moderat fackförening

ohooo! vilken härlig dag. Solen skiner och trädgården är friserad.

         Synd bara att en del av min tillvaro jobbar, så jag får prata för mej själv. Men det har jag gjort förr så det går det också.

i dag lästa jag en insändare i VK som fick mej att funder lite ( och prata lite mer för mej själv ) den var skriven av en medlem i en av länets moderatföreningar. Skribenten tyckte att LO borde börja tänka, att fackföreningarna de senaste åren varit bekymrade över det minskade medlemstalet. Hon skriver vidare att fackföreningarna skyller på förändringarna i a-kassan ( att det blivit för dyrt att vara med i a-kassan). att kopplingen mellan fack och socialdemokraterna för att många väljer att inte vara med i facket för att man inte vill att det man betalar i fackavgift ska gå till socialdemokraternas kassa.

Nu, ska vi reda ut lite begrepp samt ge min bild av det hela.

Jag är medlem i IF Metall och om jag har en månadslön på  t.ex 24 000 så betalar jag av min fackavgift på 720 kr… 16 kr till LO och andra organisationer.samt 6 kr till medlemstidningen dagens arbete. 390 kr av dessa 720 kr går till a-kassan.

 Övriga kostnader går till fackligt arbete som förhandlingar, arbetsmiljöarbete, försäkringar, information och studier m m. Vart pengarna går kan man räkna ut på en räknesnurra på IF Metalls hemsida eller kontakta facket.

Våra medlemsavgifter går alltså inte till socialdemokraternas kassa.

De flesta som lämnat vårt förbund här i Södra västerbotten är studenter som gjort det pga försämringarna i a-kassan eftersom de inte får stämpla under sommaren utan är hänvisade till soc om de inte lyckas få något jobb. Sen har de som inte har råd pga arbetslöshet lämnat också detta pga de höjningar som skett i a-kassan. Höjningar och villkor kring ersättningen som den sittande regeringen med " nya moderna arbetarpartiet " i spetsen. Sen finns några till som pga studier och ideeoligi har lämnat.typ att de ska bli egna företagare osv. Vi kollar nämligen med alla varför de vill gå ur.

Sen tycker skribenten att LO ska släppa kopplingen till Socialdemokraterna. Men stopp nu ! Mycke av det vi som är med i / eller jobbar fackligt får förhålla oss till på arbetsplatserna är lagar, stiftade av riksdag och regering. Hur skulle det se ut om vi arbetare  släppte all kontakt med de som stiftar lagarna. Om vi skulle ta allt i förhandligar hur skulle det då se ut på våra arbetsplater? Vi skulle kanske få igenom en del men på bekostnad av något, och något i detta fall är lön. Sen tycker jag att de fackliga frågorna ska in i politiken och inte tvärt om, och det är vår skyldighet ( vi fackliga och alla andra ) att påverka politikerna i den riktningen.

Sen vet jag inte om skribenten har klart för sig att Svenskt näringsliv har precis samma samarbete med moderaterna som Lo har med Sossarna. Att sen tro att andra ur krisdemokraterna, folpartiet, centern skulle gå med i facket om vi inte satt ihop med sossarna tror jag inte mycket på. Ja det finns kanske många som är det redan men det handlar väl om ideeoligin inte om vart de 16 kr tar vägen.

Jag tycker att " det nya moderna arbetarpartiet ska skapa ett eget fackförbund, helt fristående från politiken" visa oss andra den väg som vi tydligen inte ser.

Oj det här blev långt men men.

Nu till något roligare. Det går tydligen bra att påverka genom att skriva i det offentliga rummet. I  går kväll "gnällde" jag i ett annat forum att gatlyset i byn inte var tänt pga att man ska spara pengar i Umeå / sävar kommundelsnämd. Men vips  !…36 minuter efter att jag gnällt så tände någon lyset,,,och då var klockan 2230…fränt va.

7 kommentarer

  1. Isak

    Kan berätta att dom borgerliga satsade stort genom Centern
    att bilda en ”opolitisk” fackförening på Volvo i Göteborg
    på 1970-talet. Dom borgerliga fick 45 röster mot Social-
    demokraternas 3.572. Efter det så har det varit väldigt
    tyst från borgerligt håll om att blanda in politik i dom
    fackliga församlingarna. Och dom får gärna försöka att
    ändra på ändamålsparagrafen, som utgör grunden för all
    facklig verksamhet. Att vilja något tillsammans är politik
    och det har varit Svensk fackföreningsrörelses signum i mer
    än hundra lyckosamma år. Om detta veta inte Riedl och Mode-
    raterna.

  2. Jan Nilsson

    Tror ingen allianspolitiker skulle komma på tanken att starta en fackförening. Vi menar att en sådan ska vara fristående. Även då att politiken ska stå fri från Svenskt Näringsliv. Det här måste lösas på sikt.

  3. Greg

    Vid valåren brukar dock ni fackliga arbetare vara väldigt aktiva i ert kampanjande. Även på arbetsplatserna. Sist trycktes det upp flygblad om hur dyrt det skulle bli med fordonsförsäkringar om inte sossarna fick fortsätta. Försök ge hela bilden denna gång.

  4. Ingemar Wahlström

    Bra tänkt, Carola. Som jag brukar tjata om är det respektive partis grundideologi som är det intressanta.Tyvärr kan drivna politiker, även våra få alla sakfrågor att verka som just deras parti är det bästa. Men när man tittar på ”kartan” över grundideologierna för konservatism, liberalism, nazism, revolutionär socialism och reformistisk socialism blir det enklare att se var partierna står. Så ut med mer grundideologi-information.

  5. Monica

    ”Sen har de som inte har råd pga arbetslöshet lämnat också detta pga de höjningar som skett i a-kassan.” Denna kategori kan väl inte vara stor, för mig förefaller det vara som att såga av den gren man sitter på?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.