mörkt på industrihimlen

Mörka moln på industrihimlen
Då var det åter dags att läsa mörka, dystra och tråkiga rubriker i våra lokaltidningar. Svarta rubriker som talar om att människor förlorar jobbet och att industrier lägger ner.

De senaste rubrikerna gällder Ishringhausen, som av en följd av Volvos nedläggning av monteringen här i Umeå, nu flyttar sin stolstillverkning till Belgien. 69 personer blir utan jobbet. 49 av dessa är IF Metallmedlemmar.

Volvo har varit Ishringhausen fabrikens enda kund och det sägs ju att ”kunden alltid har rätt” och nu bestämde kunden att stolar ska levereras från ett mer strategiskt ställe. Och det stället heter som sagt inte Umeå.
Det finns tydligen ingen gräns på hur många industrijobb som kan försvinna från länet.
Jobb försvinner ut ur länet, ut ur landet.
Vecka 28 stängs tillverkningen av stolar på Ishringhausen, och sista hytten monteras på Volvo. Inte många mil från Umeå ligger Robertsfors och även därifrån har svarta rubriker ropat ut att jobben försvinner.
Element six flyttar sin tillverkning till Sydafrika och Irland. 175 personer berörs.
Bara de senaste åren har flertalet industrier antingen lagt ner eller dragit ner på sin produktion, flyttat maskiner och tillverkning till andra länder, till andra ställen. Tänker då på Armstrong, Plymovent, Sulzer Pump, Astra, alla dessa inom IF Metalls verksamhetsområden. Till detta kommer de sågverksindustrier som lagt ner tillverkningen i länet.

Flödet av industrijobb som försvinner måste stoppas. VI kan inte bara glädjas åt nya shoppingcentra, nya affärer eller nya kaffeställen, vi är beroende av tillverkningsindustri och export av varor. Inte bara i landet utan även här i länet.
Vi ska komma ihåg att med den låga ersättningen från a-kassan så får en industriarbetare ut 50-52% av sin lön med dagens ersättning. Det lockar knappast till stor shoppinglust, då gäller det att överleva på sin ersättning inget annat.

Nej, vi må hoppas att solen lyser starkt på himlen i sommar, för på industrijobbshimlen är molnen mörka och tunga.

Carola Andersson
Ordf. IF Metall Södra Västerbotten

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>