Två saker jag vill pusha för

Av , , 2 kommentarer 2

1. Världsartister på besök i Ammarnäs kyrka och i Sorsele kyrka. Tack Carina Bergström för att du finns! Hur skulle kulturlivet i Sorsele se ut utan dig!? Ungefär 50 personer i Sorsele kyrka. Borde varit fullsatt. Ni som missade konserten i Sorsele kyrka hittar den HÄR

 

2. Sorsele årets kulturkommun i Västerbotten. Hur dokumenteras allt som sker mer eller mindre ideellt ute i byarna under ett år? Kan vi hjälpas åt med det? Något sådant finns inte med i ”projektet”. Vad händer kulturellt i Bockträsk, Gargnäs, Forsnäs, Ammarnäs, Tväråträsk, Grannäs, Blattnicksele och så vidare? Finns det någon/några ute i våra byar som kan ta foton/filmsekvenser från de arrangemang som genomförs? Räcker med mobilkvalitet. Tacksamt om ni själva kan göra ett ”bildspel”. Om inte hjälper jag till utifrån kommunikation med er. Jag är beredd att lägga ut det på en gemensam kanal på Youtube där vi kan visa vad som sker ideellt ute i byarna. Inte bara när Norrlandsoperan kommer till Sorsele eller vad som kommer att hända i samband med avsparken vid Skördemarknaden i Sandsele i höst. Då kan jag tänka mig att eventuell viss lokal media är närvarande.

Har fått material från kolmila i Tväråträsk. Ett färdigt bildspel och mycket informativt. Väntar på material från Filmfestivalen i Ammarnäs (Johan Palmgren), material från Ammarnäs bland annat från Potatisbacken, paltkokning/middag Råstrand samt från flottningsbeskrivning Holmen Gungar. Kanske lite från småstjärnorna också. Vi har så förbaskat mycket kultur i vår kommun som aldrig kommer fram. Min tanke är att vi gemensamt försöker lyfta allt som händer i vår kommun – sommar som vinter. Och allt där emellan. I en gemensam kanal/portal.

Om du som läser detta inte själv känner för att dokumentera så kanske du i din by anar någon som skulle kunna göra det. Prata med hen och be den personen kontakta mig. Helst via telefon. Jag finns på 070-322 77 05. Mailadress är carlaxel@rastrand.se.

2 kommentarer

Vilken härlig Nationaldag i Sorsele

Av , , 4 kommentarer 6

Först arrangemanget av Lions på Hembygdsområdet. Sedan över till kyrkan och barnens terminsavslutning. Måste bara offentligt ge en eloge till Patric Gustafsson och Monica Degerfalk som tagit tag i detta med kör och lyckats få det att låta så fantastiskt bra som det gör i dag. Om du som läser detta känner ett sug av att sjunga så hör av er till dem.

Vill även ge en eloge till kyrkan och de som arbetar där. Så underbart att se så många barn med i deras verksamhet. Ändå var inte alla på plats.

Filmade konserten där temat var Ted Gärdestad. Om du inte var där eller vill återuppleva den så hittar du den HÄR

Trevlig, varmare och mindre blåsig helg önskar jag er alla.

4 kommentarer

Arrangemang Råstrand sommaren 2018

Av , , Bli först att kommentera 0

Måndag 9 juli – PALT 17.00

Hemkokt palt serveras från 17.00 så långt det räcker. Vuxna (2 paltar) 80:- Barn (1 palt) 50:-. Mjölk, lingonsylt, smör och kaffe ingår.

Söndag 15 juli – AUKTION 12.00

Som medlem i Intresseföreningen har du här möjlighet att göra dig av med saker som du inte vet vad du ska göra av.  Information finns på rastrand.se. Förhandsvisning för besökare från 11.00

Fredag 20 juli –NICK BORGEN 19.00

Underbart när så stora artister vill återkomma. Hans uppträdande i fjol var sagolikt. Servering från 18.00. Entré 100:- Barn under 16 år gratis. Ta gärna med eget att sitta på. Vid dåligt väder blir det på färjan med tak över huvudet. Nick har erhållit ett Cornelisstipendium i Holland! Säger ju lite om hans dignitet.

