Spontan upptäcktsfärd en varm julidag.

20140727_165633

Det enda jag vet är att jag måste ut. Packar minimal matsäck: Ett äpple, vatten och ett par riskakor får räcka.

Målet diffust – åt Täfteåhållet någonstans. Upptäcka cykelvägar, se något nytt. Kanske ett okänt ställe att bada på.

Iväg bara. Från Tomtebo lätt utför mot Innertavle. Brant backe ner till den smala bron över Tavelån. En bit längre fram en skylt: ”Sillviken 6 km”. – Låter spännande, dit far jag!

Sex kilometer rakt söderut. Strax under trettio grader, skönt med fläktande motvind. Efter fina villaområden en smal skogsväg som vindlar genom lövskogen vid ån, sen barrskog. Kalhyggen, ja, men inte av den vidrigt stora sorten. Mer anpassat till rimligt skogsbruk. Bra humör, stannar och tar in vatten i en övre öppning och släpper ut i en nedre. Pissmyrorna struntar i mej, är istället i full färd med sommarmyriaden, som går av stapeln i dagarna. Utifrån mitt Gulliverperspektiv liknar deras kutande maratongrenen, även om den förefaller något oorganiserad.

En surrande insekt gör skäl för sitt namn när jag skyndar iväg från pausen, men lyckas inte bromsa min framfart.

Det är fortfarande söndagsförmiddag, inte många har vaknat. Jag får färdas i godan ro utan att störas av passerande bilister. Skvätter därför till när det plötsligt skramlar till tätt intill mitt bakhjul. (Har fortfarande inte skaffat backspegel, ja jag lovar…) En herre på elcykel susar värdigt förbi i god fart. Jag tar inte upp utmaningen. Han får susa vidare. Men jag hinner notera att han är klädd i grå kostym och en hatt av äldre modell, typ Cary Grant och Humphrey Bogart. Tro mej, jag ljuger inte.

Vägen grenar ut sej och jag chansar på att ta till höger. I Sillviken badas det i havet. Man leker med sina barn. Det går så till att mamma solar och njuter av det, pappa får leka skeppare och drar barnen i en gummifarkost efter sej i rasande fart. Hej och hå! Vilken sommar, ett minne för livet!

Hittar inget badställe för äldre herrar utan gummibåt, ingen erbjuder sej att låna ut, varför jag vänder hemåt. Fortfarande i god vigör och med flåset uppe. Har nu vinden i ryggen och det går undan. Av bara farten hittar jag fiskaren som säljer rökt sik på självplocksmanér. En hjälpsam tjej visar tillrätta och vips har jag två stycken fina i ryggsäcken.

Nästan hemma ser jag hur barn badar i Tavelån på klippan nedanför bron. Det verkar roligare än gummifärden efter pappas båt, tycker jag.

Där ska jag bada nästa gång.

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.