Renault, oseriös biltillverkare

Av , , Bli först att kommentera 9

Funderar du på att köpa en ny bil och samtidigt vill bli överkörd av ett multinationellt företag. Då kan jag tipsa om Renault, ett företag som inkasserade över 43 miljarder Euro under 2020. Och trots att det har tillverkat bilar i över hundar år så har dom tyvärr mycket att lära sig kring kundkontakt.

Vi köpte vår ”nya” bil våren 2020 och tänkte att den borde kanske hålla i två tre år innan det skulle bli några problem. Trots att bilen inte gått mer än 3000mil så behövde vi lämna in den för att byta detaljer i framvagnen redan efter några månader. När vintern kom och minusgraderna lika så så blev vi ganska brutalt informerade om att just våran bilmodell klarade inte av vinterklimatet. Det samlades vatten i motorn som sedan fryser till is. Detta resulterade i att bilen fick hämtas och repareras.

Just i detta läge så kändes det som att en ny bil inte var något lyckat köp men skam den som ger sig.

I april 2021, efter ett år och ca 2000mil så konstaterar jag att det är någonting som är fel på bilen och lämnar in den på en auktoriserad bilverkstad. Vill bara tillägga att jag har själv varit mekaniker under tillräckligt många år för att kunna laga bilen på egen hand men när bilens nybilsgaranti fortfarande gäller så lämnar även jag in bilen på verkstad.

Verkstaden gjorde samma bedömning som jag hade gjort och vi är överens om att de bakre stötdämparna hade gjort sitt. Vi är i mitten av maj 2020 och jag försöker få kontakt med Renault och vill reda ut vad som som ingår i den så kallade nybilsgarantin och den förlängda garantin som gäller i totalt 60månader från det att bilen är ny.

Svaret från Renault är enkelt och flummigt. Det enda stället där man kan hitta vilka garantier en Renault har är i garantipapperen. Renault har alltså ingen aning om vad som går under garantier eller inte. Detta är någonting som kunderna ska hålla reda på.

Men när jag hävdar att en bil ska ha fungerande stötdämpare under nybilsgarantin så får jag svaret: ”Generellt omfattas inte utbyte av delar som är utsatta för slitage som en följd av bilens användning eller dess körsträcka, till exempel: stötdämpare fram/ bak.”. Är detta ett ja eller nej?

När Bilbolaget ställer frågan till Renault så säger de att det inte är några konstigheter om stötdämparna är förbrukade inom 3år eller 5000mil men inget ja eller nej till ev garantiärende.

Under den här resan så har jag varit i kontakt med tre olika företag som servar Renault. Bilbolaget Nord AB,  Helmia Bil och Liljas. Ingen av dessa företag säger sig ha varit med om att stötdämparna på en Renault ska vara sämre än någon annan.

Under sommaren så konstaterar jag att bilens främre dämpare även dom behöver bytas. Vi har vid den här tidpunkten kommit till ett läge där varken jag eller Bilbolagets representant har fått något ja eller nej om de bakre dämparna skall vara ett garantiärende eller inte.

Men Renaults representanter har lovat bilbolaget att de ska kontakta mig och föra en dialog. Men tyvärr så är det ingen som har hört av sig.

 

Innan jag avslutar detta inlägg så vill jag bara komplettera med lite fakta runt om kring.

Stötdämparna på min bil har ett reservdelsnummer som jag hittar på andra modeller i Renaults sortiment. Och enligt bilregistret och Renaults reservdelsbas så verkar det vara ca 8600 bilar bara i Sverige som berörs av detta. Jag känner att jag inte har råd att byta bil just nu, men om du tänker byta bil så bör du avstå från att köpa framförallt en Megane eller Talisman om du vill köpa Renault.

Men kan du avstå helt från att köpa Renault så tror jag att du blir lyckligare i längden.

 

Om någon inom Renault läser detta och tycker att jag har fel, då kan ni försöka höra av er. Ni har inte lyckats på 5 månader så varför skulle det ske nu?

 

Tack för mig. dela gärna detta inlägg så inga fler drabbas av Renaults kalla hand………

 

Träffpunkten! Här förlänger dom framtiden.

Av , , 2 kommentarer 8

Det är så många som inte har Facebook, så nu tänker jag förmedla mina tankar även här.