Söndag 22 juli – HINDERBANEDAG 13.00

Liksom i fjol finns två olika banor att välja mellan – den tuffa (vanliga) och den ännu tuffare (längre). Även den populära barnbanan kommer att finnas. Servering från 12.00. Samtliga deltagare samlas 12.30 på angiven plats.

Måndag 23 juli – PALT 17.00

Hemkokt palt serveras från 17.00 så långt det räcker. Vuxna (2 paltar) 80:- Barn (1 palt) 50:-. Mjölk, lingonsylt, smör och kaffe ingår.

Bli först att kommentera

Nu upplever jag att valrörelsen regionalt börjat

Av , , Bli först att kommentera 5

Jag börjar med Lennart Holmlund som dumgör sig själv. Till viss del kan jag hålla med honom i hans argument mot Moderaterna. Men varför rannsakar han inte sitt eget parti angåend LSS och Försäkringskassan!? Men utifrån politikers håll så är det alltid föregående regering som ställt till med allt elände så han kanske i sin enfald tror att det är Alliansens fel att våra handikappade personer med anhöriga och närstående fått ett helvete tack vare sparkraven just mot den målgruppen. Det är ju sossarna som skurit i bidragen! Hur kan han gå på Moderaterna att de i sin valkampanj vill minska bidrag och öka motivation till arbete?

Just den frågan är komplex men att tvinga sjuka och handikappade till arbete – oavsett om jobben finns eller inte – är ju oacceptabelt. Vanliga människor förstår konsekvenserna men inte våra politiker. VARFÖR ÄR DAGENS PROFFSPOLITIKER SÅ INKOMPETENTA MED TOTAL AVSAKNAD AV EMPATI?

Visst finns det personer som utnyttjar systemet men i stället för att generalisera och tillsätta dyrbar och långdragen utredning på utredning så vore det väl bättre att fokusera på de som utnyttjar systemet. Kan inte vara svårt att rekognosera dem.

Så till nästa Umeåpolitiker som också dumgör sig själv – Anders Ågren. ”

”Vår gemensamma välfärd är beroende av ett starkt och växande näringsliv. Varje dag fattas nya beslut om var företag ska etablera sig och var investeringar ska genomföras. Inför varje sådant beslut måste Umeå framstå som det mest attraktiva alternativet.

Här finns mycket att göra. Umeå kan även förbättra villkoren för företagare och bli bättre på att skapa förutsättningar för att fler ska kunna våga ta steget att starta eget. Förkorta handläggningstider, inför utmaningsrätt, förbättra dialogen, avveckla osund konkurrens, genomföra mer konkurrensupphandling och sänka kommunalskatten”.

Blablablablabla………….säger han. Det enda konkreta – som iaf jag förstår – är ”genomför mer konkurrensupphandling och sänka kommunalskatten”. Som politiker tror man att billigast är bäst! Vi som lever i verkligheten och får ta konsekvenserna av deras beslut har ett helvete! Hur var det bara med det nya lönesystemet som tjänstemännen köpte in till Umeå kommun? Man borde kunna förvänta sig lite mera av en så högt avlönad proffspolitiker. Men det är den här kalibern på de som skall in i ledningen för Kommunregionen. Jag bävar.

Angående kommunalskatten Anders Ågren: borde inte Umeå kommun höja den för att finansiera ert underskott/lån? Eller hoppas ni på pengar från andra kommuner i och med Kommunregionen varför ni Moderater ser möjlighet att sänka kommunalskatten?

Jag är glad att batterifabriken Northvolt valt Skellefteå före Umeå. Tror att möjligheten att lyckas är betydligt större där. Trots att Norrbotniabanan inte är på plats. Det finns andra och mycket säkrare sätt att frakta gods på än via dagens omoderna järnväg! Med omodern menar jag att man inte klarar av snö, kyla, krock med en ren eller örn utan att måsta repareras. Om järnväg vore livsviktig för etablering av exporterande företag så vore ju Umeå klockrent för Northvolt! Man valde Skellefteå. Varför? Attraktionskraften med Botniabanan uteblev! Fundera på den.

