Välfärden badar i pengar!

…”men jag tror uppriktigt sagt inte att särskilt många känner igen sig i bilden av att välfärden badar i pengar”. Så skrev Peter Olofsson tidigare i veckan i sin blogg http://blogg.vk.se/peter1945/2013/12/10/vad-doljer-sig-bakom-siffertrixet/

Jag ser förmodligen på välfärden med helt andra ögon än Peter. Jag ser en ”välfärd” (läs offentlig sektor) som absolut badar i pengar!!! Problemet är att våra politiker inte har kompetens eller vilja att använda pengarna på rätt sätt! Eller att man sitter fast i sina politiska ”fack”. Fast det blir väl sak samma! Hur prioriterar man egentligen?

Han nämner ofta att det behövs mera pengar till Landstinget från staten. Jag undran om pengarna behövs till sjukvården, kulturen (Norrlandsoperan och Umeås kulturår 2014), Länstrafiken, Region Västerbotten, Norrtåg eller något annat.

LANDSTINGET, KULTUREN, REGION VÄSTERBOTTEN OCH NORRTÅG ÄR FANTASTISKA BEVIS PÅ ATT VÄLFÄRDEN BADAR I PENGAR!!!

Om vi tar Norrtåg så fattar alla att denna lekstuga, med bland annat en vd-inkomst på närmare 100 000:-/månad (om jag förstått saken rätt), är ett bevis på att det verkar finnas outtömligt med pengar!!! Vore det inte sundast – både ekonomiskt och logistiskt – att SJ får ta hand om järnvägstrafiken i Sverige. Eller köp tjänsterna från Norge eller Finland. Varför ger man sig överhuvudtaget in i tågtrafiken??? Men om Landstinget/Landstingen känner så stort behov av att bedriva egen tågtrafik så finns det ju Märklintåg! Om man köpt in tjänsterna från sådana som kan verksamheten så skulle det säkert finnas pengar till övers för att bygga upp en organisation ”Märklintåg Norr”. Jag tror att pengarna bara för alla extrabussar som måste sättas in för att Norrtågen inte fungerar skulle räcka väldigt långt i en sådan organisation!

Att från regeringshåll utlokalisera sin egen kärnverksamhet och dessutom jobba för att privatisera så mycket som möjligt fattar jag inget av! Jag tänker på sjukvård, järnväg, skola, apotek och så vidare. Om du läser detta så observera att det är ingen politisk propaganda mot nuvarande regering. Socialdemokraterna har varit med och skapat detta!!! Men tyvärr är det i linje med alliansens visioner om att det mesta ska ned på individnivå. Men det ska ändock styras av någon lokal ”nisses organisation”. Jag undantar kommuner ur detta! De har en självklar uppgift att fylla.

Landstinget prioriterar sin gigantiska administration, svindyra stafettläkare, underbetalda sjuksköterskor/sjukskötare där underbemanningen är stor. Nu har man även fått Region Västerbotten under ”sina vingar”. Vilka i sin tur till viss del har Norrtåg under sina vingar. Tre Landsting till är involverade just där.

S och Mp driver i dag VLL. Samma personer har ”makt” över Region Västerbotten! Om man tittar på AU i Region Västerbotten så är det väldigt Umeåregionsdominerat. De är sju stycken: Erik Bergqvist (f.d. VLL, numera ordförande Region Västerbotten) Umeå, Ewa-May Karlsson (vice ordförande), Vindeln, Lennart Holmlund, Umeå, Lilly Bäcklund, Lycksele, Harrieth Claesson, Skellefteå, Anders Ågren, Umeå samt Marianne Normark, Umeå. Vadå Region Västerbotten kan jag tycka!!!

Eftersom jag nu skrivit bland annat ordet Region Västerbotten så ser jag fram emot att Thomas Hartman (S), chefskommunikatör för Region Västerbotten kommer med en kommentar. Hans appar rapporterar. Och det är positivt! Men har men en följdfråga får man aldrig svar. ILLA! Det är kanske så man ska jobba som kommunikatör. Han har åtta stycken under sig. Eller kanske bara sju för en av dem är eventkoordinator. Eller kanske ”bara” sex för någon verkar jobba med webben.

Landstinget har 15 kommunikatörer som jobbar med webbutveckling med mera. Fyra stycken jobbar med konferenceservice. Till detta har man tre stycken projektanställda. Och så här ser det väl ungefärligen ut i alla Landsting över hela landet!?

Åsa Ågren Wikström har tillsatts som Umeås omvärldsstrateg! Hon är säkert jätteduktig. Undrar om man från Umeå kommuns sida tagit hjälp utifrån att hitta en lämplig person till uppgiften eller har man internt tillsatt henne? Hon är ju gift med Umeås vice kommunalråd Anders Ågren! Undrar vad de gav henne i lön?!

Tänk att allt ovannämnda bekostas av våra skattepengar. Sådant som hör välfärden till!

