Så här resonerar en fanatisk miljöpartist

Svarsmöjligheterna tog slut på PA Perssons blogg så jag kunde inte besvara detta. Tar därför över det till min egen blogg.

”Vi är ca 7,5 miljarder individer på jorden. Varje individ, varje 1000 individer, varje 10000 individer bidrar till klimatförändringen på ett försumbart sätt. Ditt resonemang om att några få i glesbygden inte har någon betydelse går alltså att tillämpa för vilken grupp av människor som helst. Konsekvensen av ett sådant resonemang blir att ingen enskild människa på jorden har anledning att förändra sitt beteende eftersom det inte har någon betydelse.
Jag antar att du inser att detta är ett absurt resonemang för en tänkande ansvarsmedveten medborgare.
Jag tror de resonemang som utgår från att individens beteende inte har någon betydelse grundar sig på tre olika/alternativa saker:
Bristande intellektuell kapacitet/okunskap.
Extrem egennytta utan tanke på konsekvenserna för andra och på lång sikt.
Förträngning, det finns inget klimathot eller miljöhot”.

Vi står så långt ifrån varandra utifrån hans ovanstående resonemang. Dock kan jag hålla med till viss del om hans engagemang i elbilar. Det blev en bra och informativ diskussion på hans blogg. Men återigen en ”miljövän” som anser sig själv så mycket mera begåvad och insiktsfull än en själv!!! Då är det svårt att föra en politisk dialog.

Jag personligen värnar miljön och inser vart vi står globalt i dag men jag tror inte den globala lösningen på problemet finns i att höja skatten på drivmedel eller införskaffa elbilar i glesbygden i Sverige! Det kommer bara att bli en negativ backflash på priserna på de råvaror som hämtas här uppe och fördyringar för oss som inte har kollektiva alternativ till bilen!

Fortsättningsvis skriver han följande:

Mina ståndpunkter är följande:
Jag har fullt ansvar för mina handlingar.
Vad jag gör, eller inte gör, påverkar andra.
Jag måste gräva där jag står (i glesbygden, Dorotea).
Mina handlingar påverkar mänskligheten med en 7,5 miljarddel av människans totala påverkan.
Jag vill hjälpa till med att rädda ”mänskligheten” så gott jag kan.
Jag har ett helt parti (tiotusentals människor) bakom mig där alla delar mitt synsätt.
DÄRFÖR ÄR JAG MILJÖPARTIST”

Min reflektion är att jag respekterar och uppskattar politiker som har klara och tydliga åsikter. Då kan jag som väljare också ta ställning till vem jag vill lägga min röst på. Min röst skulle absolut inte gå till någon som resonerar som ovan men kanske någon annan skulle lägga sin röst på det resonemanget. Tänk om vi ändå hade en enda sådan politiker i Sorsele!!! Helst flera – från olika partier – så att vi fick möjligheter att bilda oss en uppfattning om personerna/politikerna.

Av vår dialog har jag i alla fall fått bekräftat (min uppfattning) att miljöpartiet är ett storstadsparti och borde verka i det riktigt stora städerna! Shanghai, London, New York, Hongkong, Los Angeles och så vidare. Där vore de guld värda för vår globala miljö/växthuseffekt. Men i Dorotea…??????????????

Ovanstående resonemang bygger på en miljöpolitikers blogg i Dorotea LÄNK

 

7 kommentarer

 1. PAP

  Hej C-A O
  Jag viste inte om din blogg. Toppen att du också bloggar. Du har tydligen hållit på länge dessutom.
  Jag håller helt med om att miljöpartiet behövs i de stora världsstäderna. Faktum är att det finns i flera av dem. Miljörörelsen, som Miljöpartiet de gröna kommer ifrån, är global. Mp i Sverige har omfattande internationella kontakter.
  Jag håller även med om att det kan vara svårt att välja mellan partierna när de hela tiden ”vänder kappan efter vinden” och försöker anpassa sig till vad som är populärt för stunden. Jag tycker det verkar som om det bara är Mp som har lyckats behålla en tydlig ideologi. Jag är faktiskt ibland kritisk till mitt eget partis utspel. Till och med Mp kan närma sig populismens gräns ibland.
  Om att ”veta mer än andra” när det gäller mig själv. Jag är den jag är och kommer så att förbli. Jag måste ju tro på vad jag själv säger och vill. Hur ska jag annars kunna hålla den politiska kursen?
  Du har ju själv tydliga politiska åsikter. Du verkar också veta vad du tycker om samhällsutvecklingen. Engagera dig aktivet i det parti som passar dig minst dåligt och gör en samhällsinsats. Ju flera som bryr sig, desto bättre samhälle får vi.

  • Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

   Hej igen. Bra grej det där med pingback:) Jag ger en replik till både dig och krassoklarsynt här.

