Sorsele – vi har ett resultat

Resultatet var för mig överraskande – NEJ i majoritet. Valdeltagande 62,5% var betydligt över min förväntan. Men självklart hade det varit bättre om det varit 100%. Men det finns inga val (mig veterligen) som är uppe i de siffrorna. Möjligtvis Nordkorea och några andra diktaturer.

Nu är detta ett preliminärt resultat – det slutgiltiga kommer i morgon (måndag). Nu vet jag inte hur man räknar valresultatet utifrån ogiltiga- och blankröster men jag har räknat ut en procentsats där enbart JA/NEJ röster ingår. 47,5% JA och 52,5 NEJ. Kvarstår hur våra politiker kommer att acceptera och hantera resultatet.

Det som gör mig väldigt konfunderad är Kjell Öjeryds (vårt kommunalråd tillika markägare) uttalande: ”Jag kan bara konstatera att jag misslyckats med min Ja-kampanj och att jag inte lyckats få folket att förstå hur oerhört viktig vindkraften kommer vara för kommunen framöver”, säger han till VK.

Har han drivit någon egen Ja-kampanj? I egenskap av politiker eller markägare kan man ju då undra. Vad menar han? (V) har kampanjat kraftfullt, mycket tack vare Inger Stenlund, både i SorseleAktuellt och på nätet. Likaså Vattenfall. Är det dessa han menar som sin egen ja-kampanj? Eller har jag missat nåt?

Hur som haver…nu står våra politiker inför ett intressant beslut. Ska man acceptera ett majoritetsbeslut från befolkningen eller ska man köra över dem? Över 50% (62,5%) av befolkningen har röstat och över 50% av de godkända rösterna har sagt NEJ i frågan.

Jag tänker när nu utfallet, mot min förmodan, blev NEJ att denna folkomröstning nu är nationellt uppmärksammad och absolut har våra närmaste kommuners politiker (glesbygd) följt detta. Vilka signaler ger det till dem!? Sorseles folkomröstning kan vara ett startskott på att nu har ni (staten) tagit nog av oss! Ska ni ta ännu mera av våra naturtillgångar och vårt landskap får ni allt börja betala för det! Och det ska absolut inte kvittas mot statsbidragen.

Jag hoppas innerligt att våra politiker ser möjligheter i detta NEJ och att övriga utnyttjade glesbygdskommuner ser samma sak. Man går ihop och börjar ställa krav mot staten helt enkelt. Samma goda förutsättningar finns kvar på Sandselehöjderna så jag tar hoten från (V) och Vattenfall ”nu eller aldrig” med en råge nypa salt.

Som sagt var, nu blir det väldigt intressant att följa fortsättningen på detta.

 

En kommentar

  1. Martin

    Hej!
    Hörde på radion i morse att man var förvånad över att det inte blev större majoritet för Nej. Detta för att folk inte är så benägna till förändring utan man vill att det ska fortsätta att vara som förut.
    Jag tycker tvärtom, nu har en majoritet visat att de vill ha en förändring! Det är slut med utnyttjandet av glesbygden.
    Bra jobbat Sorsele, låt detta bli ringar på vattnet så att statsmakten ger oss de rättmätiga förutsättningarna till överlevnad åter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>