Vi försökte i alla fall……

Av , , 1 kommentar 151

Att sitta inomhus framför datorn känns väl si sådär där vårsolen breder ut sig över det vita landskapet. Vill jag se vad solen levererar så behöver jag flytta mig från skrivbordet in i nästa rum.

Tanken med denna blogg är inte att beskriva hur det är att studera på distans när solen skiner med full kraft utanför och hur jag motivera mig själv att sitta i ljuset från bildskärmen.

Trots att jag fyller huvudet med olika sorters programmeringsspråk och presentationer så kan jag inte släppa tanken på att vi närmar oss ett val.

Som säkert många av er redan har hört så kommer inte partiet OPiNiON att ställa upp i kommunvalet 2018. Visst känner vi att det är lite av ett misslyckande mot alla människor som tror på oss. Men vi tror ändå att vi har gjort skillnad.

Men vad händer nu då? Alla vi som engagerat oss i OPiNiON är bara vanliga människor som lever vidare efter denna mandatperiod. Någon har slutat, någon har bytt parti, någon har tyvärr lämnat oss.

Det är nu jag kommer till den här bloggens kärna. Trots att jag har fått erbjudande att ansluta mig till ett annat partis valsedel så har jag tackat nej. Jag är helt till freds med att 2018 blir slutet på denna politiska karriär. Fast jag har även på skämt sagt till en vän att: ”Får jag frågan om att bli kommunalråd 2019 till 2022 så kanske jag funderar på att fortsätta”.

Skämt åsido, jag har insett att min vision och förhoppning om Åseles framtid ligger på en mycket högre nivå än vad mina politikiska motståndare och den kommunala verksamheten kan leverera i dagsläget. När jag genom åren har presenterar olika problembilder så får jag bara svaret att jag har fel, men ingen kan ge en förklaring varför.

Det finns för mycket olika viljor och fokusområden på den politiska arenan i Åsele. Mycket handlar om den enskilda individen och rädslan över att ha fel eller att göra fel. Vi måste då komma ihåg att ingenting kan bli bättre utan att man har just fel och brister att förhålla sig till.

Jag har fått frågan varför jag inte är uppe och talar i fullmäktige så ofta, svaret är enkelt, jag vill inte ta tid av de som inte är intresserade. Det saknas vilja att diskutera kravlöst mellan partierna utanför sammanträdesrummen. Att börja dialogen på ett live möte är bortkastad tid då har alla redan bestämt hur de skall rösta i en fråga.

Jag vet inte hur mycket jag kommer att delta i debatten framöver. Men om ni tänker ställa frågor till politikerna så ställ smarta frågor och fall inte offer för allt valfläsk och smicker. Jag vill skicka med en relevant fråga som ni kan ställa till era politiker under valet.

”Hur tänker ert parti klara av vård, skola omsorg med en minskade befolkning och ökat ansvar från staten och landstinget? Detta medför högre kostnader och minskade intäkter. Kommunen har sparat med den så kallade osthyveln i 30 år. Hur tänker ert parti i detta frågan?”

Trevlig vår och sommar på er!  Nu tänker jag pausa för lite mat och sol.  // Jonas Ternestål Kommunstyrelsens vice ordförande i Åsele 2015–2018.

1 kommentar

Åsele kommun mörkar för politiken.

Av , , 2 kommentarer 100

Lite information för er som bor i Åsele. Under januari och februari träffas politiker och tjänstemän och planerar inför budgetåret 2019. Vi sitter då tillsammans och se över vilka förutsättningar vi har för att klara de ekonomiska målen som fullmäktige har bestämt.

Den första träffen där kommunens verksamheter informerade om förutsättningarna var den 31 januari.

Den andra träffen där politiken skulle sätta upp fokusområden var i torsdags den 15 februari.

Budget dag två var till 98% en riktigt bra tillställning, vi satt i grupper och diskuterade olika verksamheter ur olika perspektiv. Innan jag fortsätter så vill jag lägga in mitt eget perspektiv på budgetarbetet.

Den 7 februari så skickade jag en fråga till kommunens tjänstemän via ekonomichefen. Jag vill försöka vara så tydlig som möjligt när jag ställer frågor så jag använder mig gärna av dokument/bilder.

budget_2

Bilden ovan är en skärmdump av Excel dokumentet jag skickade.