Personligen är jag motståndare till skapandet av Kommunregionen. Tyvärr var inte våra glesbygdspolitiker det. Att politiker från Umeå ska styra de stora och tunga besluten inom länet blir inte demokratiskt. Tvärtom! Och hur kompetenta är de? Det är väl bara att följa hur illa ställt det är inom Umeå kommun och inom Landstinget. Vad tillför nuvarande Region Västerbotten länet? Läste i dag att Olofsfors museum inte kommer att få behövligt bidrag från Nordmalings kommun. Därför har man från Nordmalings kommun bjudit in Region Västerbotten för att göra detta till en regional fråga. Vad innebär det? Jo alla kommuner inom länet skall bidra till det. Och det kommer att bli mycket sådant med Kommunregionen. ALLA KOMMUNER I LÄNET SKALL BIDRA TILL HÄNDELSER RUNT UMEÅ!!! Kvarkentrafiken har man förmodligen finansierat utifrån detta. Någon som hört att man från Umeåhållet (Region Västerbotten) jobbar för att upprusta Inlandsbanan? Nä trodde väl det. Det ligger utanför deras synfält. Som sagt var…jag bävar för framtiden för glesbygden i och med Kommunregionen.

Bli först att kommentera

Sveriges dolda arbetslöshet!

Av , , Bli först att kommentera 9

Skola, sjukvård/omsorg, polis, militären med flera befinner sig i kris. Varför då kan man undra?

Kan det vara på grund av den arbetsmarknadspolitik som Sverige förmodligen är helt ensam om. Friska, arbetsföra personer söker sig till den professionella politiken för där har man alla karriärsmöjligheter. Och bra betalt från första arbetsdagen samt avgångsvederlag samt pension som vanliga arbetare överhuvudtaget inte kommer i närheten av. Byråkratin byggs bara ut utifrån ju fler som söker sig dit och pengar till verksamheter krymper!

Och har man bara kommit in så nyttjar man möjligheten maximalt. Passar inte partiet, eller som i SD:s många fall man blir blir utkastad, så blir man politisk vilde. Eller än värre som Umeås Petter Nilsson som ställer sig till förfogande till kommunalval i flera kommuner. En sån person ska inte vi skattebetalare finansiera ut ställ ut honom på gatan och han får försöka hitta personlig finansiering på annat sätt. Kanske börja jobba med nåt! Vågar någon politiker driva en sån fråga? Förmodligen inte!!!

Att politisk kompetens saknas framgår tydligt inom ovan nämnda områden! Läste i dag Lena Melins krönika i Aftonbladet ”Sverige har lägst antal vårdplatser i hela EU”. Sverige har länge legat långt ner på listan över antalet vårdplatser i den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD:s statistik över tillståndet i 35 medlemsländer. Enligt den senaste statistiken som gäller förhållandena för tre år sedan har Sverige lägst antal disponibla vårdplatser i hela EU, 2,4 per tusen invånare”.

”För det är inte pengarna som tryter. I hela OECD använder länderna nio procent av bruttonationalprodukten, BNP, till sjukvård. Men Sverige är ett av de länder som lägger ner mer pengar på vården, 11 procent av BNP. De ger en fjärdeplats bland medlemsländernas satsningar på vården”.

Min åsikt är att i Sverige läggs inte pengafokus på vården, skolan, omsorgen, polisen, militären utan på att så många politiker som möjligt skall få diverse anställningar som politiker och chefer inom den offentliga sektorn. Ta bara Landstingen och Regionerna som exempel. Hur många miljoners miljarder av våra skattepengar går åt till all overhead i Sverige? Inkompetenta politiker i olika chefskoftor som vi ska försörja!

Hur idiotiskt var det att kommunalisera skolan? Vad har detta elände kostat våra skattebetalare och än värre kostat våra elever? Från att ha varit en bra skola internationellt sett så befinner den sig nu i ruiner. Varför?

I Västerbotten ska man nu skapa en kommunregion för att få ordning på allting – från vård till turism. Det fattar väl var och en att inte blir det någon skillnad i verksamheterna. Det kommer innebära att mer pengar kommer att gå åt till politiska/administrativ kostnader och mindre pengar kommer att finnas i verksamheterna. Till detta kommer också nybyggnationen av ”Trump Tower” – kommunregionhuset! Fast det var ju bara 3-4 miljarder + fördyringar på 50-60%. Man behöver inte vara någon Einstein för att förstå att pengarna inte räcker till verksamheterna. Det är patetiskt att höra hur man skyller på växande åldrar utan att nämna ett ord om växande byråkrati!!!

