Carl Larsson (fp)

Liberal student i Umeå

Dags att skrota presstödet?

En debatt har blossat med anledning av att den främlingsfientliga tidningen Nationell Idag har kvalificerat sig för 2,3 miljoner kronor i statligt presstöd för sin verksamhet. Detta har fått suppleant i presstödsnämnden Martin Ahlqvist att lämna sin post i protest mot beslutet att dela ut statliga medel till en tidning som uttrycker främlingsfientliga åsikter.

Han menar vidare att reglerna för vilka tidningar som kvalificerar sig för stöd bör skärpas så att presstödsnämndens uppdrag skall likna public servicebolagens uppdrag: ”Det är inte heller tillåtet med program eller inslag som är uppenbart kränkande för något av könen eller mot människor med viss hudfärg, nationalitet, religion eller sexuell läggning”

Min åsikt är att om vi skall ha ett presstöd så skall vi inte baka in några åsikter i utbetalningarna, det är liksom själva idé. Att främja en mångfald av idéer, inte en enfald. Oavsett hur illa hur man själv tycker om åsikterna som uttrycks.

Däremot så ställer jag mig själv frågande till om vi faktiskt skall ha ett presstöd? Inte nog med att vi i dag håller olönsamma tidningar under armarna, nu skall vi också bestämma hur de skall tycka och vad de skall skriva. Jag tycker detta ganska klart visar på problematiken med ett statligt finansierat presstöd. Även i Stockholm så har det väkts åsikter om presstödets konsekvenser. Svenska Dagbladet får varje år mångmiljonbelopp, medan Dagens Nyheter knappt får något. SvD får pengar i egenskap av att vara andratidningen på ”orten”, men nu är inte heller SvD en liten tidning som står och faller med stödet.

Nej, skrota istället hela systemet med stöd. Kompensera istället näringen med en sänkning eller ett avskaffande av reklamskatten med motsvarande belopp. Då skulle tidningar som faktiskt attraherar läsare och annonsörer överleva, medans de som inte gör det tvingas att skärpa sig eller dö ut. Vi skulle också slippa betala ut skattepengar till främlingsfientliga tidningar.

En annan tanke som är värd att fundera på är att varför läser vi aldrig om presstödets konstiga effekter i tidningarna, fundera på den! Kan vara en anledning till att detta system fortfarande finns kvar.

Andra som bloggar om presstödet: Maria Byström, Victor Zetterman och Fredrik Sneibjerg

Etiketter: , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>