Tack kommunpolitiker och tjänstemän

Blev inspirerad av Kinnas blogg från Ammarnäs i går:) Det var Tväråträsk tur ikväll. Jättebra information från de olika tjänstemännen om deras arbetsområden. Jag är glad över att vi i lilla Sorsele har så kompetenta tjänstemän. Politiker är något helt annat och det är betydligt svårare att ”betygssätta” dem. Men jag tycker att de på ett mycket bra sätt försökte förklara för oss hur de tänker och hur de besvarade våra frågor. Därmed inte sagt att de övertygat mig vad vindkraften anbelangar. Tiden räckte bara inte till för alla de frågor och funderingar man (jag) har. Klockan blev 20.30 även i Tväråträsk. Kanske lite drygt till och med.

Men man känner hur viktig dialog/kommunikation – inte bara information – är mellan politiker och medborgare i sådana här stora ”frågor” som vindkraft är. Tyvärr kom detta för sent – två och en halv vecka före omröstningen och skadan våra politiker orsakat är redan ett faktum: folkomröstning och en delad population!

I veckans SorseleAktuellt hade (S), (V), den ekonomiska föreningen samt Vattenfall information inför omröstningen. Att (S) uppmanar oss att rösta nej i folkomröstningen förstår jag inget av! (V) tror och hoppas en massa och redovisar fantastiska siffror. Att det är ett jätteprojekt som omsätter multum av pengar tror jag alla förstår. Men hur mycket av dessa pengar rinner över till kommunen? Sådant vet ju ingen i förhand givetvis. Kjell gav svar på varför Blaiken inte kan användas som facit. - ”då var man från kommunen/företagare inte med” tolkade jag det som. Det menar han att man är nu. Djupare än så hann vi aldrig i diskussionen.

Den ekonomiska föreningen skriver så här i SorseleAktuellt: ”Sandselehöjderna vind ekonomisk förening har lyckats förhandla fram en extra utbetalning om 1 miljon kronor från Vattenfall under innevarande år. Anledningen är att vi ser ett behov av att stärka vårt lokala närings- och föreningsliv redan idag”. Hur tolkar man texten? Jag tolkade den som att det redan var klart med en miljon extra till ek. för. men det visade sig, när jag ställde frågan, att detta var under förutsättning att det blev ett ja från kommun och Lst till etablering. Det tycker jag inte framgår av texten. Därför är det så viktigt med personlig dialog/kommunikation!!!

Eftersom vi inte hann fördjupa oss i vindkraftsdiskussionen så kvarstår några frågor från mig. Till exempel:

- påverkas turism, inflyttning/avbefolkning? Visserligen TRODDE Kjell att både turism och vindkraftsparker skulle kunna samsas. Men han refererade inte till någon forskning inom området.

- jävfrågan är jätteintressant. Finns det ogiltiga beslut i KS och KF där man som jävig agerat felaktigt. Som jag bedömer det är svaret ja. I alla fall i KF. Och var står man i frågan då?

- markägarnas omritning av kartan under den höjdnivå Vattenfall angett vara lägsta gräns för placeringar av verken. Varför då?

- även om översiktsplanen nämndes så hanns inte frågorna med.

- buller (lågfrekventa ljud) där forskningen ännu inte har svar – bara Vattenfall vet och förmodligen våra politiker!?

- försent att göra ett omtag med översiktsplanen (börja om från början) och undvika en folkomröstning?

Som sagt var så var det en jättebra kväll i Tväråträsk men vindkraftsfrågorna hanns inte med på det sätt jag hoppats på. Så för mig personligen finns det många frågetecken fortfarande. Men jag håller absolut med politikerna – se till att ni går och röstar oavsett åsikt. Folkomröstningen (endast rådgivande) ska ju vara underlag för beslut av våra politiker. 58 markägare med respektive, barn, släkt och vänner bör göra minst 2-300 klara ja röster.

Jag gav i alla fall denna rapport till Elin Bergarp, chef Tillväxtenheten, i pappersformat och förhoppningsvis läser hon den så att hon muntligt kan överföra informationen till våra politiker. Det finns inga  siffror från de kommuner som man varit i kontakt med. Visst finns det generella positiva saker som lyfts fram utifrån vilka som representerat kommunerna men INGEN kommun (som jag förstått det) anser att det varit avgörande för kommunens utveckling. En av kommunerna. Krokom om jag inte minns fel, säger i klartext att det inte genererat kommunen något. Det är Laholms kommun som är beställare och man vill att vindkraft i rapporten skall framställas som något positivt för kommunen!

Även om omsättningen av Sandselehöjderna är av miljardstorlek och några vindkraftstekniker skrivna i Sorsele, boende och leverne under anläggningstiden gynnar kommunen, någon får snöskottning, någon städ, ett servicehus i Blattnicksele så vad gynnar det kommunen ekonomiskt under en 25-årsperiod contra finns det negativ påverkan på södra delen av kommunen.

Elcertifikaten upphör efter 15 år efter anläggning – då ska verken bära sig själva ekonomiskt – beroende på elpriser vilket ingen av oss kan förutspå. Vem står som ägare då och hur ser avtalen mot markägare och den ekonomiska föreningen ut då?

Bert Efraimsson pratade med mig efter träffen och undrade vad NI nej-sägare har att komma med i stället. Jag har aldrig påstått att jag varit nej-sägare till att börja med. Jo kanske en gång i affekt mot någon anonym fanatisk ja-sägare. Men Bert med flera, det finns goda idéer/visioner hos Tillväxtenheten att skapa marknadsföring av kommunen. Man är bara inte där ännu. Kan det genuina med Sorsele vara att man är vindkraftsbefriad och på det sättet kan locka folk att flytta hit? I Råstrand har vi ett gott exempel på hur man kan jobba på distans av inflyttare från Skåne. Familj med två barn. Skulle de, som sökt sig hit på grund av naturen och miljön, flyttat hit om det snurrat vingar med blixtljus i sydväst? Ingen vet. Och det är det som är problemet – INGEN VET!

 

3 kommentarer

 1. Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

  Hej Vindkraftscentrum och tack för den länken. Bra med relevant info.

 2. Kristian

  Se:

  http://publications.lib.chalmers.se/records/fulltext/148002.pdf

  Speciellt tabell 3.8 och figur 6.2. Då inser ni att återställningen av parken kommer att kosta flera miljarder.
  T ex deponin av fundamenten kommer att kosta ca 600 miljoner. Uträkning: 100 snurror, 10000kubik betong per snurra, densitet betong: 2.4ton/kubik, deponi kostnad 250kr/ton.

  100*10000*2,4*250=600 miljoner kronor

  En rivnings maskin kostar ca 1000kr/tim hur många timmar tar det att riva 1 miljon kubik betong?

  Vad kommer de ca 50000 lastbils lassen med släp att kosta? Hur långt ska de köras?

  Äterställning, en maskin kostar ca 1000kr/timmen, hur länge tar återställningen?

  Tror ni vattenfall är beredde att lägga ut miljarder på återställning av parken?
  Vem kommer att få betala återställningen i slut ändan? Mest troligt skattebetalarna!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>