Om akutvårdsplatserna i Sorsele

 Till min förfäran läser jag detta på Sorseles hemsida: 

”Sorseleborna har givetvis rätt till akutvård även under kvällar och helger! Det säger Sorseles kommunalråd, Caisa Abrahamsson. Tillsammans med landstingets personal vid sjukstugan i Sorsele har kommunens representanter arbetat fram ett förslag på hur akutvården i Sorsele kan se ut i framtiden.

Det ska finnas vårdpersonal på plats efter klockan 17 och givetvis även under helgerna, säger Abrahamsson. Förslaget är färdigt och de lokala parterna är överens. Nu väntar kommunen bara på ett förhandlingsdatum med landstingsledningen. Vi vill slutföra förhandlingarna så snabbt som möjligt, säger hon.

Kommunalrådet beklagar den oro som debatten kring akutvårdsplatserna medfört. Givetvis ska även vi i inlandet och i småkommunerna känna oss trygga och veta att vi får den vård vi behöver och med vårt förslag på verksamhet kan vi vara det, säger hon”. 

Det här känns inte bra måste jag säga. Håller med Caisa till fullo att det ska finnas akutvård under kvällar och helger samt vårdpersonal på plats efter 17.00. Men det är inte kommunens ansvar!!! Det är ju Landstingets ansvar att fixa! Vi betalar Landstingsskatt för sånt och kommunalskatt för kommunal verksamhet. Att Landstinget nu ska börja ha av våra kommunala pengar blir ju helt galet. Och vad drar man in i kommunen för att finansiera åt Landstinget? Och hur mycket av våra kommunala skattepengar kommer att gå till Landstinget? Det kommer att krävas en offentlig redovisning av detta! Var så säker. 

Jag tror att Landstingets strategi är följande: I denna första förhandling man nu verkar ska få göra med Sorsele kommun så kanske man är beredd att visa att man är ”generös” så man köper platser till hyfsat pris. Det verkar inte bli så dyrt för kommunen så man antar budet. När sedan nästa förhandling skall till om 1-5 år (vet ej hur lång avtalstid det läggs upp på) så blir det ingen förhandling! Då får kommunen allt bara bocka och tacka för det lilla man då förmodligen erbjuds. För då har Landstinget lagt över ansvaret till kommunen och från kommunens håll finns absolut inget att förhandla om. Landstinget kan bara säga ”take it or leave it”! 

Snälla Sorselepolitiker tänk om!!! Dorotea som befinner sig i samma situation vill inte förhandla! Varför vill Sorsele det? Och enligt Caisa så önskar hon att de får förhandla snabbt. Caisa (S) vs Peter Olofsson (S)!?!? Hmmm!!! 

Det vettigaste ni kan göra är att kontakta Peter Olofsson och säga att ni är inte intresserad av att börja ta över Landstingets ansvar, ni kommer inte att förhandla utan ni kommer att skicka en skrivelse till Socialstyrelsen och regeringen att VLL inte klarar av sitt uppdrag samt diskriminerar folk i glesbygd. Dorotea borde göra likadant – om de inte redan gjort det – och likaså Åsele. Och jag tror det är klokt om ni skickar in tre separata anmälningar i stället för att slå ihop det till en. 

Försök att tänka klart nu – oavsett partifärg!!! Och lite långsiktigt.

21 kommentarer

  1. Annevi Linder

    Jäkla bra skrivet tänk om de ändå kunde fatta vad som sker. Kommunerna i sin tur måste börja reagera. Men mot Landstinget och inte mot oss.

  2. Carl-Axel Otterhall

    Svar till Annevi Linder (2012-03-15 18:19)
    Tack Annevi:) Kanske dags för en snabb namninsamling mot Sorsele kommuns välvilja att överta VLL:s åtaganden så att man inom kommunhuset inte tror att vi bara är några stycken emot deras beslut:) De är folkvalda och SKA lyssna på folket.

