Ska vi svenskar förneka vår kultur och historia!!!

Nu har skolverket tänkt till igen! Eller så inte…! Igen!!! Först skriver man så fint i nya kursplanen för åk 1-3: "Musik som knyter an till elevens vardagliga och högtidliga sammanhang, däribland nationalsången och några av de vanligaste psalmerna, samt inblickar i svensk och nordisk barnvisetradition"

Så nu är det okej att sjunga nationalsången och även några av våra ”vanligaste” psalmer. So far so good! Men…vill man nyttja kyrkans lokaler i samband med avslutning eller liknande så får man tydligen inte sjunga psalmer med någon religiös innebörd!? Undrar vilka psalmer de tänkt att man ska sjunga med eleverna i klassrummet? 

Skolan får samlas i kyrkan under advent, förutsatt att det inte finns några religiösa inslag i ceremonin, skriver Skolverkets generaldirektör Anna Ekström undervisningsrådet Claes-Göran Aggebo på Dagens Nyheters debattsida. De hänvisar till att den svenska skolan enligt skollagen är icke-konfessionell och att rektorerna har det yttersta ansvaret”. 

Om kyrkan till exempel inte vill kompromissa med kyrkans budskap och inte kan komma överens med skolan måste rektorn avstå från att ha samlingen i kyrkan”. AB 2012.11.26 

Vad kommer detta att innebära då? Jo förmodligen är det inte många rektorer som har så mycket skinn på näsan och en sådan egen insikt i att vara ”svensk” att de vågar använda sig av kyrkan. Man riskerar kanske att halka ner i någon av alla de rankningar som skolan utsätts för! 

Skolan skall alltså inte bekänna Sveriges religiösa tro av tradition. Vart går gränsen mellan ”religiös tro” och kultur i detta fall? Hur många icke-kristna finns det inte som gärna lyssnar på våra advents- och julsånger till exempel? Trots att de finns i psalmboken. Jag tror inte heller att någon av dem tagit någon större skada av de sångerna. 

Personligen växte jag upp med en far och mor som var i kyrkan på söndagsmorgnarna. Och så julottan förstås. Jag tror inte jag tog någon större skada av att ”måsta” följa med dem som barn. Förutom julottan kanske för den var väldigt tidigt:) Däremot minns jag nåt som jag upplevde mycket värre: ”Bockarna Bruse” och ”Hans och Greta” till exempel. Fast sådana hemskheter läser man väl inte längre i skolan!? Det måste väl Skolverket redan förbjudit! Och i hemmet kommer väl våra barn/elever heller inte i kontakt med några ”hemskheter”!? 

Att vara svensk och att förneka/dölja/sudda ut/ vår – som jag vill kalla det i det här fallet – KULTUR är ju fruktansvärt!!! Och där har vi Skolverket i fronten! Om man inte tar till sig någon form av religion är man väl ateist? 

I Fredrika verkar det nu helt plötsligt finnas finansiering för Buddhatemplet. Man räknar med att det ska bli en stor turistattraktion. Vilket det också mycket troligt kommer att bli. Men nu måste Skolverket även gå ut med att det för skolor inte är lämpligt att besöka det även om det är i studiesyfte. Dessutom finns ju sådana redan på fler orter i Sverige. Rätt vad det är så kanske någon berättar vad det är och vilken funktion det fyller. Och då är det ju kört! Sådant får man förklara i klassrummet! 

Jag skulle så gärna vilja att Skolverket offentliggör varför de gör detta ställningstagande! Som jag minns det så började det lite på 80/90-talet. Förmodligen var det Göran Persson som aktualiserade det:) Har någon den ”korrekta” bakgrunden så lyssnar jag gärna. Men jag minns i alla fall att i Umeå så började det komma flyktingar i lite större mängder då någon gång. Och då kom de första uttrycken på att man skulle vara ”antisvensk”! Ingen nationalsång, inga psalmer och ingen kyrka! 

