Stinkande allemansrätt och jägarens mara…

Människo bajs lite här och var i skogen. En nerskräpning med flaskor, plåtburkar och eldstäder, som jag inte vill ha. Allemansrätten är sedan slutet av 1940-talet för att tätortens befolkning skulle få tillgång till naturen. Jo men visst. Gå igenom, tälta 24 timmar i den, plocka bär och svamp i skogen eller jaga älg och småvilt. Helt klart.
De naturälskande älgjägarna är snöpta. En veckas intensiv älgjakt plus några helger framöver. Årets höjdpunkt. En jakt dag, spänningen ökade i laget då djuret passerade. Synd att skjutavståndet var för långt. Ordväxlingen var lågmäld och kortfattad på komradion. Älgen ändrade riktning. Jägaren längre bort i den riktningen fick ett ‘pass upp’. Älgen kom närmare, bra skjutavstånd, en liten bit till så var det risfritt och perfekt skottvinkel. I siktet fanns en fin älg, allt var rätt. Men i kikarsiktet fanns något mer, något som absolut inte får finnas, det var bärplockare. Vad i all världen ska hända, innan det blir ordning i skogen.
Allemansrätten finns i huvudsak i miljöbalkens 2 och 7:e kapitel. Jodå.
MEN…
Upp till kamp markägare. Allemansrätten kan i viss mån, inskränkas via den lokala ordningsstadgan. Det är nödvändigt för säkerheten. Problemet är, att politiker är rädda, för att sticka ut. Någon får det säkert till rasism. Det är inte rasism. Det är profitering, det är frågan om. Syniskt tjäna pengar på människor som har det svårt. Nu är det nödvändigt att se verkligheten, min mark är beslagtagen av bäruppköpande företag. Tänk den stackare som skjuter en bärplockare. Bärplockare genom tiderna vet vilka dagar man ska undvika. Det har varit ett samarbete som fungerat.
Nödiga allemansrättsutövare lyfter på tuvan, bajsar och viker tillbaka tuvan.
Seriösa naturbesökare kastar inte flaskor och öppnade konserver omkring sig.
Det ser för eländigt ut, på grisvägens vändplan. Ska jag ringa till Peter angående Hällnäs? Nä, det är nog inte lönt. Hur, kan jag tro, att det är hans gelikar. En sak vet jag, min mark är inte min längre. Jag skattar för den, men andra gör som de vill på den. Solsken på markägare, en utrotningshotad rättslös folkgrupp.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>