  3. Sorsele

    ”Att Landstinget nu ska börja ha av våra kommunala pengar blir ju helt galet”
    Snälla förklara för en novis när det gäller vårdfrågor, vart det står att det är kommunskatt som skall gå till detta, hittade ej detta i CA´s uttalande?(inte du då C-A=)
    Eller är det så att det finns det andra källor till detta, så snälla publicera vart jag hittar den informationen, är till hel del vetgirig..
    Tycker dock denna rad verkar vara steg i rätt riktning:
    ”Det ska finnas vårdpersonal på plats efter klockan 17 och givetvis även under helgerna, säger Abrahamsson.”, dock så är jag ej speciellt insatt i detta, förklara gärna era ståndpunkter för mig Annevi och C-A så jag kan få en ytterligare pusselbit till att bilda mig en egen översikt att lägga till i redan befintlig röra i mitt hjärnkontor…=)

    I övrigt och som komplement till tidigare diskussion så fann jag denna intressant för ytterligare aspekter att rulla in i ett försök till ett objektivitetens bollhav: ”Norrländsk regionstudie 2010″
    http://www.nll.se/upload/lg/regio/Regional%20demokrati%20och%20-organisation/Ett%20delat%20Norrland%20-%20p%C3%A5%20v%C3%A4g%20mot%20regioner.pdf

  4. Kristina

    Ja, tyvärr inget mer än den information vi fick utanför Kommunfullmäktige. Inget svar på hur mycket Sorsele kommuns ledning tänker använda av våra skattepengar till att betala det vi betalat för redan i form av landstingsskatt.

  5. Carl-Axel Otterhall

    Svar till Sorsele (2012-03-15 19:35)
    På fråga 1 ”Att Landstinget nu ska börja ha av våra kommunala pengar” svarar jag att det kan vara pengar som statsbidrag, överskott av flyktingverksamhet, våra egna skattepengar, etc. ALLT sådant räknas väl som kommunala pengar? Källan till detta hittas nog på ekonomiavd. i kommunhuset:)

    Fråga 2 förstår jag dock inte … men min ståndpunkt är att det absolut ska finnas vårdpersonal efter 17.00 och på helgerna. Om du förtydligar frågan så kan jag göra ett nytt försök att svara:)

    Apropå röra i hjärnkontoret….är nog samma här:)

  6. Annevi linder

    Till ”Sorsele”

    Du verkar inte alls novis kära ”Sorsele”, trivs istället med taktiskt förfarande skulle jag kunna tänka.Vänder vi på steken vad vill du själv? Eller är det allt för rörigt i papperen så du inte ens kan hitta åt ditt rätta namn eller efternamnet. En sak till! Tryck uppåt istället för nedåt. Tycker du det är bra att kommunen ska gå ihop sig med Landstings chefer som sätter samhället vårt ännu mera i en sliten budgetfälla. Räcker det inte som vi har det? Varför jobba emot varandra. Du vet mycket väl vad det handlar om..

  7. Ingrid Oscarsson

    Ja, i Dorotea har vi faktiskt blivit riktigt stolta över våra politiker, som ställer upp på folkets vilja. De har haft mod att ändra sig, lyssnat på oss oss kommuninvånare. Olofsson (på LT´s AU) kallade doroteapolitikerna för SVAGA, men vi tycker tvärtom att det är starkt att stå på sig för vår skull. Hoppas att de klarar att fortsätta.

  8. Sorsele

    Får nog förtydliga mig, det verkar menas från olika håll (t.ex. citeringen tidigare) att vi verkligen kommer tvingas betala två gånger för akutvårds platserna, är det klargjort att det är så eller är det ännu någon form av spekulation i dessa påståenden?
    Till den andra frågan, det är väl det vi vill dvs. ha trygg tillgång till akutvård även kvällar och helger dvs. precis som det skrivs att de jobbar för?
    Vad har jag bommat och i vad ligger förfäran då man tydligen inte ännu kunnat börja förhandla konkret med landstinget och därav påvisats att vi kommer dubbel belastas eller inte och i sådana fall eventuellt kommer tvingas till liknande aktioner som i våra syskonkommuner?
    Jag förutsätter att man från kommunhåll i de förhandlingarna ämnar sätta stopp och signalerar strid ifall landstingets ambition är att belasta oss med dubbla räkningar för detta, eller?
    Angående detta frågetecknet, att man verkligen ämnar dra bromsen ifall det börjar barka iväg, så vore ett klargörande från kommunhåll balsam som jag känner det..

