Valen i vardagen

Av , , Bli först att kommentera 5

Från mobilen

Idag är det höstlov för eleverna på Castorskolan som på andra håll. Personalen har en dag om valen och vanorna i vardagen.

Två killar från Skellefteå, fritidspedagoger och företagare, guidar oss kring saker som förhållningssätt och bemötande på arbetsplatsen och det etiska fundament som kan kallas värdegrunden.
Det här har man gjort både genom ”forumspel”, interaktiva inslag och grupparbeten. Alla personalgrupper inom skolan, fritids och förskolan – även de enskilda – deltar.

En mycket bra dag hittills.

Nye chefen på plats

Av , , Bli först att kommentera 6

I fredags fick Castorskolans personal träffa nye verksamhetschefen, Hans-Åke Donnersvärd.

Han kommer närmast från ett uppdrag som oppositionsråd i Nacka kommun, men är ursprungligen från Bjurholm. Han kunde peka ut var han satt här i sal 20 under lektionerna i tyska och engelska. Castorbloggen nämner inga av de detaljer han avslöjade från sin grundskoletid, bara att det blev en del leenden och skratt när han gjorde det.

Det blir vissa förändringar för Hans-Åke när han nu kommer tillbaka till Bjurholms kommun. I Nacka kommun ligger skolbudgeten på cirka 2 miljarder. I Bjurholm handlar det om ungefär 50 miljoner. Då tillkommer en nästan lika stor budget för den sociala sidan med äldreboenden, Individ- och familjeomsorg och annat som Hans-Åke också ska basa över.

Vi hälsar honom välkommen och önskar honom lycka till!

Välkommen tillbaka!

Av , , Bli först att kommentera 7

Idag börjar skolan igen. Några har sett fram emot det, kanske fler än som vill erkänna det. Andra kanske "gruvar" lite. Vi hoppas att det ska bli bra för alla, både elever och personal, och att det ska bli ett läsår med mycket utveckling och lärdomar att ta med sig i livet.

Lärarna har jobbat en vecka och började när sommaren var som allra bäst. Första dagen var vi nere vid Öreälven, vid fina Petnäset.

Det blev både ute- och inneaktiviteter där nya och rutinerade Castorlärare fick lära känna varann och sin skolkommun lite mer.

Kåtan vid Petnäset är större än den ser ut på utsidan och rymmer ledigt 40 personer. Den hyrs genom Bjurholms IF. Kan även hyras med elström om man absolut behöver.

Lärarna verkade vara på spåret.

Vi gav oss inte tid till någon paddling i år, det hade annars varit trevligt den här underbara dagen. Det finns Umeåskolor där man paddlar varje år med årskullen som börjar högstadiet.

Bjurholms IF kan hyra ut kanoter till maximalt 80 personer. Bor man i Umeåregionen, är hyfsat mobil och inte lider av vattuskräck bör man någon gång paddla Öreälven mellan Bjurholm och Agnäs. Om inte annat för de många sandsträndernas skull.

Än en gång, välkommen tillbaka till Castorskolan!

Barn och unga höjde statistiken

Av , , 2 kommentarer 5

Förra veckan då det varje dag var ett par timmars ”hantverksdemo” vid turistladan i Bjurholm hade man tio gånger fler besök än första veckan man hade öppet.

Veckan innan hade man 33 besök, hantverksveckan kom det ca 350 besökare. Många av dem var förskole-, och fritidsbarn och sommarlovslediga Castorelever. I dagens digitala knapp- och skärmtryckarvärld är det värdefullt när barn och unga får upptäcka vad ögat och händerna kan göra. Helt analogt.

Knivigt värre i Bjurholm

Av , , Bli först att kommentera 5

Sista hantverksdagen rörde vid en svag sida hos undertecknad, knivar. Det var Jan-Ove Andersson (JANO) som visade upp knivar han gjort, material och tekniker. Företaget JANO är numera sålt till Tyresö, men Jan-Ove är kvar i Näsmark, Bjurholm. Vissa material, som stabiliserat trä till skaften, importerar han fortfarande från USA.

Jag har alltid varit intresserad av knilven, verktyget alltså. Jag vet inte vad som var hönan och vad som var ägget, men jag fick i alla fall min första kniv vid fem års ålder. Det vågar man väl knappt säga i vår, på vissa områden, överbeskyddande tid. Hur vist det var att ge en kniv till en femåring kan diskuteras. Pappa tröttnade kanske på att göra barkbåtar åt mig i ur och skur. Om jag skar mig? Jo, några gånger, första dagen. Men sedan aldrig mer, vad jag minns.

