Carl Larsson (fp)

Liberal student i Umeå

Förmögenhetsskatt – Nej Tack!

Hörde på rapport i dag att de rödgröna har kommit överens om att införa en förmögenhetsskatt, har de inte insett vilka skador den förra skatten hade på Svensk kapitalbildning och tillväxt?

Ett enkelt exempel:

Stefan Persson (Ordförande och Storägare i Klädjätten HM) betalade år 2009 800 Miljoner kroner i skatt. Mer än de 10st efterföljande som betalade mest skatt, tilsammans. Han finansierade helt på egen hand flera statliga myndigheters verksamhet. Han betalade dessutom in mer pengar 2009 än vad han någonsin gjort när vi haft förmögenhetsskatt.

Jag anser att det är jätteviktigt att vi i Sverige kan behålla våra miljadärer innom Sverige så att vi kan beskatta deras inkomster här. Inte att vi driver deras förmögenheter ur landet likt Kamprad och Rausing. Att på nytt införa en förmögenhetsskatt i Sverige är att säga till Stefan Persson att:

"Det är jättebra att du är rik men vi ser gärna att du flyttar din HM-aktier till Luxemburg, dina skattepengar är inte välkommna här"

Inte nog med att vi har Världens högsta marginalskatter, vi behöver inte en ogenomtänkt förmögenhetskatt också.

Låt oss se till att Alliansregeringen blir omvald 2010 så att vi slipper detta!

Etiketter: , , ,

7 kommentarer

 1. Läs på bättre!

  Läs på bättre – de har ett förslag på SKATT PÅ FÖRMÖGNA!

  Det är något helt annat!

 2. Krister Klermalm

  Vad ska dessa miljardärena med sina förmögenhet till.
  Med deras löner, avgångsvederlag och pensionen, klara dessa gallant med att leva livet utan ekonomiska bekymmer. I deras förmögenheter finns värden av fastigheter, lyx-bilar och båtar etc.
  Mycket av den förmögenhet som dem har behöver dessa inte ha. Endel går säkert till välgörenhet i det dolda. Ändå räcker det över. Då vore det bättre höja lönerna för de allra lägsta arbetare. Småföretagaren kommer inte ifrån dessa förmögna personerna. Bara som investeringskaptial.
  Anställda ska kunna spara till ett eget kapital till egen företagande.

 3. Carl Larsson

  Svar till Krister Klermalm (2010-04-28 13:31)
  Jo det är en åsikt man kan ha. Men jag anser inte att den hör riktigt hit. Kapital är sedan 80-talet då vi öppnade våra gränser för fria kapitalrörelser extremt lättrörligt. Vilket är bäst att vi får in 800 miljoner på Herr Perssons HM-utdelning, eller att vi inför en populistisk förmögenhetsskatt och får in 0?

 4. Krister Klermalm

  Det har inte ledd till fler småföretagare eller jobb med bortagande av förmögehetsskatten sedan 80-talet kapitalfrihet. Själva finansmarknaden är skevt idag, enbart kortsiktighet för den egna plånboken inte för företagets överlevnad på långsikt med rikt likvidsmedel att kunna bära även i lågkonjuktur. Då är det akite utdelning som gäller inte för dem anställdas liv och mående.

 5. Carl Larsson

  Svar till Krister Klermalm (2010-04-28 16:29)
  Jag förstår inte vad allt detta har med förmögenhetsskatten att göra?

  Kapitalmarknaden avreglerades under 80-talet
  Förmögenhetsskatten togs bort 2007

  Man kan har jättemycket åsikter om hur inkomstfördelningen ser ut, men en förmögenhetsskatt löser inget av dem.

  Beräkningar tyder på att osannolika 500 miljarder kronor flyttades ut ur Sverige för att undvika förmögenhetsskatten. Pengar vi då inte ens kunde beskatta med den vanliga kapitalvinstskatten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>