Som ni förstår så är den blå delen 2018, alltså denna delen av frågan som redan är beslutad av politiken och skall börja gälla från och med den 1 jan 2018.

Den gröna delen är uppgifter som ligger i en plan på tre år som också är beslutad av politiken.

Nu kommer det som jag tycker är intressant. Från kommunen säger man att det tar för mycket resurser att ta fram dessa uppgifter. Dessutom ifrågasätter kommunchefen vad jag skall ha uppgifterna till. Intressant fråga men är denne rätt person att fråga detta? Skall kommunens chefer få välja vilken information man vill lämna ut?

Om jag vänder på steken. Vi sitter en hel dag och diskuterar framtida besparingar i kommunen. Över tio miljoner skall sparas under 2019. Men kommunen kan inte lägga fram hur mycket personal man har, eller vad denna personal får kosta 2018!!?? Om kommunen inte vet hur mycket personal man har eller vad den får kosta. Hur ska kommunen kunna hålla den budget som är beslutat av fullmäktige?

 

Jag kan tycka att det är en relevant fråga om kommunen skall vara en funktionell organisation.

Lägg då till att vi har en investeringsbudget som blir ombudgeterad varje år men minst hälften. Fungerar kommunen som den ska?

Detta är nog den fjärde och sista gången jag försöker lyfta in ett helhetsperspektiv under ett budgetarbete. Vi måste vara medveten om att vi har kostnader och intäkter. Och framförallt personal som vi bör värna om.

Vi måste kräva att det finns ett system som möjliggör ekonomisk kontroll under året. Ett system som även håller kontroll på att det finns personal. Vi måste ha arbetsbeskrivningar och kompetens höjande åtgärder.

De sista 2% av budgetdag 2 blev först blodtryckshöjande. Men sen så ställer jag mig frågan, Varför bryr jag mig överhuvudtaget? Jo av samma anledning som jag gjorde enkäten om att jobba inom Åsele kommun. Jag vill att människor skall kunna leva och må bra i Åsele.

Ett kort tillägg med än tankeställare.

Eftersom jag har någorlunda koll på hur en dator fungerar så tog det mig ungefär 1,5 – 2 minuter att få fram den budgeterade kostnaden för sociala 2018. Men kommunen kunde inte, eller ville inte ta fram dessa siffror på 7 dagar. Vad beror detta på? Anledningen till att jag ställer dessa frågor som politiker är inte bara i syfte att få information. Informationen kanske jag redan har. Det handlar mycket om att säkerställa kvalitén på informationen.

Om jag som politiker inte får den information som jag vill ha. Vem kan anses vara ansvarig för de beslut som tas? Mörkar tjänstemän i Åsele för politikerna?

2 kommentarer

Hur är det att jobba i Åsele kommun?

Av , , Bli först att kommentera 10

Denna enkät  är helt anonym, och syftet är att få en bild över hur Åsele kommun är som arbetsplats.

Enkäten kommer finnas tillgänglig under ca 3 veckor och resultatet kommer att presenteras i lämpligt format. Det är jag personligen som står bakom detta.

klicka på länken nedan.  dela gärna.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd9nVGxl9fZSZ-eFkA8ebbpaZUjvlZ8CmzJaqbMG10nsNscVQ/viewform

 

Bli först att kommentera

Insikt eller fantasi?

Av , , 1 kommentar 10

Idag 25 januari har vi haft sammanträde med AU, det var inte så mycket ärenden så vi var klara till 11:00 ungefär.

När jag lämnar kommunhuset så kändes det nästan som vår i luften. Det nästan så jag tror att det är den första dagen med ”blia” i år. Jag hade inte direkt bråttom hem så jag tar en promenad, solen gör mig sällskap en stund och snön knarrar under skorna.

Detta ger tid till eftertanke, vad är det som händer i Åsele och vad beror detta på?

Människor blir sjukskrivna, slutar, eller mår dåligt. Det som slog mig är frågan hur utbrett är detta problem egentligen. Jag skrev i ett tidigare inlägg hur allting var på väg till botten. Men varför då?

Innan jag resonerar vidare vill jag fundera på vad som är bra riktlinjer för en bra anställd och för en bra chef.

