brukspatron

 "Vi får erkänna att systemet vi införde 2007 inte har haft den effekt vi avsåg, säger Björklund till TT vid Almedalsveckan i Visby.Dagens system, med högre avgifter för a-kassor med hög arbetslöshet, skulle få fackförbunden att inte driva lönekrav som gör att arbetslösheten ökar, i och med att medlemmarna får betala ökad arbetslöshet med stigande avgifter. "

Just det, nu talar man ordentligt ur skägget. "inte haft den effekt vi avsåg". När ett stort företag som jag har bekanta på sa upp stora delar av sin personal inte var det för att lönerna var för höga. Det var för att orderboken var tunn, nästan tom. Visst har man inga inkomster som företag så blir det besvärligt att betala ut löner till sina anställda. Men även om dom jobbat gratis eller betalat för att andas arbetesplatsens luft så skulle ju orderboken vara lika tunn.

Systemet som infördes 2007 fick fler att gå  ur a-kassan och stå helt utan försäkring, Nu vill man göra a-kassan obligatorisk, höja taket för ersättning samt göra avgiften till a-kassan lika för alla. MEN inte för att vara "snäll" utan på bekostnad av andra försämringar i anställningstryggheten.

Säger inte att jag är emot höjt tak och att avgiften blir mer likställd, eftersom den slår hårt mot tex industiarbetare som drabbas hår och snabbt av konjunktursvängningar.  Men stör mej på att  det går bra att komma med dessa ideer nu när ingen ska vara arbetslös och behöva lyfta försäkringen. Alla ska ju jobba, till vilket pris som helst och under vilka villkor som helst. Arbetarna ska vara flexibla, vi ska vara arbetsgivarens (arbetssäljarens) gummiband. Helst anställda av "någon annan", lätt utbytbara och framförallt billiga. Det bästa vore om vi arbetare tvingades tillbaka många år. Tillbaka till de att Brukspatron stod bakom gardinen, sprätte på sina hängslen och räknade hur många "jon" som stod utanför hans trapp för att sälja sig så billigt som möjllgt. Nöjd stod han där med sin cigarr i mun och såg hur arbetarna köpslog med varandra om att vara billigast.

Huva, det är så man ryser över dagens arbetsmarknad och den attityd som börjar slå rot likt ogräs på gräsmattan. Flexibilitet, låga ingångslöner, monotona och innehållslösa jobb, oförsäkrade anställda, otrygga anställningsformer, provanställningar och Gud vet allt som finns och pågår.

Där mitt bland allt detta står dagens "brukspatroner" i sina blanka skor och undrar vad som är problemet varför medarbetarna inte är nöjda och glada, framförallt inovativa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.