*//——————————————————————————–//*

”Idag byter Globen namn till Avicii arena.”

https://www.svt.se/…/globen-byter-namn-till-avicii-arena

Detta tycker jag är så himla bra. ❤️❤️❤️
I den värld vi lever i dag så ökar kraven på människan. Vi ska prestera mera och fortare, vi ska ha koll på allt och alla. Och den som inte följer strömmen anses på många håll i samhället som någon form av andrasortering.

Med detta så visar samhället klart och tydligt att det är inte okej när människor mår dåligt. Och jag tror att det är viktigt att alla kan få ha en plats i samhället oavsett vilka förutsättningar man lever med.

Därför hoppas jag så innerligt att det som händer i Åsele bara är ett lokalt missförstånd.
Innan jag kom till min nuvarande arbetsplats så hade jag privilegiet att få hoppa in och jobba extra på någonting som heter Träffpunkten här i Åsele.
Ska jag vara ärlig så visste jag inte vad jag gav mig in på när jag fick frågan att jobba några pass. Men ingen kommer ihåg en fegis.

Så här i efterhand så vet jag vad Träffpunkten håller på med. Vet du? Vet ni som har bestämt att verksamheten sa minskas?
Träffpunkten är en plats där människor får vara precis som dom är. Dom får tillhöra ett sammanhang. Och framförallt så är det någon som ser dig när du kommer dit.
Verksamheter som Träffpunkten bör finnas på alla orter och ha öppet alla årets dagar.

Jag har en familj och vänner som ser till att jag mår bra. Varför ska de som kanske inte har en familj eller någon som bryr sig leva i utanförskap. Har du dessutom inget jobb, då är du verkligen ensam.
Vill vi få en bättre värld måste vi satsa på de som har det svårast. Att lägga pengar på toppen, ja det ökar faktiskt inte standarden på botten.
Sträck på ryggarna ni som jobbar/jobbat på Träffpunkten (eller liknande verksamheter) jag tror att ni räddar betydligt mera liv under er arbetstid än vad någon politiker eller tjänsteman någonsin har gjort.

Slutligen så tycker jag att de som har möjlighet att påverka (kommuner) ska fundera över hur dom spenderar sin lediga tid tex helger och alla röda dagar.
Hur många kommunalråd, kommunchefer och socialchefer sitter ensam på jul, nyår, påsk eller bara en vanlig helg? Troligen väldigt få.
Jag vet att allting handlar om pengar. Men någon gång måste livskvalitet få kosta.

Lycka till, och hoppas ni får en bra sommar.

Förändra gärna, men det kommer kosta.

Av , , 4 kommentarer 15

 

Som folkvald ville jag arbeta för ett bättre Åsele och glesbygd. Under mitt första år försökte få till ett möte med civilministern Ardalan Shekarabi i Åsele eller Stockholm. Jag ville diskutera och informera om vilka dåliga förutsättningar många kommuner lever under. Jag fick några datum inbokade men samtliga träffar ställdes in av ministerns sekreterare med relativt kort varsel.

När jag som representant från en  enskild kommun hade svårt att få till ett möte så försökte jag locka med hela region 8 för att kunna få till ett möte med civilministern.

Men deras svar var enkelt: Du har inte tillräckligt material för att göra skillnad. Vill du åka så åk, men vi kan inte stödja ditt initiativ. Jag förväntade mig inte att någon skulle förstå men jag försökte i alla fall.

Jag fick resultat av mitt ”tjat”, och tillslut fick jag en inbjudan till ett seminarium om kommunernas utmaningar som skulle anordnas på Rosenbad den 12 dec 2015. Där civilministern skulle närvara.

(länk om man vill se vad man presenterade då: https://www.youtube.com/watch?v=K7HvDoCSLYY )

Det var inte mycket av informationen som jag inte redan visste.

 

Min enkla analys av vad som hänt sedan December 2015 är så här:

Politikerna är rädda för att stöta sig med överordnade kamrater. Att sitta still i båten är viktigare än att representera sina kommunmedborgare. Kommunpolitiker med ambitioner kan inte kritisera landstings/region politiker. Landsting/regions politiker med ambitioner kan inte kritisera riksdagspolitiker. Det är lättare att skylla på något annat parti.