Vi tar 5 korta om vad som kan tyckas vara en bra chef!

 1. Skall utveckla varje anställd.
 2. Skall hantera konflikter omedelbart.
 3. Skall se till varje individ.
 4. Skall framhäv sina medarbetare inte sig själv.
 5. Skall aldrig glömma vart hen kommer ifrån.

Vi tar 5 korta om hur en bra anställd kan tyckas ska vara!

 1. Skall vara trygg i sin yrkesroll och kompetens.
 2. Skall vara helt klar över målen och resultaten på jobbet.
 3. Skall ta hand om sig själv för att fungera på arbetsplatsen.
 4. Skall förmedla oegentligheter till närmaste chef.
 5. Skall vara lyhörd och flexibel för att fungera med kollegor.

Detta är ingenting som jag hittat på bara så där på egen hand utan lånat lite från nätet. Men samtidigt tycker jag det kan vara rimligt att fundera i just dessa banor.

Utifrån dessa punkter så ser jag att det krävs ett samspel mellan chefer och anställda men i Åsele verkar inte detta fungerar.

De påstås att i Åsele finns det vikarier inom vården som gråter i korridorerna för att de inte mår bra på jobbet. Det finns personal som inte vågar säga någonting negativt för att man är rädd att förlora jobbet. De finns personal som inte får ta semester för att det inte finns vikarier.

Det finns även det så kallade ”lönesamtalet” där alla får samma lön för att det inte skall bli orättvist. Även om det finns de som gör mer rätt för sin lön än andra. Om detta är hela bilden eller om den är större är svårt att säga. Men Åsele har problem.

Har du lagt märke till att jag inte har nämnt några politiker eller partier? Det beror nog på att man får nya fräscha tankar av vårsolen.

I övrigt så börjar jag tro att verksamheterna delvis passar på att köra sitt alldeles egna race på sidan om när politiken inte klarar av att föra samtal med varandra. Vi missar nog att hålla kollen. Men det är någonting jag inte förstår.

Flera av de beslut som är fattade i kommunfullmäktige under de senaste tre åren har inte blivit genomförda. Vi har investeringar som inte blivit gjorda. Vi har utredningar som inte blivit gjorda. Saker som politiken ha beställt men blir inte genomförda.

Politiken prioriterar varje år vad som skall läggas i tex. investeringsbudgeten, det är verksamheterna som själva begär dessa pengar. Citat: ”Det är verksamheterna som begär och planerar för att de behöver pengar till att göra en investering eller åtgärd under nästa år.”

Varför i hela fridens man måste vi ändå ombudjeter flera miljoner  varje år för att saker inte blir genomförda? Detta är för mig en gåta.

Jag vill göra ett scenario.  Vi tar ”någon” som jobbar på avdelning X och avdelning X begär 500,000kr från investeringsbudgeten för att laga en ”grej”. Vi politiker tycker att det är okej och godkänner förslaget.

Avdelning X har nu 500 000kr för att laga ”grejen” som man har lagt i sin planering.

Vem bär ansvaret för att ”grejen” skall bli lagad?  Jag tror att det finns en chef som ansvarar för att allting i kommunen skall fungera. Sen finns det en chef som ansvarar för att avdelning X skall fungera. I avdelning X finns det även anställda som har en uppgift. Detta är inte några konstigheter, men ändå så får jag/vi som politiker bli boven när ”grejen” som avdelning X skulle laga inte blev fixad.

Så när jag går här på vägen hem så blir jag lite sorgsen, det kan bero på att solen försvann.

Jag har försökt att införa arbetsbeskrivningar i kommunen. Och nu känner jag att jag inte har varit så fel ute. För med riktiga arbetsbeskrivningar på anställda och chefer, då vet alla vem som ansvarar över vad. Och framförallt när folk försvinner så vet man vilken kompetens man vill anställa.

Med arbetsbeskrivningar skulle alla anställda ges möjligheten att gå till jobbet med ett leende på läpparna, och senare lämna jobbet med en känsla att man gjort en bra insats för dagen.

Vems ansvar är det att göra saker bättre? Hur går vi vidare? Förslag någon?

1 kommentar

Vad blir bättre på sikt?