    Det är bl.a. den pusselbiten jag vill ha på plats någonstans i min ogrejdighet under hjässan=)

  9. Kristina

    Kan svar på fråga 2 vara att inte sign ”Sorsele” vet att vi idag har en sjukstuga som drivs av Landstinget. Där finns läkarmottagning och akutsjukvård dagtid mån-fre. Efter läkarmottagningens stängning så finns sjuksköterska och jourhavande läkare (vissa tider) tillgänglig via Akutvårdsplatserna på vårdavdelningen. Vi har inte tillgång till läkare varannan helg, då hänvisas till Malå eller Storuman, men alltid vårdpersonal på vårdavdelningen.Efter Landstingets sparkrav kommer Sjukstugan att vara stängd efter kl 17 alla vardagar och även helger. Ingen tillgång till jourhavande sjuksköterska eller läkare alls. Det är denna öppettid och 6 st akutvårdsplatser som Sorsele kommun förhandlar om. Eftersom det ska förhandlas så gissar jag att kommunen tänker bidra med en del i finanseringen av de indragna akutvårdplatserna och jourhavande personal?

  10. Carl-Axel Otterhall

    Svar till Ingrid Oscarsson (2012-03-15 23:23)
    Hej Ingrid. Jag tycker det är jätteroligt att vi kan ha kommunikation och en dialog på ”medborgarplan” kommuner emellan. Det är absolut inte bara jag från Sorsele som aktivt följer utvecklingen både i Dorotea och Åsele. Tror att vi är många:) Och från medborgarhåll så är vi imponerade av era insatser och även av era politiker. Själva ligger vi i lä där. Vi gläds med er att ni har sådana politiker som ni verkar ha i detta fall. Men de tänker förmodligen på att de är folkvalda och skall föra folkets talan. Så verkar man inte tänka i Sorsele. Och därför ställer jag mig frågan: vem kommer att rösta på S och V (sitter i majoritet) i Sorsele vid nästa kommunalval om de går in i ett samarbete och på sikt delvis övertar VLL:s ansvar och kostnader för sjukvården i Sorsele.

  11. Sorsele

    Svar till Annevi

    Nu finge du något om bakfoten!
    Från min plats i samhället som vanlig arbetare är bland det enda jag kan göra är att ”trycka uppåt”!
    Men för att ärligt kunna göra det så ställer jag frågor och försöker skaffa kunskap(objektivitet) så att jag verkligen har något konkret att komma med, detta för att jag överhuvudtaget skall kunna skrida till verket!
    Jag är novis gällande vården och de turer kring denna som nu förespeglas, mina frågor är ärligt ställda för att kunna fylla ut de mina luckor om det jag funderar över.
    Sedan så angående landstingets agerande så jag aldrig ens tvivlat på hur huvudlöst det är, därom har jag inga tvivel.
    Jag gick även med min familj i fackeltåget, då för våra akutvårdsplatser, tryggheten och min kommun.
    Angående pappren så tycker jag tidrapporter, strömräkningen, sopavgiften samt barnomsorgsräkningen är mer än tillräckligt..
    Gällande signaturen så litar jag lika lite på internets värnande om integritet som på landstingets pådyvlare.
    Ps. se filmen jag länkade dig tidigare, finns även med svensk undertext då på youtube, där kan man snacka om taktiskt förfarande..
    Fred med dig, Annevi?