 

Jag hoppas att det finns medmänniskor som orkar driva förändringsarbetet för en bättre Sverige där alla får den service som de har rätt till. Men jag kommer inte aktivt stå på barrikaden så länge majoriteten av politikerna bara tänker på sig själva. Men jag kommer att följa debatten på håll.

 

Det var länge sedan jag skrev här, men jag kommer inte att sluta helt.

Hur är det med medlemmarna i dag? Arga eller glada?

Av , , 2 kommentarer 14

Oavsett vad vi som medborgare tycker så är det partierna som bestämmer, medlemmarna i Socialdemokraterna och Åselepartiet har bestämt att de vill ha det så här.

En del människor trodde aldrig att detta skulle kunna hända. De sas att ”när grisar kan flyga” eller att ”Helvetet fryser till is”. Jag har tyvärr ingen möjlighet att kontrollera hur något av dessa påståenden är sanna idag.

Men jag hoppas innerligt att detta beslut är väl förankrat hos de egna medlemmarna.

 

Om inte! Hur kommer det att bli på årsmötet till våren om inte medlemmarna gillar detta?

Ha en trevlig helg.

 

 

 

 

 

 

Jag vill se en S och C konstellation

Av , , 1 kommentar 12

Att OPiNiON skulle vara början på någonting nytt det var nog allas förhoppning när vi gick till val för fyra år sedan. Vi trodde i vår enfald att vi skulle kunna knäcka blockpolitiken redan då. Men nu så har Åsele kanske de bästa förutsättningarna på länge att förändra den politiska kartan för all framtid.

Som medborgare vill vi att politiker skall få ha inflytande utifrån storlek, och jag kan erkänna att den här mandatperioden har haft lite tvivelaktiga konstellationer redan från start. Att politiker kanske fattar ”felaktiga” beslut kan vi aldrig komma ifrån i en demokrati, alla måste inte tycka lika. I en demokrati måste vi respektera andras åsikter annars så kan ingen respektera mina åsikter.

På nationell nivå talar man om att blockpolitiken är död eller över. Ingen skulle bli gladare än jag om det var sant. Blockpolitiken fungerade kanske hyfsat när det inte var så många partier men nu hoppas jag att den har spelat ut sin roll.

Men hur blev det i Åsele nu då? Om vi slår ut valresultatet på antalet innevånare så blir det ungefär så här.

I Åsele kommun bor det ca: 2800 innevånare fördelat på:

1047st Socialdemokrater.

800st Centerpartister.

473st Åselepartister.

190st Vänsterpartister.

92st Liberaler.

67st Sverigedemokrater.

53st Kristdemokrater.

Övriga partier representerar ca. 72st i befolkningen. Dessa är M, Åseles framtid, Mp, Fi och övriga.

 

Alla partier som ställt upp i Årets val har en gemensam nämnare, För Åseles bästa. Men jag tror inte det är många som jobbar för Åseles sämsta precis.

Jag tror inte på det gamla tänket där en måste vara för medan någon annan är emot. Jag tror fortfarande att man bör diskuterar hur man vill ha det i framtiden på ett gemensamt plan.

Mitt förslag är att Socialdemokraterna tillsammans med Centerpartiet gemensamt styr Åsele under nästa mandatperiod. Varför då tänker många. Ja varför inte?

S + C representerar två tredjedelar av kommunens befolkning. Som jag förstår så är det därför vi går till vallokalen och röstar. Vi vill ha folkets representanter som styr mot ett bättre Åsele. Vilket alternativ skulle inte vara bättre än de två största partierna. Blockpolitiken är ju ändå död.

C+S

 

Tillstånd eller vilket som.

Av , , Bli först att kommentera 17

Jag tänker absolut inte döma någon men vi kan väl fundera lite på ordning och reda som är så i ropet nu.

Hur ofta hör vi inte i politiken att det skall vara ordning och reda, och vi skall följa de lagar och regler som finns.

 

En notis: För den som inte vet så behöver man tillstånd för att  nyttja offentliga platser vid tex val. Detta tillstånd söker man hos polisen.

Och saknas det tillstånd för tex affischering under tex ett val. Så bör detta åtgärdas omgående.

 

I vissa kommuner får den utan tillstånd ta bort allt sitt material tills ett tillstånd är utfärdat. Och i vissa så blir man åtalad för nedskräpning eller skadegörelse av offentlig plats.