   Jag tror att vi är otroligt många som har ungefär samma miljöinsikt vad gäller växthuseffekten som miljöpartister. Vi håller i alla fall med om att något måste göras! Personligen förstår även jag problemet men jag fattar inte den fanatism som finns inom miljöpartiet. Ja det finns säkert några likasinnade i andra partier också men som inte väljer Mp av olika skäl

   Krassoklarsynt envisas med någon forskare, Mark Lynas, som verkar ha en gedigen rapport om hur illa ställt det är. Visst…mitt problem är INTE att jag inte förstår!

   Mitt problem är att jag vill leva min sista tid på den i mina ögon absolut vackraste platsen jag känner till. Jag vill även att andra som vill leva så ska ha den möjligheten. DET MOTVERKAR MILJÖPARTISTERNA MED STRAFFSKATTER OCH VINDSNURROR T.EX.!!!

   Mp är ett storstadsparti. Där finns också möjligheter att det kan bli märkbara effekter av att t.ex. många kör elbil, utnyttja kollektivtrafik och så vidare.

   Jag anser att svensk politik MÅSTE värna glesbygden! Jag drar mitt strå till stacken bland annat genom att jag inte flyger till Thailand eller något annat ”semesterparadis”. Jag förutsätter att samma sak gäller er två:) Jag kör inte bil i onödan. Dock eldar jag ved vilket jag är mycket förvånad över att inte Mp förbjudit! Men det kommer nog.

   Har en son som var i Shanghai ett par veckor i sommar. Han klagade på att luften där var jättedålig! Jobbigt att andas t.o.m. Fast där finns närmare 20 000 000 miljoner människor i ”kommunen”/regionen Shanghai. Få se hur många är det i Dorotea, Åsele, Vilhelmina, Sorsele….ja hela den norrländska glesbygden för den delen.

   Men kämpa på ni med höjda skatter, elbilar och vindsnurror. Jag är fullt övertygad att ni kommer att lyckas ödelägga glesbygden!!!

   Förresten…brukar någon av er vara på Motorveckan i Lycksele? Jag bara undrar…:)

   • Per-Axel Persson

    Jag eldar med ved. Jag tror inte att Mp kommer att förbjuda detta. Mp är inte i den maktpositionen att vi kan förbjuda någonting. I bästa fall når vi 12% i valet.
    Jag åker inte på charterresor (har gjort det en gång 1983, det räcker för mig).
    Jag besöker inte Motordagar, varken i Lycksele eller någon annan stans. Jag köper inte heller motortidningar. Min bilnördighet handlar om helt andra saker än glänsande amerikanare och mullrande V8:or.

 2. Rickard Nygren

  Hej!
  Du säger du inser problemen med CO2-utsläpp, men har hittills bara skrivit vad du inte villka göras (bensinskatt). Vad är ditt bästa förslag för att minska klimatutsläppen?

  Varför låter det ibland som att glesbygdsbor bara vill köra med fossila bränslen? Vore det inte toppen om vi kunde få moderna drivmedel och hybridbilar över hela Sverige?

  Du behöver inte oroa dig för Mp’s budgetförslag. Man vill höja fossilbränsleskatten, men HÖJA reseavdraget för de som behöver bilen i arbetet.
  Varje bil i glesbygd kör i snitt ca 1100 mil/år, medan varje bil i Stockholm kör MER, ca 1200 mil/år. Snälla, låt storstadsborna få betala mer för att de siktar ner (de får inte reseavdraget)!

  Varje människa ger upphov till i snitt 10 ton CO2/pers och år i Sverige. Det hänger inte på om man bor glest eller i stad, utan om vilken livsstil man har. Det förstår du också.
  Jag tycker klimatförändringarna, som bl.a. leder till fler skadedjur i Norrländska skogar är större problem än bensinpriset.

 3. Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

  Hej Richard och roligt med någon ny här:)

  Jo jag fattar problemet och anser att fokus för utsläpp bör finnas där de är mest koncentrerade! Jag och många med mig har ingen glädje av några höjda reseavdrag. Jag är pensionär vilket många av oss i glesbygden är. Avdragen gäller inte när jag ska handla och på posten (20 km t.o.r.) hälsa på bekanta, besöka biblioteket, apoteket, sjukan, tandläkaren och så vidare. All den sociala servicen har vi i Råstrand 50 km till. 100 km tur och retur.

  Hur slår höjningen mot åkeri- gruv- och skogsbranschen? I slutändan är det ju kunden som får stå för transportkostnader! Kommer denna politik att påverka priser på sådant som måste transporteras? Kommer det att påverka Sveriges export på något sätt?