Skolverkets agerande kan nog göra att våra Sverigedemokrater sitter och gnuggar händerna nu! Och vad gör vi nu som inte är Sverigedemokrater och inte vill vara antisvenskar vilket Skolverket vill att vi ska vara?

Jag anser att detta är en stor politisk fråga som bör föras upp till rikspolitiken från "golvet"! 

 

 

8 kommentarer

  1. Sven.

    Kulturmord?
    ”Indianerna stoppade inte invandringen
    i dag sitter de i reservat”!
    Vem ska tillrättavisa de vilsna i
    rosenbad?

  2. Johnny Lilja

    Snälla nån! Ingen vill väl förbjuda eller ”sudda ut” psalmerna? Det står dig och alla andra föräldrar och barn helt fritt att närsomhelst besöka kyrkan och ta del av detta! Varsågod! Men tvinga inte på andras barn samma sak. Barn har rätt till en relgiöst neutral skolgång. Svårare än så är det inte!

  3. Carl-Axel Otterhall

    Svar till Johnny Lilja (2012-11-28 14:25)
    Hej Johnny. Alltså jag försöker avdramatisera det här med ”Domedagspredikan”. Sådant ska självklart inte tvingas på någon. Däremot anser jag att kyrkan är så mycket mera än just ”Guds ord”! Byggnaden är både en historisk och kulturell byggnad som funnits i Sverige sedan medeltiden. Den har definitivt påverkat vår kultur!!! Dessutom är det ju en sagolik akustik i den och kyrkorglarna är ju otroliga hantverk.

    Sedan har vi dessa psalmer som vi bara inte kommer undan vid vissa högtider. Oavsett vilken ”kategori” vi tillhör. Kanske speciellt just runt advent och jul. Jag förstår inte vad det är för fel att föra just dem vidare? Inte heller vad det är för fel att sjunga dem i kyrkan.

    Ska vi börja hårddra det här med religion och kyrkan så lyssnar du kanske på mycket musik som bygger just på kyrkotonarter! Hur ska vi ställa oss till sådan musik?

    Jag skrev även att Skolverket i sin kursplan menar på att det ska sjungas psalmer i skolan. Men inte i kyrkan!?

    Hur ställer du dig till att sjunga Sveriges nationalsång i detta mångkulturella land?

  4. Elsa Mårtenzon

    Hej Carl Axel!
    Jag håller med dig till 100%! På den tiden jag var skolelev fick vi i läxa ett par dagar i veckan att lära oss psalmverser utantill. Och jag har inte tagit den minsta lilla skada av detta. Jag kan dem fortfarande utantill efter alla åren och den kunskapen är absolut inte tung att bära. Jag är övertygad om att de allra flesta barn och föräldrar vill fira både Lucia och skolavslutning i Kyrkan, därför att det är så stämningsfullt och därtill vacker lokal för firande. Sedan får ju var och en ta till sig budskapet eller inte. Varför ska vi stå tillbaka för våra traditioner numera, hela tiden? Kan vi inte få vara stolta över dem istället?
    Ha en trevlig adventstid Carl Axel och tack för alla dina kloka synpunkter i både det ena och det andra!

  5. Carl-Axel Otterhall

    Svar till Elsa Mårtenzon (2012-12-03 22:30)
    Hej Elza. Vet du jag tror att det är många fler än man tror som håller med oss. Jag kollade i dag med elever i åk 9 (15-16 år) och där var det 100% som ville att vi skulle behålla våra kulturer och att kyrkan var utmärkt att vara i! De uppskattar den även om de inte själva är troende eller vad man ska säga. Det var förresten de som tog upp frågan

    Problemet vi har är några viktigpettrar högt ovanför oss som för länge sedan lämnat verkligheten!

    Ha en skön advent själv:) Och tack för uppskattningen av mitt skrivande:)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.