Anledningen till att vi har alla våra lagar är för att våra samhällsfunktioner och medborgare inte skall bli drabbade, och att varje aktör tar sitt ansvar.

 

Nu valde Åsele Partiet att inte afficiera i år. Och vi i opinion ställer inte upp i valet. Då blev jag nyfiken på vilka som är kvar och som har tillstånd för valaffischering i Åsele .

Jag kollat med polisen och kommunen och det är bara tre partier som har tillstånd för affischering.

Se polisens svar nedan.

 

tillstånd

Då önskar jag trevlig helg på er, och rösta med både hjärtat och hjärnan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rösta på någon som inte finns, eller på någon som inte vet?

Av , , 2 kommentarer 13

 

Detta är en del av underlaget, med samtidigt det viktigaste av det som var grunden till att bygga om bofinken till demensboende från 2014.

 

ombygg

 

 

Läs nedan vad socialdemokraterna har skrivit på sin blogg.

”Vi Socialdemokrater litade på tjänstemännens utredning som såg fler multisjuka och dementa med större behov och att “Bofinken” borde byggas om för att passa de kommande behoven redan under förra mandatperioden. Vår beräkning var att åtskilliga miljoner skulle sparats med denna ombyggnad. Nu har beslut tagits att denna ombyggnad ska bli av efter vårt förslag.”

Som jag minns det så var ombyggnationen av bofinken en del i flera steg.

1. Bygg om bofinken. (Skapa plats för brukare och personal från tallmon)

2. Flytta verksamheten från tallmon till bofinken. (tanken var att spara nattpersonal men socialstyrelsens regler stoppar den besparingen)

3. Sälj fastigheten som tallmons verksamhet låg i. (Kommunen tänkte att Frösunda skulle köpa fastigheten så att kommunen skulle slippa kostnader som en fastighet medför.)

 

Detta är en av anledningarna till varför man måste ha ett psyke av stål som politiker i Åsele.

Här har vi ett förslag som skulle förändra antalet platser inom äldreomsorgen från 84 till 64 stycken. Vi vet idag att behovet från brukarna ligger på närmare 94 stycken platser.

Hur kan man som S politiker slå sig för bröstet och påstå att beslut är taget efter ”vårt” förslag? Hur kan man som S politiker sitta under kommunstyrelsens sammanträde och nästan ropa änligen! när vi fattade beslutet om att bygga om bofinken?

Den enda likheten mellan Socialdemokraternas förslag och det beslut som är fattat idag. Det är att kommunen kommer bygga om på Bofinken, Tallmon kommer inte flyttas och vi kan inte spara in på personal.

 

Så förutom att jag kan tycka att socialdemokraterna inte riktigt håller sig till sanningen denna gången så undrar jag vart alla andra politiker har tagit vägen. Det är mindre än en månad kvar till valet, men vart är alla kandidater? Vart finns Åselepartiet och Centerpartiet i debatten? Vart är Liberalerna och Vänsterpartiet?

Människor jag träffar undrar vad de skall rösta på den 9 september. Vad ska jag säga? Jag rekommenderar alla att göra valkompasserna. Jag kan faktiskt inte rekommendera någon/någonting som inte finns.

 

 

Vad får barnen lära sig i skolan på ett år?

Av , , Bli först att kommentera 13

Nu väntar många barn och unga på sommarlovet, ett sommarlov som förhoppningsvis innehåller sol och bad kanske en utflykt eller två. Eleverna har tuggat på i tex historia, svenska, matematik och musik. Alla från årskurs ett till tredje eller kanske till och med fjärde året på gymnasiet har troligen gjort vad de kan för att lyckats.
Och i det svenska skolsystemet så skall alla ha samma förutsättningar för att lära sig. Det finns läroplaner och nationella prov för att säkerställa att alla elever skall ha samma minimumnivå på sina kunskaper när man lämnar en årskurs och går över till en annan.

Men vet vi vad barnen får lära sig i skolan förutom det som står i läroplanen? Eller kanske vi skall börja med några utdrag ur läroplanen innan vi går vidare. Jag tänker hålla mig till det förstas stycket som handlar om skolans värdegrund och uppdrag.
• ” Människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan kvinnor och män samt solidaritet med svaga och utsatta är
de värden som skolan ska gestalta och förmedla.”