Av , , 2 kommentarer 13

I Åsele kommun har vi 31 ledamöter och 19 ersättare i kommunfullmäktige. Av dessa så är det 17 stycken som jobbar inom kommunen eller har en nära anhörig som jobbar inom kommunen.

Efter omorganisationen av kommunens verksamhet så är det mycket ny personal. Framförallt på chefspositionerna har vi nya personer. Jag undrar varför socialdemokraterna vill ta kontrollen över vilka chefer som anställs. Alla vill väl ha en chef som pekar med hela handen och som får saker och ting gjorda.

Jag skickar med två bilder. Den till vänster visar de 17 personer som har koppling till kommunens verksamhet. Den till höger visar politiker som inte har några kända kopplingar till kommunal verksamhet.

Varför vill ett enskilt parti flytta makten från kommunchefen till politikerna? Vad vinner politikerna på det?

jäv_vem

 

Jag tror då inte att kommuninnevånarna får det bättre.

2 kommentarer

Politik som mobbning. fort. med förtydligande.

Av , , 1 kommentar 8

Hej igen, och OJ!

Anledningen till att jag skriver på min blogg är självklart att få till en reaktion. Jag måste verkligen tacka alla som har reagerat denna gången. När jag skriver en blogg så är det svårt att dra gränsen vad som är en nödvändig detalj eller inte. Detta gör att det kan behövas ytterligare ett blogginlägg där jag försöker förklara mer detaljerat, men ändå så pass enkelt för alla som inte vill eller törs kontakta mig och fråga hur jag tänker.

Jag tänker sätta den del av det tidigare inlägget som skall förklaras inom parantes (). Och jag väljer ut det fyra delarna som har varit mest ifrågasatt.

 

(”Som man vill bli behandlad, skall man behandla andra.”)

Denna mening borde inte ha skapat debatt. Med så blev det. Här medan man att jag får skylla mig själv när jag gick med på att bli vice ordförande i Kommunstyrelsen. Citat: ”Den platsen har enligt en gammal överenskommelse alltid gått till det största oppositionspartiet.”

Denna överenskommelse visste jag tyvärr ingenting om innan det var försent. Så det tar jag på mig skulden för. Sedan vill jag lyfta frågan en gång till. Vem inom socialdemokraterna blev så ledsen för att denne inte blev KS vice ordförande så att hela det röda blocket kraftsamlade sig och angriper en enskild individ? Borde inte ett parti angripa ett parti?

Även om jag gjort fel i någon/någras ögon, så tycker jag att öga för öga och tand för tand skulle vara en bättre lösning i detta fallet.

 

(”Här går man ut som två partier och hänger ut två enskilda personer. Detta kan jag tycka är vuxen mobbning.”)

Utifrån denna text får jag kommentarer som citat: ”är man med i leken” eller ”får skylla sig själv”. Och till dessa kommentarer har jag tyvärr inget bra svar. Jag tror däremot att dessa reaktioner beror på dåligt självförtroende och dålig självkänsla. Det är just därför jag vill varna människor som funderar på att bli politiker. Tänk efter före, ni ställer er framför en måltavla!

 

(”skickade jag ett meddelande till två av de högsta politikerna i respektive parti”)

För att klargöra! Jag skickade ett meddelande via en funktion som heter Messenger inte via mejl. Och jag anser att jag var väldigt enkel i min frågeställning. Se skärmdump:

S_V_fråga_Messenger_2

 

Fördelen med Messenger är att man ser när alla berörda har läst meddelandet. Den kommentaren som var intressantast att få var denna citat:

(”Jag läste på Vk’s tyck till och förundras över vilka små problem ni verkar ha i Åsele. I din blogg hänvisar du till flera alvarliga problem med mobbning och förtroende kriser. Men det som upprör folket är hur du kan skicka mejl! Jag vet då att alla större myndigheter och företag löser många problem genom att skicka meddelanden mellan varandra. Problemet ligger inte i meddelandet/mejlet, problemet ligger uppenbarligen hos mottagaren. Vi lever på 2018. ”)

Jag måste hålla med denne skribent. Den huvudsakliga anledningen till att jag skickade frågan digitalt beror på att jag vill veta att rätt person har fått frågeställningen. Jag tycker inte heller att jag var otrevlig på något vis i min fråga så jag hade hoppas få ett svar.

