Vad är väl ett ord eller två.

Nu är det bra länge sedan jag skrev- visst har ni saknat mig?! Haha.

Har varit allmänt oinspirerad när det gäller många saker, och så även med  bloggandet. Har många ämnen att skriva om men det vill sig liksom inte. Några dagars ledighet den här veckan har varit helt nödvändig för att orka med veckorna fram till jul, eftersom krafterna och idéerna börjat sina. Det som är så bra med det här jobbet är att även om man planerat vad man ska göra just den dagen så kan en fråga från någon få lektionen att ta en helt annan väg än den man tänkte och så visar det sig att det blev mycket bättre! Några av eleverna har fått praktikplatser och har en del funderingar på ord och uttryck de hört, som tex. "Nu ska du stig upp" eller "Nu far jag". Det blev en intressant utläggning om dialekter, och jag som brukar undvika att prata Sorselemål i klassrummet tog nu till några av våra mest fanastiska uttryck.

Har ni tänkt på hur många ord i svenskan som låter likadant men betyder helt olika saker?

  • Bokhyllan är låg
  • Jag känner mig lite låg i dag.
  • Han låg i sängen.

Och när använder man inga, inget, ingenting eller ingen?? Och hur lär man sig skriva och läsa från vänster till höger när man alltid gjort det från höger till vänster, eller lär sig att vi bara har 28 bokstäver i det svenska alfabetet när man är van vid 247 hemifrån. Bara såna saker…..och ändå vill de inte alls vara lediga från skolan, de gillar inte lovdagar. Som andra elever.

Höstlov i all ära och det är väldigt roligt att ha alla sina barn hemma, men förmodligen är jag för gammal för att förstå tjusningen med att vara uppe på natten och sova på dagen? Förmodligen är det roligare när de slipper mammor som tjatar om att de borde sova istället. Sedan sveper de in och äter upp sista bitarna mat, dricker upp drickan man tänkte ha själv och packar en plastkasse för att sedan dra i väg till grannkommunen, men ändå kan ge den där oroliga, tjatiga mamman en kram innan de kör i väg. Det är underbart med ungdomar.

Ha en bra dag där ute!

3 kommentarer

  1. Urban Brännlund

    Jitt, gatt, gutte!
    Har ni hunnit fram till det ordet i läroboken?
    Ett av våra mest populära ord. Kommer det från engelskans ”got”?
    Beatles sjöng väl: – GOTTA GET you in to my life”, eller nåt i den stilen??

  2. Carola

    Det måste ju komma från engelskan, eller hur!? Vilken tur att jag inte undervisar i engelska just nu, för de skulle bara bli än mer förvirrade 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.