Intressant det här med folkomröstningar. 2013 betalade Sverige 37,3 miljarder till EU och får tillbaka 11,3 miljarder! Om gemene man fått rätt information för att förstå detta när EU-omröstning genomfördes tror jag inte att Sverige skulle vara med i EU i dag. Dock förstod folket att det här med euro inte skulle bli bra. Med facit i hand kan vi väl vara ganska överens om att folket förstod mera än vad våra politiker gjorde! Och tack och lov för det! Och tack och lov att våra nationella politiker respekterade folkets vilja! Det gör tydligen inte våra regionala besservissers!!! Man visar hellre ett förakt mot folkviljan och rider vidare på sin egen prestige! Och beklagar att man får för lite pengar från staten att leka med!

Jag hoppas innerligt att Olofsson, Winroth, m.fl. efter valet 2014 får sitta i opposition eller allra helst gå till AF för att skaffa ett ”riktigt” jobb. Vad jag förstått så finns det en del lediga jobb på NUS. Eller det finns kanske någon undersköterskeplats i Dorotea på vårdhemmet BVG när man nu lämnar sin sjukstuga för att föra över sjukvårdsansvar på kommunen! Om inte det passar så finns det behov av mera folk på Sorsele Sjukstuga! Om de efter fyra år på ett sådant jobb skulle bli återvalda tror jag att de skulle agera på ett helt annat sätt!

Avslutningsvis så skickar jag med lite aktuell information om hur S och Mp värderar det här med vård!!! http://www.vk.se/plus/1062096/s-och-mp-avstod-fran-motet

13 kommentarer

  1. Thomas Hartman

    Hej

    Att jag går in till dig och läser emellanåt har inget med appar att göra. Däremot håller jag så god koll jag kan över vad som skrivs om Region Västerbotten. Jag följer även rätt mycket av det som skrivs om landsting och kommuner. Det är korrekt. Vi har utifrån dina funderingar även talats vid på telefon. Det tyckte jag för min del var både givande och seriöst.

    Däremot när du börjar slira och skriva i mitt tycke raljant om exempelvis hur många anställda som jobbar med kommunikation på olika ställen då tappar jag för min del intresset för samtal denna väg. På samma sätt har jag lite svårt att förstå ditt återkommande ogillande av landstinget. Saker är inte vitt eller svart någonstans. Inte heller i ett landsting. Kanske skulle det vara mer konstruktivt att ses och resonera över en kopp kaffe för att bättre förstå hur du menar.

    Ha det gott,

    / Thomas

    • Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

      Hej Thomas:) Du hade två kommentarer till men tydligen åkte de iväg till en tidigare blogg när jag publicerade dem- Verkar som att du kopierat dem från det du svarat på det jag tidigare skrivit under ”Går som tåget”. De verkar ha åkt dit hur som helst.

      Du skrev iaf t.ex. ”Alla tåg idag är datorer med elektronik. Inga tåg görs i särskilda vintermodeller för arktiskt bruk utan anpassningar görs alltid beroende på var tågen ska gå”. Då kan man kanske undra varför man sätter in dem i trafik innan man byggt om dem och anpassat dem till vårt ”arktiska klimat”? Beror det på elektronik eller klimatet att man måste svarva till hjulen när de tappar sin form? Eller kan det bero på materialet?

      Vad gör en kommunikatör? Jag har en känsla av att spektrat är ganska vitt under den befattningen. Finns informatörer där? De som jobbar med webb verkar finnas där. Såg att ni för ett tag sedan sökte ännu en kommunikatör – med internationell inriktning?

      Min syn på Landstinget/Landstingen har du uppfattat rätt:) Jag är helt övertygad om att den kolossen kan göras mera kostnadseffektiv! Och det gäller nationellt! Likaså tycker jag det är helt fel att de politiker som styr Landstinget också ska styra en massa annat än sjukvård!!! T.ex. er! Och det står jag för:)

      • Thomas Hartman

        Vad gäller landsting så finns det självfallet precis som i alla andra organisationer saker som är problem. Men det finns också saker som fungerar bra. Det jag ifrågasätter är den tämligen ensidiga bilden du ger av att allt är problem och omfattande administration vilket inte är sant. Så svart och vitt är inget. Och bara för att man inte har all information behöver men inte förutsätta att allt är fel och uselt. Då är det svårt att bli tagen på allvar.

        Ha en bra dag.

        / Thomas

        • Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

          Jätteskoj och bra att det blev en dialog:) Jag tänker inte svart eller vitt. Och självklart måste det finnas saker som fungerar inom Landstinget. Det förstår till och med jag. Men i höst är det val. Hur ska jag tänka när jag ska välja till Landstinget? Det val jag då gör gäller sjukvård, regional utveckling, kultur, turism, infrastruktur och så vidare! Man har ju bara en röst!!! Jag kanske tycker att KD känns bra när det gäller sjukvård. Men när det gäller regional utveckling och turism kanske jag tror mera på M. Observera att detta med partivalet jag gjort endast är exempel! Hur tycker du att vi väljare ska tänka där?