• ”Skolan ska främja förståelse för andra människor och förmåga till inlevelse. Omsorg om den enskildes välbefinnande och utveckling ska prägla verksamheten.”

• ” Skolan ska vara öppen för skilda uppfattningar och uppmuntra att de förs fram. Den ska framhålla betydelsen av personliga ställningstaganden och ge möjligheter till sådana.

• ” Undervisningen ska bedrivas i demokratiska arbetsformer och förbereda eleverna för att aktivt delta i samhällslivet. Den ska utveckla deras förmåga att ta ett personligt ansvar.”

Som förälder och medborgare så tycker jag att detta känns som att skolan har en god värdegrund och jag tycker absolut att man skall fortsätta att arbeta utifrån dessa.
Men, ja det finns alltid ett men! Om skolan skall vara med och skapa den ”optimala” medborgaren. märk väl att jag skrev att skolan skall vara med! Jag menar inte att skolan på egen hand skall skapa vår framtids medborgare. Då kanske det skall göras några mindre ändringar inom skolan.
Under åren som förälder så har jag snappat upp saker och ting som händer på skolan, det är barn, föräldrar och lärare som har känt att de vill förmedla sin bild av skolan och dess funktion.
Och nu börjar det bli lite krångligt även i mina tankar. I jämlikhetens namn så skall barnen inte åka på skolresa eller utflykter eftersom det finns de föräldrar som inte har råd att spara pengar. Vi skall inte fira våra barn på examen med tex blommor eftersom det finns de som inte får någonting. Istället för att ordna så att alla får ta del av lite glädje någon enstaka dag så stryper man småsaker som kan göra någon lyckligare.
Kom nu ihåg att det är oftast vi vuxna som ser problematiken med positiva händelser barnen reagerar inte på samma vis som oss.
Men däremot så uppfattar barnen saker som är negativt på ett helt annat vis än vi vuxna.
Om en skolresa, utflykt under året eller en nallebjörn på examen är någonting som inte får förekomma i skolan pga. att det skall vara jämställt. Varför tillåter man att barn lämnar sportaktiviteter gråtande? Varför förhindrar man inte mobbning utan ber barnen skaffa andra kompisar? Varför lämnar man ut läxor, när alla föräldrar inte kan hjälpa sina barn? Varför får barn gå utan hjälp när de mår psykiskt dåligt? Varför får barn med läs och skrivsvårigheter inte den hjälp de behöver?
Så på fredag när det är skolexamen i Åsele. Hur många av barnen längtar verkligen till sommarlovet med bad och sol? Och hur många barn längtar till examen för att slippa skolan, mobbning eller läxor de inte förstår. Vissa barn tycker att det är vilket som med examen eftersom dessa barn måste vara på fritids tills föräldrarna har semester i tre veckor.
Vad får barnen lära sig i skolan på ett år? Vad bär de med sig i livet glädjen eller sorgen?

Enkätsvar och övriga tankar.

Av , , 3 kommentarer 13

I januari 2018 gjorde jag en enkät som innehöll fem frågor. Det var fritt att svara och det var jag personligen som var frågeställare.

Jag tänker göra en snabb redovisning över resultatet nedan.

 

Fråga 1. Vad har du för relation till Åsele kommun idag?

fråga1

 

 

Fråga 2. Vilken funktion har/hade du i Åsele kommun?

fråga2

 

Fråga 3. Känner du dig trygg på jobbet?

fråga3

 

Fråga 4. Skulle du rekommendera någon annan att försöka få ditt jobb när/om du skulle sluta?

fråga4

 

Fråga 5. Skulle du vilja jobba i Åsele kommun fram till pensionen?

fråga5

 

Antalet som svarade på enkäten blev 90 stycken det blev fler än vad jag räknade med. Jag tycker att resultatet är intressant, och detta stärker den bilden som jag fått när det gäller är att jobba inom Åsele kommun. Om jag snabbt skall summera det första halvåret av 2018 så skulle det behövas fler enkäter till befolkningen, eller en hjälp och stöd telefon som är öppen för Åselebor som behöver prata om sin situation.