På bilden ovanför ser man hur en hemslöjdad kniv kommer till.

Jag har fler knivar än jag behöver. En gjorde jag under tiden på Mariaskolan då jag följde en klass på träslöjden. Några har Yngve Molin i Agnäs gjort. Men, det hjälper inte. När jag ser knivarna här nedanför så vattnas det i munnen. Trots att man får jobba en antal dagar för att kunna köpa en. Det hjälper förresten inte heller. De tillhör en serie på 25 jubuleumsknivar (Bjurholm 1759-2009) och de är sålda allihop.

Jan Nilsson

Spinnrock och angoraklippning

Av , , Bli först att kommentera 2

 

En dag under hantverksveckan vid turistladan var det spinnrock, ull och kaniner som gällde. Tyvärr hann jag inte stanna till när förskolebarnen var här. Det var visst höjdpunkten under dagen.

Ulrika Bergman visade både större och mindre hur man gör när man klipper en angorakanin, hur man kardar och spinner och vad man kan göra av ullen från kanin eller får. Förutom angprakaniner har Ulrika värmlandsfår som är en liten ras "allmogefår" med många fina egenskaper.

Först fick man titta.

 

Sen fick man prova.

 

Jan Nilsson

 

Unga ambassadörer

Av , , Bli först att kommentera 5

Från mobilen

Lisa och Hanna Lagerlöf på bilden inledde nyss årets ambassadörsträff i Bjurholm.

Människor från olika delar av landet med  anknytning till Bjurholm har anmält sig som ambassadörer för kommunen. Man får information om det som händer och förväntas sprida den på olika sätt. En gång per år blir man inbjuden till en träff på hembygdsområdet med info, underhållning – och inte minst – paltmiddag! Jag hälsade just på en stockholmare som tidigare bara varit på ambassadörsträff på Grand Hotell i hufvudstaden. På en annan rygg framför mig står det Lidingö Ryttarförening.

Vi ambassadörer har idag en hyfsat hög medelålder. Det jag skulle önska är att varenda ung människa som lämnar kommunen för studier eller arbete blir ambassadörer. T.ex. en del av årets brysselresande nior. (Hanna på bilden t.ex.) Ska en sådan inbjudan fungera kan det kräva att vi kompletterar lite i profil och utformning av ambassadörsuppdraget och träffarna. Men det borde väl gå, eller vad säger ni nere på kommunhuset? Och vad tror ni unga?

Jan Nilsson

Det tråkigaste vi skrivit

Av , , 2 kommentarer 10

 

I midsommarhelgen drabbades vi av  meningslös förstörelse på skolområdet i Bjurholm

 
I Folkets hus tog sig några in och sparkade sönder en del gipsväggar på övervåningen där det har byggts för att vi ska få en trevlig veranda framöver. Tre 3-litersburkar burkar med målarfärg kastades ut och spreds på asfalten. En taklucka på skolan har brutits upp utifrån, men det är osäkert om det gjordes under midsommaraftonen som det andra.

Polisen utreder. Sammanlagt kostar dumheterna säkert 10-20 000 om man räknar in alla deras kostnader för resor, eventuella förhör och utredning. För Bjurholms invånare och verksamheter kostar det kanske 4000 kronor att ersätta och fixa det som förstörts. Plus att vaktmästare Stellans tid hade kunnat användas till något mycket vettigare.

På andra håll i länet och landet har det hänt mycket dyrare kompletta idiotier den gångna helgen, men det blev ändå en tråkig dag på jobbet. Sånt här ska bara aldrig någonsin hända i Bjurholm. Vi ska ta vara på det vi äger tillsammans och hjälpas åt för att det ska bli pengar över till förbättringar och nya saker.

Jan Nilsson

Någon får snart korgen. Kristina Eriksson…

Av , , Bli först att kommentera 5

Från mobilen

Någon får snart korgen. Kristina Eriksson från Balfors Gård snor ihop en korg i sälg. Kika på föregående inlägg om du vill se vad som händer i morgon mellan 12 och 14. Till den som är för lat för att se efter kan vi avslöja att slöjdaren Ville Sundkvist täljer och instruerar den som vill prova själv. Torsdag och fredag blir det annat hantverk.