Kommunanställda i Umeå föreslås få en timmes friskvård inom arbetstid.

Per vecka? Eller varje dag? Jag har inte hittat svaret på det. Men hur har Anders Ågren (M) tänkt?

- I stället för att en personal inom hemtjänsten åker ut och besöker kanske två/tre brukare så blir det en timmes friskvård! Vem gör besöket i stället? Eller skiter man bara i det?

- Inom omsorgen försvinner personalen på sin timmes friskvård i stället för att serva brukarna. Ja de behöver ju kanske inte försvinna alla samtidigt men hur backas de upp när de gör sin friskvård?

- I skolan, som jag bäst känner till, förstår jag inte hur detta skall gå att genomföra. När ska man ta ut denna friskvårdstimme? När man undervisar 9B i svenska eller matte? Eller ska man skippa konferenserna som är ”heliga”. Eller lunchen = planeringstid? Eller den mer eller mindre obefintliga schemalagda planeringstid man numera har?

Vore intressant med ett svar av Anders Ågren. Men det har han inte. Enligt vad jag läst överlåter han till respektive chefer att lösa det! Hur urbota korkad kan man vara för att ha nått så högt inom den politiska hierarkin? Sätt in en apa på nästa vallista så ska i alla fall jag rösta på den! Jo jag provocerar nu men förslaget är så bedrövligt …. men inte oväntat från professionellt politikerhåll.

Jag föreslår att man i Umeå kommun sätter in stegmätare på samtliga anställda så får man kanske en bild av vilka som mest behöver friskvård! Skulle inte förvåna mig att det är de som sitter bakom ett skrivbord större delen av sin arbetsdag – administratörerna. Jag kan inte tänka mig att personal inom vård, omsorg och skola rör för lite på sig inom arbetstid och behöver den typen av ”friskvård”.

Vänsterpartiet verkar stå bakom Anders Ågrens förslag vilket jag förmodar att hela alliansen också gör för att han fick det vidare. Men var står Miljömupparna? Min tanke är att Vänsterpartiet och Miljömupparna definitivt borde anamma förslaget och gå före med gott exempel. Konkret anser jag att de hela sin ”arbetstid” skall ägna åt egen friskvård i stället för politik. Då gör de minst skada inom politiken och får möjlighet att rensa sina hjärnor och kanske kommer på bättre tankar än vad de i dag bär på. Jag föreslår även att de tar med Anders Ågren. Han verkar också behöva mängder av ”friskvård” efter detta förslag.

Jag kan inte tänka mig att en timmes friskvård per dag/vecka minskar sjukfrånvaron bland personalen i tänkta grupper. Det behövs helt andra åtgärder där! Jfr att Landstinget skulle skicka ut sin underbemannade personal på en timmes friskvård. Jag tvivlar på att personal och/eller patienter skulle må bättre av det.

 

GLAD PÅSK PÅ ER ALLA:)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>