  Självklart är det mest gynnsamma att vara självförsörjande inom alla områden. Inte minst när det handlar om energi i olika former. Men då drabbas vi i glesbygden igen! Straffskatt på fossila bränslen, elbilar och VINDKRAFTVERKSPARKER!!! Och ska kärnkraften läggas ner kan var och en med lite sunt förnuft själv inse att det finns inte utrymme för oss som vill leva nära naturen på grund av alla snurror!!! Jag rekommenderar ett studiebesök i Malå kommun! Jag undrar vilka som kan tänka sig köpa husen uppe vid Åmliden t.ex?

  Varför är det så tyst omkring regnskogsskövlingen och kalhyggena? Man tar bort det som absorberar mycket av luftföroreningar, lämnar kala ytor öppna så att vatten bara kan forsa ner i dalgångar.och skapa översvämningar. Varför pratar inga politiker om sådant?

  Problemet är mycket större än att kunna lösas genom att straffbeskatta glesbygdsborna vilka verkligen behöver fungerande transportmedel för sin vardag. Elbilarna är inte där ännu!!! I glesbygden finns inte snabbladdningsmöjligheter och det är oerhört långt mellan etanolmackarna t.ex. Och etanol är ju dessutom inget bra alternativ!

 4. Eva Arnoldsdotter

  Håller med Carl-Axel Otterhall när det gäller skövling av regnskog som är livsviktig, jordens lungor, och Sveriges lövträd som är vår rening av vår luft. Det är lätt för Miljöpartiet i Stockholms Stad där bilen och dess ägare är ett jagat ”byte” och som man i dag rånar på pengar, kan jämföras med kriminella indrivare i det privata, men här har MP fördelen att bilägande medborgare bara har att betala. Och ingen av Stockholms medborgare med bil protesterar, total tystnad råder, skrämmande, man undrar vad det är för fel på bilägarna i Stockholm.
  Att utse ett trafikborgarråd som är fanatisk (vilket politikerna borde vetat, eller?), hatar bilar så till den milda grad och anser att alla skall cykla. Och här skall det byggas cykelbanor, ta bort en bilfil och gör cykelbana.
  Självklart skapar detta långa bilköer med igenkorkade gator och andra problem. Och vad säger D Hellden ”det är så mycket bilar som ”proppar” igen gatorna så vi måste få bort dom och bara göra gågator och cykelbanor” OCH ALLA DESSA CYKELBANOR FÅR DH EN MILJON ATT ”LEKA” MED. Skulle behovas till sjukvård och polis.
  Daniel Helldens nästa drag att höja boendeparkeringen,.utöka betaltiden med 4 timmar per dag = 60 kr/dag och lagt på betalning på lördag. Köpa nya parkeringsautomater mm, detta är en fanatisk person som till råga på allt fått en politisk befattning – skrämmande.
  Jag får tack vare det här höjningarna göra avkall på sjuk och tandvård, mitt fritidsintresse som är viktigt för mig.
  Jag har bott i stockholms innerstad i ett antal decennier, gatorna ser ut som dom alltid har gjort, bilarna står som dom alltid har gjort och i princip har det fungerat, bussarna har kommit fram. Men det här som händer i dag och som politikerna i stockholms stad står bakom är så långt ifrån demokrati man kan komma.
  Det här är ett problem lika stort som allt annat som händer i hela Sverige i dag och att dom styrande sitter i Stockholm visar bara på vad dom anser om sveriges medborgare, dom bryr sig inte om medborgarna annat än när det gäller att beskatta dom så mycket det bara går.
  Vad gäller feministisk snöröjning???? 2016 som var en stor samhällsfara i bl a Stockholm så är väll även här ett frågetecken, hur kunde han få sitta kvar som trafikborgarråd efter detta. Eftersom det nu var dom upphandlade snöröjarnas fel får man väll hoppas att det upphandlas andra entreprenörer till kommande vinter. Det finns mycket mer att tillägga som vad var plogbilarna, sitter man fast i 8 timmar med bilen så hinner man se och reflektera, man kan inte skylla på att det stog bilar och proppade till vilket berodde på att ingen (eller nästan ingen) plogat på natten?
  Daniel Hellden vill inte tala om passagerarfärjorna på stadsgården som står och går på sina motorer (hjälpkärror) hela dagen de ligger förtöjda och när det drar igång motorerna för avgång är det svart. Det borde väll vara lag på
  landel att koppla upp sig på men detta är ointressant. Och alla dessa besökande passagerarfärjor därtill som också ligger och ”puttrar”. Och var tankas drivmedlet?
  Att jaga bilägare i stockholms innerstad visar att Miljöpartiet är inte så miljövänligt som dom utser sig att vara. Allt detta byggande är hysteriskt och hur miljövänligt är bl a Slussenbygget och räcker kommunens medborgares skattepengar till allt?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>