Personligen ser jag definitivt inte fram emot valet i höst. Det finns ju inget parti att rösta på – pest eller kolera! Och vansinnet med en kommunregion i Västerbotten kräks jag över. Kommer alla kommuninvånare i länet nu måsta bekosta nya färjan mellan Umeå-Vasa? Jag misstänker det!

Hur våra inlandspolitiker och Skellefteåpolitiker kunde rösta för en kommunregion fattar jag inte!!!

”Jag ljuger så bra” med Linda Bengtzing måste väl vara skriven med tanke på våra politiker! Eller hur är det Peter Olofsson, VLL. När skall du börja annonsera för att få tandläkare till Sorsele? Du lovade ju en storsatsning på det!

Angående Peter Olofsson så håller jag totalkoll på när han ska börja skriva sin blogg igen inför valet. Han var ju aktiv inför förra valet och efter det har han inte skrivit en rad. Undrar om han kommer att kopiera allt han lovade då inför kommande val. Som vi alla vet har det bara gått utför med vården under denna mandatperiod. Vore jag han skulle jag nog bara vara tyst och krypa ihop bakom en sten, knäppa händerna och hoppas att alla hans vaneväljare gör samma val detta år. Men jag tror det kommer att minska för en del av vaneväljarna har gått ur tiden under mandatperioden. Och så dåligt som Landstinget  i länet fungerat under hans ledning vore det konstigt om en enda person röstade på honom! men man vet ju hur det fungerar. Och det vet ju han också.

 

 

 

Bli först att kommentera

Ännu en video

Av , , Bli först att kommentera 0

Kanske blir det mycket video just nu och förhoppningsvis är det två till på gång inom en relativt snar framtid. Snart blir det politik. Snart val ju:)

Denna är en nygammal video ommixad och lite omgjord videomässigt. Den hittar ni HÄR

Bli först att kommentera

Nu har Lennart Holmlund yttrat sig angående Landstingets skapade tandvårdskris i Sorsele

Av , , Bli först att kommentera 21

Har ingen aning om det är för att Holmlund är sosse och därmed backar upp polarna i Landstinget eller om han bara avskyr glesbygden och vi som vill leva här. Personligen tror jag det är en kombination. Har inte läst ett enda positivt ord från honom när det gällt länet väster om Vindeln.

Jag undrar vilken fakta han har när han skriver att:”Jag förstår inte debatten på ett sätt nämligen nämligen hur man protesterar. Tandsköterskor säjs upp och orsaken är bristen på tandläkare. Man kan inte ha sköterskor om de inte har något jobb att utföra. Varför ingen tandläkare går att rekrytera finns det självklart en orsak till och jag är säker på att man gjort allt man kan. Jag tror inte på att använd tvångsförflyttningar för då säger man upp sig”. Hela bloggen finns HÄR.

jag är säker på att man gjort allt man kan”  Sann politiker, som han fortfarande visar att han är, så har han ingen aning om vad han pratar om. VEM påstår att INGEN tandläkare går att rekrytera till Sorsele/glesbygden? Jo hans (S)polare i Landstinget som INTE ENS ANNONSERAT UT TJÄNSTEN. De har ju ingen aning utan i vanlig politisk Umeåfokusering tar man för givet och misskrediterar inlandet på alla sätt och vis för att dra så mycket ekonomi till kusten som möjligt. Lite källkritik vore på sin plats Lennart Holmlund!!!

Varför ingen tandläkare går att rekrytera finns det självklart en orsak till…”  Du som läser här fundera på den formuleringen.

Jag fasar inför höstens Landstings/Regionsval. Hela länet kommer att styras av en majoritet av Umeåpolitiker. Och mest troligt att det är sossar. Fast förmodligen har partitillhörigheten ingen betydelse. Vilka Skellefteåbor och inlandsbor skulle jubla om moderaterna med Ågren och Riedl i spetsen mot all förmodan skulle få makten över hela länet? Pest eller kolera!

 

 

Bli först att kommentera