I min värld…

Nu är valet över och det ska bli väldigt intressant att följa S och V dessa fyra kommande år. Positivit är att de betonar nya arbetstillfällen – och inte bara att ersätta pensioneringarna i den offentliga sektorn med ryssar – utan även att utveckla privatföretagandet = "friska" skattepengar och dessutom satsa på våra ungdomar.

Sitter och grubblar…fjällväg, nationalpark, flyktingar, integration, skolan, vården, omsorgen, nya arbetstillfällen, kommunens ekonomi i god balans, aktivitetshall, inflyttningsservice, utökad näringslivsservice ……

Många intressanta frågor som S och V ska ta tag i. Men HUR ska man tänka? Och vad är mest akut?

I min värld så är flyktingpolitiken och integrationen jätteakut. Jag arbetar på Vindelälvsskolan och det jag såg i korridoren i går (även sett tendenser tidigare) tyder på att "det börjar dra ihop sig nu". Vi sitter på en "tickande bomb" och det beror på att det fanns ingen plan från politikernas sida HUR integrationen skulle ske när man såg möjligheten att öka invånarantalet samt få bidrag för det. Där MÅSTE man börja omgående!!! Och det allra första är att skaffa information från de som jobbar med flyktingarna och inte från tjänstemännen. De har ingen egen koll alls! Man MÅSTE ner på golvet – ut i verksamheten!!! Först då kan man börja förstå och bilda sig en uppfattning.

Sedan tror jag att det är jätteviktigt att visa upp sig. Och eg. så sitter vi på en guldgruva! Om vi tänker tvärtemot som vi vanligen brukar göra så lägger vi naturen, frisk luft, jakt, fiske, Eko-kommun, Vindelälven, o.s.v. sist på listan. Vi börjar med att visa upp hur "up to date" vi är och att här finns det utvecklingsbar arbetskraft i egenskap av ungdomar som vill jobba här och bo kvar.

Undrar vilken av våra två kommunalrådskandidater det blir som i vinter kommer att sitta framför en kamera och via internet berätta för våra utflyttare hur det ser ut i kommunen i dag och vad vi kan erbjuda dem som vill komma tillbaka?

Det finns otaliga möjligheter med internet – politiker har stoltserat med att vi har den bästa uppkopplingen tack vare AC-net – men det räcker inte att skriva det. VISA att vi kan använda det!!! Då visar vi på kompetens och möjligheter också.  En järnväg är ju inget värt om det inte går några tåg – eller hur?

Och sedan finns det mycket mera vi kan göra med ett "nytt" tänk…jag med flera har idéer. Blev senast i dag stoppad av en man som hade en väldigt bra och intressant idé.

 

2 kommentarer

 1. Eva-Marie Marklund

  Hej Carl-Axel, vad roligt att du kommenterat AC-Net. Håller med att det finns massor att fyllan nätet med och de ska vi fortsätta utveckla. Det man dock ska komma ihåg är att vi idag använder nätet väldigt mycket och dygnet runt och då menar jag inte bara surf och nedladdning.
  Massor av företag använder nätet för att koppla ihop sina filialer och kör mot gemensamma system.
  VLL har kopplat upp alla VC så att vi som bor en bit från sjukhuset kan få experthjälp.
  Umeå med kranskommuner kör alla sin telefoni i nätet men vx funktion i Bjurholm
  Alla skolor hämtar utbfilmer via AC-Net osv hälsEMM

 2. Carl-Axel Otterhall

  Svar till Eva-Marie Marklund (2010-09-27 16:54)
  Hej Eva-Marie
  Jag är lite nyfiken på vem du är:) Men iaf så känner jag till det du berättar och det är jättebra att nyttja ”järnvägen”. Roland, m.fl. som byggde upp AC-net förstod möjligheterna men det som är lite skrämmande är att många av de som bestämmer i kommunerna INTE förstår dessa utifrån sin sits. Jag tänker på vikten av marknadsföring, information, kommunikation, utbildning, o.s.v. Tänk om vi i en sån här avlång kommun via nätet t.ex. kunde få ta del av nåt KSAU eller så:)
  Minns hur Umeå Kommun i början av 2000-talet ville att vi skulle sända från Stadshuset ibland.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>