Nä, nu…..!!!

Jag har valt att inte skriva om ämnen som politik t ex. eftersom jag är så pass ny som politiker och inte tycker mig veta så mycket ännu. Det finns de i vår kommun som varit med så mycket längre än mig och är mer insatt än vad jag är.

MEN så läste jag tidningen Västerbottningen i morse och kände hur pulsen steg, och nu kan jag inte vara tyst längre. I tidningen finns en stor bild på en av Sorseles ungdomar som sitter i den lokal som de fått hålla till i för att skejta, umgås och bygga i. Enligt rubriken är de nu utslängda och har ingenstans att vara längre. Enligt kommunalrådet Roland Wermelin så ‘tror han att det finns en annan lokal’. Då skulle jag vilja veta var den ligger? Han tycker också att kommunen lägger ned mycket pengar på ungdomarna, men kan inte säga siffran ‘just nu’. Vidare frågar reportern vad de gör då för att ungdomarna ska ha en meningsfull fritid och Roland svarar: ‘Vi har ju ungdomsgården och så hade de ju den här lokalen’. HADE ja…..återstår alltså en ungdomsgård.

Ungdomarna har under sommaren själva fått tömma lokalen, frakta virket till en plats utomhus där nu dyrbart material ligger och blir förstört i regnet. Hade ju varit en fin gest att ge dem ett garage eller åtminstone ett skärmtak att förvara grejerna i. Än värre blir det när jag läser att lokalen är UTHYRD till en företagare. Jag trodde i min enfald att vi hade ambitionen att SÄLJA alla lokaler vi inte har råd med?!
Hade det varit en ny företagare som ville tablera sig på orten och var beredd att köpa fastigheten hae jag kunnat förstå, men nu är det inte alls så, och frågan är om vi verkligen kommer att spara så mycket pengar om vi tänker på konsekvenserna som kan komma av beslutet att kasta ut ungdomarna.

Som mamma blir jag väldigt upprörd eftersom jag vet vad den här lokalen har betytt. Som politiker skäms jag! Har i en av mina tidigare bloggar skrivit att om vi inte kan komma med ett vettigt alternativ till dessa ungdomar så slutar jag som politiker. Och det menar jag. Ska vi kanske gå och vänta på att klimatförändringarna ger oss nya kommuninnevånare, istället för att värna om de som faktiskt är vår framtid och redan finns här!??

Tack för ordet.

19 kommentarer

 1. CC

  Det finns inget för ungdomarna att göra här i Sorsele de håller jag fullständigt med om.
  Men man vågar ju inte starta upp nått för ungdomarna heller för att dom snattar å förstör vilket gör det hela mycket tråkigt. Tyvärr.
  Det var faktiskt en bra sak med skatehallen, dom hade nånstans att klottra å hålla på, tyvärr kommer de bli mer sånt på byn nu…..

 2. Bodil Häggström

  Hm… jag tror att de ungdomar som ställer till ofog är ett fåtal, och att inte ge dem möjligheten att ägna sig åt vettiga fritidsintressen gör ju att det inte finns så mycket annat än ofog kvar att ägna sig åt så jag tycker det är rätt tragiskt att diskutera som att det inte är lönt att satsa på dem. Varför ska ett fåtal upptågsmakare få förstöra ryktet för en hel kommuns ungdomar?

 3. Kjellan

  Håller med dig om att man blir upprörd över de som sades i västerbottningen. Om sanningen ska fram så måste vi nog alla ta och tänka efter för samtliga partier lovade inför valet att satsa på barnen men ingen har hållit vad dom lovat. sitter som kontakt person för skate som du vet och man vill bara gråta då man hör hur dom som styr Sorsele tänker. Bra att du reagerar.
  kjellan

 4. Father

  Vad jag har hört av ungdomarna så fick dom inte tillgång till skatelokalen om inte en vuxen var med. Men de vuxna var upptagna med annat….Hallå vi föräldrar måste engagera oss o sluta skylla allt på kommunen!

 5. Carola

  Var du någonsin och besökte skatehallen när ungdomarna var där? Såg du vad de åstadkommit där, tittade du på någon tävling de anordnat kanske? Skulle vara intressant att veta vad du menar med att det var bra att de ”hade någonstans att klottra och hålla på”? Fin inställning att ”man inte vågar starta upp något för ungdomar eftersom de bara snattar och förstör” !? Kom ihåg att det inte gäller alla ungdomar, och de som gör det behöver hjälp från oss vuxna att komma in på rätt spår igen.

