. Vilken kommun förknippar man med det namnet? Precis….!

 

 

Bli först att kommentera