  12. Carl-Axel Otterhall

    Svar till Sorsele (2012-03-15 23:35)
    1. ”betala två ggr för sjukhusplatserna”. Som uppdraget för Landstinget ser ut så är det deras ansvar att se till att vi har en trygg och fungerande sjukvård även i glesbygd. Till vilka vi betalar skatt just för det. Om de nu vill att kommunen ska gå in och ta över en del av den kostnaden så används ju våra kommunala medel till det! Och motsvarande delar av det vi betalar in till VLL kommer de då att kunna använda till andra ovidkommande verksamheter. Jag kan rita en skiss och skicka om det fortfarande är oklart:) Fast jag är jättedålig på att rita:(

    Som svar på fråga två så hänvisar jag till svar på fråga ett:)

    Som svar på vad du har bommat så kan det enklast beskrivas med att Sorsele kommun bör absolut INTE FÖRHANDLA med VLL. Jag ställer en motfråga: Vad ska man förhandla om?

  13. Carl-Axel Otterhall

    Svar till Kristina (2012-03-16 00:01)
    Jag tror du har uppfattat allt på precis samma sätt som jag gjort. Och min fundering är varför Sorsele kommun frivilligt, och bråttom verkar det också vara, vill förhandla till sig en kostnad? Vad ska vi tro? Hört summor runt 500 000:- per plats. Vi får ju inget veta så nu är det bara spekulation som gäller! Har hört högre siffror också. Men allt är ju bara spekulation och rykten p.g.a. att ”väljarna behöver inte veta”! Eller hur man nu från politikerhåll tänker i en sådan här specifik och avgörande fråga. Man skapar en kostnad och ett ansvar som ska följa oss in i framtiden!!!

  14. Sorsele

    Tack C-A, nu lyckades jag äntligen ställa frågan så att jag fick ett gott svar, så kan även mina poletter börja rassla in på därför avsedda platser!=)
    Ty törs man inte fråga, så får man ju aldrig veta!
    Eller hur?

  15. B.E.K

    Du har rätt kommunala medel ska inte finansiera sjukvård det är därför vi betalar skatt till landstinget.Ska vi nu betala kommunalskatt och skatt till Landstinget för att få vård.Nu har väl kommunpolitikerna skitit i det blå skåpet med kommunalrådet i spetsen.

  16. Annevi linder

    Till ”Sorsele”
    Först och främst den film du skickade mig handlade inte om Landstinget i Västerbotten! Och om du nu hade tänkt få mer kunskap och skrida till verket, så önskar jag att få vara med i det, och trycka tillbaks den tunga pressmaskinen vi har fått över oss här i inlandet och i Kommunen. Att skaffa kunskap om detta ämne, och hur detta kunde hända är också jag väldigt intresserad av. Om du har gått fackeltåget som du säger så vet du mycket väl att ju fler som höjer rösten desto bättre.Säg bara till när vi kan träffas, så vi kan få igång ett möte med våra politiker i kommunen.Det måste väl ske snarast.
    Annevi

  17. Sorsele

    Är du helt säker då det gäller filmen att inte liknande mekanismer om än kanske i mindre skala ligger bakom det som nu sker här?

    Det åtagande dvs. engagemang som krävs för att jag skall hinna ikapp skulle kräva total dygnet runt hängivenhet, den tiden har jag helt enkelt inte möjlighet att bidra då gällande både det personliga samt även det yrkesmässiga planet!
    Skall dock börja ägna mer tid åt att följa debatten, då för att lära mig mer, ty liknande pådyvlade ödesfrågor verkar nu dyka upp nya varje mandatperiod, så förra, så även nu.
    Anser nog att det är bättre om de som redan är insatta i vården kan börja dela med sig av sin kunskap hur situationen verkligen ser ut samt hur snacket går, ett möte med de insatta vore ytterst intressant som möjlig genväg!
    Kan du ordna ett sådant då med något längre varsel, än det inför överlämnandet av namninsamlingen så kommer jag att vara där! Säkert många andra med.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.