lönedumping

Måndag morron, klockan ringer inte men man vaknar ändå bara för att konstatera att jag har semester i dag. Känns ganska ovanligt att ha vintersemester hemma. Vintersemester brukar betyda värme och sol i landet långt borta, inte på landet wischan. Men härligt är det i alla fall.

Helgen har tillbringats på barnloppis, hos lilla W, på isen utanför strömbäck (IF Metall avd södra västerbotten hade fisketävling i finvädret), på årsmöte med arbetarkommun, fika på ett annat årsmöte. Har under helgen fått 2 nya förtroende uppdrag. Tackar Tackar.

Har även funderat lite mer kring Centerledningens utspel om att sänka ingånslönerna för alla och på jobb som inte kräver någon "högre utbildning." som dom säger, vem bestämmer förresten vad som är "högre utbildning"? . Förslaget om sänkta ingångslöner skulle enligt C-ledningen vara bra, för då skulle arbetsgivarna anställa fler.

Vilken högre utbildning krävs för att bli politiker och lyfta 151 667 kr i månaden som i C-ledarens fall ?. Antar att ingen politiker som åkt in i riksdagen på bananskal eller via flest kryss är villig att sänka sin lön. Skulle Annie Lööv göra det ? Nej just ja, Centerledaren sa ju att de var ju inte emot karriärslöner. Men tänk då om undersköterskan, vårdbiträdet, cnc operatören, montören, truckföraren, fabriksarbetaren anser att just dennes jobb är dennes karriär i livet när man första dagen kommer på nya jobbet.

Ta delar av tillverkningsindustrin i dag. Jobben genomförs på löpande band, litet minimalt arbetsinnehåll för att just Du ska vara lätt utbytbar när det behövs. Varje station, varje arbetsställe har sin egen operatör, laddare, knapptryckare eller vad det nu är. Du ska göra det just Du är satt att göra, allt runt om görs av någon annan. Gärna någon annan från ett annat företag typ bemanning, alltså inte egen personal. Minimalt bemannat för att kostnaderna ska vara så låga som möjligt. Gärna bemannat av någon som är anställd på visstid, i projekt, i bemanning, eller helst på prov. Alltså en person på varje plats, inte mer, helst mindre.

Jag tror inte att arbetsgivare med dessa typer av produktionsupplägg, eller liknande upplägg anställer någon fler, någon som blir utöver nettobemanning..Det skulle ju då innebära att man får ytterligare en kostnad för en extra anställd.  Mest troligt blir det så att ordinarie personal med högre lön än ingångslön sägs upp, man nyanställer en billig arbetskraft på ingångslön och på visstid som inte förlängs. Man säger upp alla lönesystem som reglerar när man lämnar ingångslönesteget och så rullar det på.  För vem ska stå vid maskinen där det bara ryms en, den med högre lön eller den med låg lön?  Svaret är väl ganska givet.

Antar att få arbetsgivare anställer en billig arbetskraft och låter den dyrare arbetskraften gå "lös" och göra ingenting bara för att ha medverkat till arbetslinjen, . Få arbetsgivare i dag idgar välgörenhet, och de som gör det kan nog tänka sig anställa på schyssta villkor, villkor som är lika för alla..Med dagens otrygga anställningar kan vi alla hamna på nya jobb dvs på ingångslön. Arbetslinjen innebär ju att alla ska söka alla jobb. Så vad spelar då "hög eller låg  utbildning " för roll ? Man hamnar ju lika fullt på ingångslön, den lön man nu vill ska sänkas. Aktiv lönedumping med politikers godkännande det är vad det är

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>