Upptäckt, vetenskap eller husmoderstips

Många med mig vet väl att man kan lägga sin tandprotes i en lösning av vatten och lite ättika för att få bort kalkavlagringar, eller som det kallas tandsten, när det sitter på tänderna. Likaså kan man hälla en ättikslösning i en skål, kastrull eller annat kärl i vilken det blivit kalkränder.
Men tänker du som läser detta; Vad har det tagit åt människan. Varför skriver hon om detta?

Jo, jag har gjort en upptäckt. Vi har ganska mycket kalk i vårt vatten här hemma. Det blir lätt vita beläggningar, både i skålar, kastruller och på bänkar. Hundens vattenskål som stått med vatten i hade fått en tjock beläggning och hamnade utanför hundhuset tidigt i sommar. Dår har den då stått och samlat regnvatten. Nu är det så att det är dags att fixa till hundhuset inför vintern och vattenskålen skall då tas i bruk igen. Tog in den för rengöring och döm om min förvåning. Ingen kalkbeläggning fanns kvar.

Då är frågan. Är regnvattnet så surt att det löser kalken i kärlet som det regnat i? Om så är fallet, vilket jag tror, kan man ju förstå att försurningen i naturen sker utan att vi direkt tänker på det. Att vi kan upptäcka det själva om vi bara vill.

Nästa fråga blir då? Har jag upptäckt en ny husmodersgrej? Ska jag ställa ut kastrullerna och låta det regna i dem? Då spar jag ju pengar på att inte köpa ättika.

Etiketter: , , ,

6 kommentarer

  1. Göran Jonzon

    Hej Christine!
    Vatten är en mycket märklig vätska, ska du veta.
    Bland många andra märkliga egenskaper kan jag nämna vad jag lärde mig från företaget Calamo AB i Molkom. Där tillverkar man gasrör i rostfritt cromstål för mikrochipsindustrin. Det mesta av rörkrökarna går till Schweiz och förpackas alltid i gastäta förslutna förpackningar. De används till att mata på skyddsgas över laseretsningen av IC-kretsar till mikroprocessorer och har extrema renhetskrav kopplade till tillverkningen. Inte en enda joniserad molekyl får finnas på rörbitarna, vilket allvarligt skulle störa tillverkningsprocesserna för IC-kretsar.
    Man har prövat en lång rad tvättmedel för att rengöra rördelarna innan förpackning och slutligen fastnat för det bästa – vatten !
    Men det är inte vatten som man kan dricka eller tvätta sig i, för skinnet skulle omedelbart lossna och matstrupen skulle omedelbart frätas sönder.
    Det är nämligen så att man på molekylär nivå kramat ur vattnet alla dess salter och andra joner och frilagt vattnets hela lösningsförmåga, vilket gör det skarpt frätande.
    Detta vatten exporteras i sig som det bästa att tvätta guldpläterade kretskort med !
    Regnvatten är långt ifrån så fritt från joner och föroreningar, men torde säkert vara betydligt fattigare på kalciumjoner än grundvattnet är. Kalkavlagringar på vattenbehållare tyder ju på en ganska hög mättnadsgrad i kranvattnet (s.k. ”hårt vatten”), vilket jag vill minnas ska vara föredelaktigt för att motverka plackbildning i blodkärl (?), Vatten kan även lösa salter, men bara till en viss del och sedan är det mättat (döda havet), varefter kristaller faller ut ur lösningen. Ställer man ut en skål med sådana utfällda kristaller i regnet, så kommer de flesta salter och utfällningar att succesivt lösas upp, inte bara genom att regnvatten har lägre pH-värde, utan även för att regnvatten är ”renare”, då det ju i princip är destillerat via solvärmen som först gör om det till ånga, innan det kondenserar och faller som regn.

    • Christine Svensson (inläggsförfattare)

      Wow Göran vilken kemilektion. Jag var inget geni i kemi så jag tänkte lite ur husmodersperspektiv jag. Tack i alla fall!

  2. ronny thellbro

    Hej Christine!

    Inte visste jag att marken/vattnet i Skog skulle vara särskilt kalkrikt. Vattnet innehåller och smakar järn vilket är känt. Möjligen kan surt regn vara förklaringen till skålrengöringen. Frågan är om något annat med lösande kemikalier kan ha legat i skålen, växter tex.? Hoppas någon annan läsare med kemikunskaper kan svara på din intressanta fråga.

    • Christine Svensson (inläggsförfattare)

      Ronny. Det är kalk i vårt vatten. Vi är ju nästan de enda personerna i den här byn som inte har järn i vattnet. Du vet att om jag kokar vatten till en kopp te är kastrullen prickig i botten.
      Men visst är det lite intressant? Läs Görans sva. Det var intressant.

  3. Ivar

    Jag håller med att regnet i sommar var lite ovanligt.
    Jag hade en aluminiumfälg liggandes i skottkärran av rostig plåt. Efter regnet så hade det blivit en aluminiumfärgad beläggning i kärran. Det verkar fungera som rostskydd för det har inte blivit någon ny rost där beläggningen finns.
    Det är nog inget konstigt att det finns kalk i Skog då både Djupdal och Strömnäs har ”exporterat” kalk från egna kalkbrott. Att det även finns järn i marken är även känt. Det finns platser där kompasserna blir helt snurriga utan att den som håller kompassen är snurrig.

    • Christine Svensson (inläggsförfattare)

      Roligt att höra att fler än jag reagerat. Det är mycket som varit konstigt den här sommaren

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.