Landstinget + Region Västerbotten = desamma!

Jag har i min tidigare blogg haft en jättebra konversation med Thomas Hartman – chefskommunikatör på Region Västerbotten. Och han ska ha en eloge för den tid och energi han lägger ner på att försöka övertyga mig hur bra det här med Region Västerbotten är. Dock ser vi nog mycket olika på hela Landstingets organisation med all den makt de har över länet.

Region Västerbotten skapades för att man i Västerb…sorry, jag menar i Umeå skulle vara klara för en sammanslagning av de fyra nordligaste länen. Och med ”näsan i vädret” så tog man för givet att Umeå skulle bli residensstad för denna storregion. Någonstans blev det fel och de övriga tre länen backade från storregionstänket. Man kan ju undra varför?

En intressant tanke är att om till exempel Luleå skulle föreslås som residensstad för de fyra nordligaste länen skulle då våra Umeåpolitiker vara lika förtjusta i idén? Knappast!

Men nu har våra politiker (S) i Landstinget och Region Västerbotten – Lilly Bäcklund, Peter Olofsson, Lorents Burman, Hans Lindberg och Erik Bergkvist – kommit med en debattartikel hur viktigt det skulle vara att skapa en storregion för att ” framtidens och även dagens sjukvård och regionala utveckling kräver större regioner med större förutsättningar för kompetensuppbyggnad och möjlighet till de resursmässiga kraftsamlingar som ett litet landsting inte klarar”.

Vad skulle bli bättre med en storregion där Region Västerbotten/Västerbottens Landsting är ”hövding”? Jo man skulle komma över många fler skattekronor vilka skulle kunna investeras i Umeåregionen. Jag antar att detta genomskådats av de tre övriga länen och därför är de inte lika positiva som (S)-makthavarna i Umeå är. Klarar man inte av den befintliga situationen inom länets sjukvård så talar väl inte något för att man blir kompetentare för att ha en större region. Problemet är inte storleken på regionen utan det måste bara vara brist på kompetens hos våra styrande Landstingspolitiker som skapar problemen inom sjukvården. Man har ju ett arbetsgivaransvar och det verkar bli svårare och svårare att dels behålla arbetskraft och dels få in ny. Stänga avdelningar för att ingen vill jobba där!!! Det är våra (S+Mp)-politikers fel och ansvar!!!

I min konversation med Thomas Hartman menade jag att Region Västerbotten och Västerbottens Landsting ”dubbelarbetar”. Alltså jobbar med samma saker. Nej säger han och JA säger jag. Varför går till exempel regionrådet i Region Västerbotten in i Landstingets Peter Olofssons roll för att ta diskussionen om avvisningen av sjukhusockupanterna i Dorotea? Fanns det ingen tillgänglig inom Landstinget?

Ja just ja…Erik Bergqvist är ju inte bara Regionråd…han sitter ju med i Landstinget också!

Jag är absolut för en fungerande sjukvård och i utveckling samt en generell utveckling för länet. Men jag tror inte på det under nuvarande styre, personer och organisation! Sjukvård är en sak och infrastruktur, kultur, turism och utveckling något helt annat. Varför skall samma politiker styra över allt det? Och trots sitt misslyckande inom länets sjukvård vill Landstinget bara ha större makt! Över tre län till! Hur är man funtad om man överhuvudtaget bara tänker tanken?

 

 

 

En kommentar

  1. Thomas Hartman

    Hej

    Nej dubbelarbete är det inte frågan om däremot har de förtroendevalda i Region Västerbotten normalt uppdrag i kommun eller landsting. Detta har inget med dubbelarbete att göra utan handlar om olika roller ungefär som en Kommunstyrelseordförande kan ha olika roller i olika sammanhang.

    Detta kan också ses som en styrka för förankringen hos Region Västerbottens uppdragsgivare som är kommunerna och landstinget i länet. Utvecklingsfrågorna och länets framtid är viktiga frågor för alla förtroendevalda.

    Ha det gott,

    Thomas

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.