Massa fisk – flera

Andra recept

Crepes

 4 pers
Vispa samman 2 ägg, 3 dl mjölk, ½ tsk salt och 1 ½ dl vetemjöl till en jämn smet. Tillsätt 1 msk smält smör. Grädda tunna pannkakor. Blanda 2 hg rensad rökt sik med 2 äggulor, 2 msk grädde och 1 dl hackad dill. Fördela fyllningen på pannkakorna och rulla ihop dem. Lägg dem på ett ugnssäkert fat, strö över rikligt med riven ost och gratinera i ugn på 225 grader till osten har smält, 5-7 minuter. Smaklig måltid.

Rökt fisk serverad varm

Välj en stor eller några små rökta sikar (portionsstorlek). Peta försiktigt in en klick smör i buken på fisken och linda in en och en i aluminiumfolie. Lägg paketen med ryggsidan nedåt och värm i ugn 225 grader ca 20-25 minuter. Servera med nykokt potatis, stuvad spenat och kokta ägg i skivor. Låt var och en öppna sitt paket vid bordet så att gästerna kan känna den underbara doften.
Festmat till vardagspris!

Omelett med fisk

4 pers
Vispa samman 5 ägg, 5 msk grädde eller vatten. Smält 1-2 msk smör i en stekpanna. Skiva kokt potatis och värm dem tillsammans med kokta eller frysta grönsaker, gärna flera olika sorter, i stekpannan. Tillsätt 2 hg rensad rökt lax. Då bör pannan vara till hälften fylld med fisk och grönsaker. Dofta över ½ krm svart- eller vitpeppar och ½ tsk salt. Häll omelettsmeten över och grädda som en vanlig omelett – stick med en gaffel i smeten då och då. Servera direkt ur stekpannan, gärna med tomater och isbergssallad.

Rislåda med rökt sik

Koka 1 dl ris per person. Fyll en ugnssäker form ca 3-4 cm högt med ris. Beräkna ca 2 hg orensad fisk per person. Rensa den rökta siken och fördela den ovanpå riset. Häll på ca 50 g Exotisk dressing per person. Täck med mild riven ost och dofta över lite vetekli eller paprikapulver. Värm i ugn tills osten smält. Servera med en sallad efter årstid, till exempel tomater, gurka och isbergssallad eller salladsgrönsaker. Hårt bröd är gott till.

Gömma

Skölj och ansa ½ liten purjolök per person, skär i 5 cm långa bitar och koka i vatten i ca 1 min. Häll bort vatttnet. Fördela löken i botten på en ugnssäker form. Tillsätt 1 hg kokta morötter per person. Rensa ca 2 hg rökt sik (orensad vikt) per person och fördela fisken ovanpå morötterna. Klicka på 2 msk smör och täck med potatismos. Gratinera i ugn tills moset fått fin färg.
En god överraskning.

Marinerad regnbågslax
(Finns att köpa som frysvara, Tillagas upptinad)

med salt och kryddor, klar för tillagning.

Stek i ugn i 200 grader ca 18 minuter med skinnsidan ner. Om man vill så går det bra att tillsätta några klickar smör ovanpå fisken före tillagning. Vid festliga tillfällen kan man ev. hälla på lite grädde de sista minuterna i ugnen. Serveras till nykokt potatis och din egen favoritsallad samt Exotisk Dressing från Norum.

Bakad potatis

Norums Romröra passar utmärkt som lyxig fyllning i bakad potatis.

Gravlaxfjäril

Skär den gravade laxen 1 cm bred rakt ner mot skinnet, men ej igenom. Skär 1 cm längre bort hel igenom skinnet och bred ut som en fjäril. Stek hastigt i panna eller grilla ca 3 min på varje sida. Servera med kokt potatis, grönsallad och Exotisk Dressing.

Laxwok

4 pers.
Smält 1 msk smör i en wokpanna eller stekgryta. Tillsätt 6 hg frysta wokgrönsaker och 4 hg tärnade råa potatisar. Låt allt bli genomvarmt och tillsätt därefter 5 hg laxskav, 2 tsk citronpeppar och 2 tsk salt. Låt steka i 6 minuter och servera sedan med en god sallad till

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.