Granö Beckasin har öppet = friskluft…

Åldersboende med friskluft vill jag hellre ska komma till Granö. Vilket dragplåster för utveckling. Granö Beckasin finns idag i Granö gården som byggdes på Frubacken.

På Frubacken var marken Granön 2:15 som erhölls som gåva ur mantalet Granön 2 av Svartviks Aktiebolag enligt gåvobrev 10 januari 1892 och infördes i jordregistret som Skol- och Bönhustomt. 35 meter i bredd och 45 meter långt mot allmänna vägen. Där är Granö Beckasins fastighet i dagsläget som hoppas på högt flygande planer. Vackert så.
Jag dristar mig att beskriva min önskan. Ett åldersboende med kvalité. Där den röda tråden ska vara boende utan liggsår som HAGNÄS-gården i Gamleby. HAGNÄS-gården har samarbete med en Högskola och dess sjuksköterskeutbildning. Mitt önskade åldersboende ska erbjuda minst 200 andetag friskluft för varje boende var vecka.
HAGNÄS-gården är säreget. Min mor hann på några få månader uppleva en ”fin” middag med vackert bord som hon påminde om flera gånger i telefon. Likaså med julskyltning på gammalt manér med dold skyltning till visst klockslag när allt det vackra visades och god ljummen julglögg med tilltugg bjöds. Mor var lyrisk, det var som när hon var liten flicka och Järnhandlaren Berglund, Modisten, O H Strandbergs Pappershandel, Elon Stridfeldts Sportaffär, Petterssons Skoaffär julskyltat i Granö en gång för länge sedan.
På HAGNÄS-gården blev mor styrd i sin rullstol ett varv runt kvarteret. Vilken upplevelse att fylla sina lungor med frisk luft när en stroke hindrat det under vistelsen på Västerviks Sjukhus och likaså på ANNA-gården i Västervik. Men på HAGNÄS-gården blev det möjligt. Mycket beundransvärt med särskild tacksamhet till dess gedigna chef Caroline och suveräna vårdgivaren Annelie. I denna vecka sa Annelie lycka till och farväl till min mor. Mitt i snöstormen i onsdags beledsagade Annelie från arla morgonstund med fordon till Linköping och tåg därifrån till Arlanda för att rulla in på planet till Umeå och väl framme vänta på handikapptaxi som kört fast i snön på flygplatsen. Dagen avslutades med att köra fast på plan framför Solbackens boende. Strapatsrikt lång dag och äntligen fötterna på norrländsk jord/snö.
Fråga era gamla när de fick ett tjog andetag av friskluft sist sedan de flyttat till åldersboende. Då menar jag inte luft-förbättring på flaska med talldoft. Jag menar gedigen friskluft.
Det skulle generera många fördelar. Hit skulle många kämpa för att få in sina anhöriga. Då kanske den ytterst styvmoderligt behandlade campingplatsen får ett uppsving. Anhöriga kan komma till vår naturligt vackra Granö Camping och förena nytta med nöje. Jag önskar ett samarbete där två familjer samarbetar om varje stuga och tar fadderansvar över stugan. Det skulle hindra att stugorna far illa av enskilt godtycke.
Hitresta anhöriga kan besöka sina gamla och på samma gång ladda batterierna i sina stressade själar. Det innebär att Konsum får fler kunder och att fd MIMAS mat, numera Lottas vägkrog, höjer årsomsättningen.
Så kan det gå, om det kämpades för ett rejält åldersboende utan liggsår och med 200 andetag friskluft i veckan. Hellre så, än ett fågelhus med högflygande planer på fågelhus med planerad finfolks-restaurang och biblioteksfilial. Biblioteket har ju plats i Granö Skolan och Lottas Vägkrog satsade nog för att kunna leva på kapitalsatsningen.
Solsken på ett Boende utan liggsår men med frisk luft och på HAGNÄS-gården.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.