          • Thomas Hartman

            Ja det är inte min uppgift i mitt jobb att ge rekommendationer för val av parti införvalet. Där måste människor välja. Men alla frågor hänger ofta ihop i en helhet på ett eller annat sätt. Det som skapar attraktion och trygghet är en kombination av tillexempel god och trygg hälso och sjukvård tillsammans med bra kultur. Att ställa det ena mot det andra är svårt. I realiteten måste vi nog hitta sätt att klara båda om människor ska välja att bo och leva på en ort.

            /Thomas

            SVAR

            Svarsnivån tog slut. Så jag testar om det funkar så här.

            Vilket diplomatiskt (politiskt) korrekt svar du gav på en fråga som INTE var ställd! Du får en ny chans:) Och jag gör frågan ännu tydligare. Förstår du problematiken för oss väljare när vi regionalt ( inte nationellt) ska välja ett parti – ett namn – som vi tror kan utveckla sjukvård, regional utveckling, kultur, turism, infrastruktur och så vidare! Det är precis det här jag är emot kolossen Landstinget! Man har sina fingrar i alla ”syltburkar”. Och det är i princip samma personer som styr över alltihopa. Är du med? Och vad händer med hela alltet om alliansen i höst står som segrare i valet? Ja det har väl inte hänt på över 20 år. Men förr eller senare blir det så. Och jag kan tänka mig att så är fallet redan i höst. Och du är så bright att du fattar nog precis vad jag menar:)

            Till och med förra valet 2010 tror jag att gemene man gick till vallokalen och röstade på landstinget utifrån sjukvård. Även om VLL redan då hade en massa annat under sina vingars beskydd så tror jag inte att röstarna i allmänhet hade annan kännedom än att det var sjukvård man röstade om. Så frågan blir: vad är det egentligen vi röstar om i höst när vi röstar till Landstinget? Tacksam för ett jättetydligt svar:)

  2. Thomas Hartman

    Den diskussionsstil du utvecklat på sistone där du exempelvis börjar blanda in vem Åsa Ågren Wikström är gift med känns lite tveksam ärligt talat.

    Hon ska självfallet inte gynnas. Men hon ska inte heller missgynnas. Så vem hon är gift med är i grunden tämligen ointressant.

    Men det är upp till dig hur du väljer att argumentera naturligtvis. Det ska inte jag lägga mig i. Tycker du att det känns bra att raljera så har du säkert dina skäl för det.

    Som sagt. Hör gärna av dig när du är på väg till umeå så kan vi ta en kaffe och resonera kring de frågor du lyfter och funderar över.

    • Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

      Min funderation angående Åsa är HUR hon blev tillsatt. Har inget med henne som person eller hennes kompetens att göra. Självklart blir sådant extra känsligt när hon är gift med vice kommunalrådet.

      • Thomas Hartman

        Hör av dig när du är på ingång kanske vi kan ses. Jag reser också mycket i länet så det är inte omöjligt att jag dyker upp i din närhet. I så fall kollar jag med dig innan om du har tid att ses.

        //T

  3. Thomas Hartman

    Ja en kommunikatör jobbar med att ge information om vår verksamhet. Arbetar med att ta fram årsredovisning, skapar bra möten och mötesplatser, jobbar med att webbsända arrangemang så fler kan ta del av dom, arbetar med att skriva pressmeddelanden om den verksamhet vi bedriver. Vi strävar efter att vara i framkant även i sociala medier och webb vilket blir allt viktigare också för oss.

    Vad gäller tågen så är det otroligt många komponenter som ska fungera. Många saker påverkar också varandra Exempelvis var det ett tämligen oförutsägbart problem med en nippel som frös i vissa tågtoaletter förra vintern. Så 100% färdigtestade tåg direkt innan de köra ut i sin slutliga miljö finns tyvärr inte

    • Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

      Tack för info ang. kommunikatörer. Köper dock inte ditt försvar av tågen. Vore ju trevligt att träffas över en kopp kaffe:) Nu kallar lucia. Ha en trevlig luciadag med mycket lussebullar och pepparkakor.

  4. Thomas Hartman

    Hej

    Du frågade om hjulen och du har helt rätt. Det är materialproblem. Slitaget på hjulen blev en överraskning för många. Nu är man på gång och ska testa hjul med högre densitet (dvs tätare och bättre förmåga att klara påfrestningen). Förhoppningsvis kommer dessa nya hjul att fungera bättre.

    Ha en bra dag

    //Thomas

  5. Kristina

    Raljant eller inte så sätter du ord på det som många inlandsbor känner och tycker, då får Thomas Hartman i sin exklusiva värld tycka vad han vill. Landstinget använder inte våra skattepengar så effektivt som de borde.

    • Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

      Hej Kristina. Jo när man börjar förstå (vilket man fortfarande inte gör) hur omfattande Landstinget är och hur allt i regionen nu styrs så känns det inte bra. Och jag tror att det inte bara är vi inlandsbor som bör reagera! Tyvärr är det ju ingen som offentligt reagerar! Och något måste göras åt Landstingets makt över regionen och även över politiker. S och Mp har ju där visat ”framfötterna”. Men vad gör vi? Bojkotta Landstingsvalet? Thomas Hartman verkade inte vilja förstå problematiken vi väljare ställs inför när vi ska välja till Landstinget!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.