Som politiker får jag lov att ta mig tid med den som vill prata, och det finns mycket som människorna i Åsele vill berätta. Det är bara så synd att den lilla människans välmående inte prioriteras. Vuxna och barn i kommunen mår dåligt eftersom det finns bara fokus på pengar. Men som politiker känner jag att jag inte kan yttra mig. Men om jag gör det ändå då blir jag halshuggen av verksamheten eller övriga politiker. Men klarar jag mig från halshuggning så får jag raka och klara besked att det finns ändå inga pengar till att förbättra. Men VARFÖR finns det inte pengar? Och vad har man gjort de senaste 30 åren för att förändra förutsättningarna? Under mina 14 år som aktiv politiker i Åsele har man gjort samma sak år ut och år in och sparat med osthyveln. Den enda förändringen som gjort skillnad under denna tid är när man köpte  Åsele Kraft AB.

Vi behöver: spara pengar, ordna fler platser i omsorgen, fler platser i förskolan, rusta upp fastigheter och vägar. Hur tänker man få ihop ekvationen? Vi blir inga fler.

Om vi inte har lyckats spara oss till en nivå som fungerar på sikt kanske vi måste se över våra förutsättningar.

 

 

befolkningslinje

 

Vi försökte i alla fall……

Av , , 1 kommentar 154

Att sitta inomhus framför datorn känns väl si sådär där vårsolen breder ut sig över det vita landskapet. Vill jag se vad solen levererar så behöver jag flytta mig från skrivbordet in i nästa rum.

Tanken med denna blogg är inte att beskriva hur det är att studera på distans när solen skiner med full kraft utanför och hur jag motivera mig själv att sitta i ljuset från bildskärmen.

Trots att jag fyller huvudet med olika sorters programmeringsspråk och presentationer så kan jag inte släppa tanken på att vi närmar oss ett val.

Som säkert många av er redan har hört så kommer inte partiet OPiNiON att ställa upp i kommunvalet 2018. Visst känner vi att det är lite av ett misslyckande mot alla människor som tror på oss. Men vi tror ändå att vi har gjort skillnad.

Men vad händer nu då? Alla vi som engagerat oss i OPiNiON är bara vanliga människor som lever vidare efter denna mandatperiod. Någon har slutat, någon har bytt parti, någon har tyvärr lämnat oss.

Det är nu jag kommer till den här bloggens kärna. Trots att jag har fått erbjudande att ansluta mig till ett annat partis valsedel så har jag tackat nej. Jag är helt till freds med att 2018 blir slutet på denna politiska karriär. Fast jag har även på skämt sagt till en vän att: ”Får jag frågan om att bli kommunalråd 2019 till 2022 så kanske jag funderar på att fortsätta”.

Skämt åsido, jag har insett att min vision och förhoppning om Åseles framtid ligger på en mycket högre nivå än vad mina politikiska motståndare och den kommunala verksamheten kan leverera i dagsläget. När jag genom åren har presenterar olika problembilder så får jag bara svaret att jag har fel, men ingen kan ge en förklaring varför.

Det finns för mycket olika viljor och fokusområden på den politiska arenan i Åsele. Mycket handlar om den enskilda individen och rädslan över att ha fel eller att göra fel. Vi måste då komma ihåg att ingenting kan bli bättre utan att man har just fel och brister att förhålla sig till.

Jag har fått frågan varför jag inte är uppe och talar i fullmäktige så ofta, svaret är enkelt, jag vill inte ta tid av de som inte är intresserade. Det saknas vilja att diskutera kravlöst mellan partierna utanför sammanträdesrummen. Att börja dialogen på ett live möte är bortkastad tid då har alla redan bestämt hur de skall rösta i en fråga.

Jag vet inte hur mycket jag kommer att delta i debatten framöver. Men om ni tänker ställa frågor till politikerna så ställ smarta frågor och fall inte offer för allt valfläsk och smicker. Jag vill skicka med en relevant fråga som ni kan ställa till era politiker under valet.

”Hur tänker ert parti klara av vård, skola omsorg med en minskade befolkning och ökat ansvar från staten och landstinget? Detta medför högre kostnader och minskade intäkter. Kommunen har sparat med den så kallade osthyveln i 30 år. Hur tänker ert parti i detta frågan?”

Trevlig vår och sommar på er!  Nu tänker jag pausa för lite mat och sol.  // Jonas Ternestål Kommunstyrelsens vice ordförande i Åsele 2015–2018.