 6. Carola

  Tack Kjellan! Jag har hela tiden försökt få ett svar på vad vi ska göra för ungdomarna i kommunen, men frågan har nog aldrig varit tillräckligt viktig för den har fått stå åt sidan för andra. Hoppas det blir fler än jag som reagerar bara…

 7. Carola

  Visst, du har hört rätt, och jag håller med om att vi föräldrar måste engagera oss i våra ungdomar. Frågan är bara hur mycket man kan kräva av föräldrarna? Kan man bygga upp en verksamhet enbart på frivilligas insatser ellr krävs det mer? Har inte kommunen ändå ett visst ansvar för att det finns vettig fritidssysselsättning för våra ungdomar? Har du något förslag på hur vi ska engera oss?

 8. Angelica

  Men skate hallen behöver verkligen vara kvar så att ungdomarna kan träffas och ha trevligt tillsammans, själv har jag och min man stått ett antal timmar och frusit i Area-51 skate hall.Det är SKF’s gamla berg-lager lokaler i Göteborg.
  Där har våran dotter skatat i flera år vintertid, det är ju hennes stora intresse och då ska man uppmuntra det!Nu är hon snart 18 år och håller fortfarande på att skatar, hon är t.o.m sponsrad nu!
  Hoppas att dom ändrar sig så att ungdomarna får behålla sin skate-hall!
  MVH Angelica Juzelius

 9. Carola

  Heja Angelica! Du har så rätt. Barns och ungdomars intressen ska uppmuntras, även om det inte råkar vara fotboll eller längdskidåkning de vill ägna sig åt.

 10. en annan sorselebo

  okej, det första du ska tänka på som politiker är att vara ordentligt kritiskt till vad media skriver och hur de utformar det de skriver, inte alltid att de bryr sig om att kolla fakta ordentligt.
  Det andra är ju faktiskt att du själv sitter i KS, det är ju till stora delen ditt eget ansvar och du är ju med och fattar de största besluten för kommunens räkning (förutom de som fattas i fullmäktige) så du kackar ju faktiskt i ditt eget bo, de är ju dina egna beslut, du om nån borde ju sitta på informationen, och får du den inte serverad i handlingar och dylikt bör du ta reda på det själv. Och för det tredje, att gå ut inom en allians och hacka på sina allianskamrater med stöd från vänstern kan ju enbart ses som orutinerat och mycket otaktiskt.
  Nä, min uppmaning är bara… gör något i stället för att klaga, du sitter ju som sagt i Kommunstyrelsen, du har ju verkligen möjligheter som de flesta av oss andra inte har, och klarar du inte av det, kanske de vore lämpligt att låta någon annan ta en så tung post som KS.

 11. Carola

  Du kanske vill ta min plats i KS? Så får du se hur lätt det är att bli hörd och få igenom beslut. Visst, kalla mig gärna orutinerad och otaktisk, jag har varit politiker i ca. ett år och lär mig fortfarande. Att se över blockgränserna tycker jag är viktigt i en sån här liten kommun- men jag kan ha fel där också…
  Du har alla möjligheter i världen att påverka du med- vi har många platser att fylla!

 12. soffan

  och alla andra som engagerar sig politiskt (oavsett parti). Ni är jätteduktiga! Vi andra ”sofftyckare” borde skämmes som bara klagar. Kämpa på!!!

 13. Carola

  TACK! Behöver all uppmuntran jag kan få för att fortsätta mitt engagemang, för ärligt talat så är det inte helt lätt att motivera sig alla gånger när man inte ser något resultat.

 14. John Doe

  Kolla på tyck till här på VK. Under rubriken ”söka pengar” finns kanske svaret på hur man löser det i andra kommuner!

 15. Anna Hedman

  Jag brukar vara inne och läsa din blogg men av olika anledningar har det inte blivit på ett tag. Detta inlägg var bra! Jag har väl inte så många kommentarer om just Skatehallen, där är jag för dåligt insatt, men jag gillar ditt engagemang för ungdomarna i Sorsele… och så den lilla piken du skickade om klimatförändringarna… skitbra! Den blundern kan han få bli påmind om. Kör på Carola, Sorsele kommun behöver politiker med lite go och du är nog inte ensam om att inte vara så kunnig men du erkänner det i alla fall… det finns många som sitter på olika platser och inte har en aning om vad det håller på med, men de vill att andra ska tro att de kan, det är MYCKET värre. Jag hoppas att jag får chansen att flytta hem och kampera ihop med dig, i vår egen allians… Kämpa på!

 16. Carola

  Ååå, vad glad jag blev när jag upptäckte din kommentar. Tack! Jag kan inte sluta tycka att barn och ungdomar är viktiga varenda en för denna kommun- utan dem kommer Sorsele att dö ut. Synd bara att de som styr inte tycker detsamma, och innan det händer något har väl alla redan flyttat. Kan för mitt liv inte förstå varför det är så trögt?! Du får mer än gärna komma hem och hjälpa mig! Ha det bra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>