Snus-kig

 

Jag tackar för att några medborgare med social kurage, försvarar de mänskliga rättigheterna.
Snus förbjudet, lojalitets klausul, kränkande tester, osv. går rakt emot grundläggande principer rörande de mänskliga fria rättigheterna. Dessutom är fascistiska handlingar i mening korporativistiska tendenser, dvs. att staten via sina myndigheter (korporationer), omyndigförklarar medborgarna.
B Mussolini, påpekade att han inte skulle följa den dumme tysken (Hitler) misstag att bestämma själv och få medborgarna emot sig.
Istället Mussolinis fick sin vilja igenom via institutionerna (korporationerna).
Tyvärr som en del forskare har påpekat, Sverige uppvisar många korporativa tendenser.
Om Sverige skulle bli dömd i europadomstolen skulle vårt land med all sannolikhet blivit allvarligt prickat.
En demokrati utan de mänskliga fria rättigheterna, är som B Allenius har mycket rätt påpekat, inte värd namnet.
När jag diskutera med vännerna i utlandet (Spanien, Frankrike, Italien, Latinamerika), häpnar dessa individer och oberoende av varandra svara reflex mässig, och frågar om Sverige är en demokrati.
Jag skäms!
Principen om att varje individ får verka hur som helst under förutsättning att handlingen inte skadar andra, som författaren Octavio Paz skrev, är grundregel nog för skapandet av ett någorlunda hälsosamt samhälle.

Att däremot påstå att förbudet mot snus inte är ett uttryck för överförmynderi är rent nonsens och lika absurt som sentensen om att individen är fullständigt fri att bestämma över sin livsvärld och vardag.
Att förbjuda rökning i de offentliga lokalerna däremot är helt legitimt med tanke på den ovanförda principen om att inte skada andra.
Krogar och dylikt skall emellertid vara rökfria.
Vän av ordning och konsekvens frågar sig då vad blir nästa förbud:

Att äta godis under arbetstid, är ohälsosamt, tar tid från det egentliga arbetet och bör förbjudas. Allt förbjud i folkhälsans och den allmänna ordningens namn, för att utmönstra allt som stör perfektionen i organisationen.

Att även de så kallade frihetsliga (liberala) partierna medverkar i detta förmynderi, är inte att förvåna mot bakgrunden av Björklunds brutna vallöfte 2006 om att utöka lärarens frihet genom att tillåta lärarna bestämma mer över sin vardag och minska den växande byråkratin. Vad resultatet blev av detta vet vi alla lärarna dvs. det diametral motsatta!
Och det vi även vet från forskningen och litteraturen är att följderna av ett förbudssamhälle automatiskt genererar ett angivarsystem. Har man glömt de surna erfarenheterna från den reellt existerande socialismens mörka historia?
Det är lätt i sådana stunder att reflektera över vårt samhälles säregenheter, där vi behandlar våra barn som om de vore vuxna för att sedan när de har blivit ”myndiga” bli behandlade som barn av makten.

Det är också passande i sammanhanget att erinra sig en av de absolut ledande maktforskarna i världen, nämligen M Foucault som påpekade att makten och dess kontrollmekanismer utövas i små portioner (som snuspåsar), i de västliga demokratierna i motsats till diktaturer där man utövar maktmissbruk i megaomfattning.
Bit för bit, nästan i omärklig grad krymper individens frihet parallellt med kontrollens ökning tills det till slut inte kvarstår någon frihet

Mot den bakgrunden är det inte svårt att förstå varför de socialistiska experimenten och dess resultat, den reellt existerande socialismen, kollapsade så rejält i de länder där den implementerades.
Ty om staten garanterar min hälsa till ett lågpris, då dör jag hellre om priset för detta är min frihet.
I detta sammanhang är det också enkelt att erinra sig Orwells dystra och dystopiska framtidsprofetia. Ipredlagen, och alla andra små maktåtgärder av omhändertagande, små rara förbud… Fint som snus.
Tur nog lever vi i ett fritt land ärade medborgare, där det som inte är obligatorisk är förbjudet.

· PS: En liten lätt rund kommunalråd påpekade att en snusande lärare är en dålig förebild för sina elever. Må hända skulle Orwell ha svarat på denna bisarra beskyllning.
· Själv hade jag som elev fantastiska lärare som både rökte och drack vin.
· Tack vare dessa "dåliga" förebilder blev jag lärare, och är evig tacksam för dessa politisk inkorrekta individer.
· Men om politikerna vill fullfölja den totalitära vägen till den perfekta medborgare via hälsovägen, varför inte prioritera i rätt ordning enligt farlighetsprincipens normer. Och då är på sin plats att först och främst förbjuda söta produkter som florerar för övrigt mycket frekvent i de kommunala institutionerna och orsakar allvarliga sjukdomar och skapar därmed en och annan lite överviktigt politiker som fungerar därmed som dåligt förebild och hälsotecken i betydligt större omfattning än vad snusande lärare någonsin kan bli.
 

2 kommentarer

  1. Jocke

    Heja Castro!

    Fantastiskt att se dig och ditt sydamerikanska temperament i blogg-form. Jag som hade förmånen att ha dig som lärare i bild åk 7-9 TC känner igen jargongen och det förlösande i att våga vara annorlunda. Att våga ställa sig upp mot det man faktiskt tror på och det som faktiskt uppenbart är fel. Alltför många låter snusförbudet passera med endast en axelryckning, trots att det är ett förbud som inskränker tydligt i människors integritet. Jag har lagt av med snusandet sedan ett antal år tillbaka men vidhåller människans fria val likaväl. Tack för att du visade mig i tidig ålder att man faktiskt kan stå upp i motvind, att ett rebellisk uttryck är nödvändigt ibland, samt att leva ut livet medans vi kan!

    Heja Castro! 🙂

  2. Maria Hansson

    Sverige idag är ingen demokrati! Ingen vågar höja sin röst för att uttrycka en åsikt som går emot de politiskt korrekta riktlinjerna! På kommunala arbetsplatser, runt om i kommunen, bestraffas den som vågar protestera, genom att besvara enkäter, sättas i psykoanalys och omplacering. ”Angivare” finns redan överallt! Debattklimatet på arbetsplatserna blir frostigare och sordin läggs på allt och alla.

    I Sverige ska det råda konsensus. Ingen verkar inse att i en demokrati, med majoritetsomröstningar etc, kan lite mindre än hälften ha en ”avvikande” åsikt, men ändå ha rätt att existera.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.