 

(”ni kanske vill se ett av de besluten som kommer från värdegrundsgruppen:”)

Här finns det lite olika uppfattningar hur jag skall tolka gruppens beslut eller åsikt. Jag hänvisade till ett beslut, men det var mera en överenskommelse. Se skärmdump:

värdegrund_1

Trevlig helg på er och tveka aldrig att fråga.

 

1 kommentar

Politik som mobbning! Helt okej så länge du ställer en ideologi bakom.

Av , , Bli först att kommentera 19

”Som man vill bli behandlad, skall man behandla andra.”

Jag har alltid haft en stark tro på människan. En tro på att det finns gott i alla och att man inte medvetet vill göra någon annan illa.

Som vuxna ”bannar” vi barnen när det kommer fram att någon mobbar eller är dum mot någon annan. Vi pratar om att saker skall vara rättvisa och att man inte får glömma bort någon i gruppen.

Om politiken i Åsele hade samma moral och etik som vi försöker lära våra unga, då tror jag att Åsele skulle ha ett betydligt bättre klimat för alla. JA! jag tror faktiskt att politiken speglar av sig i ett samhälle. Jag vet att det var människor som inte åkte till mitt förra jobb för att jag hade börjat med politik. (framförallt för att jag inte var socialdemokrat.)

Jag vet att det finns potentiella kunder till våra butiker här på orten som väljer att handla någon annanstans pga. att köpmän/köpkvinnor har haft fel åsikt eller kanske känner någon med fel åsikt.

Detta är inget som sker i det dolda, nej då. Har man bara tillgång till sociala medier så finns det överallt. Jag vet att jag kommer få äta upp detta för att jag tycker detta är fel. Men det beror enbart på att det finns alldeles förmåga människor som tycker att detta beteendet är helt okej.

Under 2018 så är det valår, och jag hoppas att det finns många starka personer som vill börja med politik i Åsele. Och om ni tänker ta steget så vill jag ge er en förhandsvisning hur det kan vara.

 1. Det finns ingen som respekterar din åsikt.
 2. Så länge någonting beslutats i majoritet så är det de ända rätta.
 3. Räkna med att dina nära och kära får ta en hel del skit.

När jag gick in i denna mandatperioden så fick jag möjlighet att jobba som politiker på deltid. 20% av min tid i månaden gick till politiska uppdrag och möten. Detta var ett erbjudande som jag fick av den sittande minoriteten med Åsele Partiet vid rodret.

I dec 2016 plockade socialdemokraterna bort min deltid och jag tappade tillträde till kommunhuset och framförallt möjligheten att uppdatera mig vad som händer i kommunen.

Åselepartiet var inte nöjd med detta beslut (sa man till mig!), men jag har troligen gjort någonting fel för varken Åselepartiet eller socialdemokraterna har talat om varför jag blev utan mitt uppdrag. Det kom som en blixt från klar himmel sedan lägger man locket på.

I mars 2017 publiceras en annons i Åsele Nytt med ”FAKTA OM AKUTBILEN” I denna annons lyfter man fram två politiker, på ett sätt så att dessa skall se ut som mindre begåvade personer. Detta är en annons som är skriven av socialdemokraterna och vänsterpartiet i Åsele.

Här går man ut som två partier och hänger ut två enskilda personer. Detta kan jag tycka är vuxen mobbning. Bara för att det inte skulle bli några missförstånd så skickade jag ett meddelande till två av de högsta politikerna i respektive parti och frågade vem som var ansvarig för annonsen för framtida dialog.

Som ni förstår så är jag en av personerna som blev sämre porträtterad. Och tror ni jag blev förvånad när jag inte fick något svar över huvud taget. Nej då. Jag hade faktiskt inte räknat med något svar.

Bara för att kolla läget så skickade jag samma meddelande igen under julhelgen. Och tror ni jag fått något svar, Inte då. Men det visar sig i hörnet på meddelandet att representanten från S har läst meddelandet båda gångerna med avstår ändå att svara på min fråga. Representanten från V har bara läst det första jag skickade.

Nu åter till den senare delen av 2017.

För den med mindre bra minne så drabbades Åsele kommun av en förtroende kris för inte så länge sedan. Det var en förtroendekris som resulterade till att en fristående utredare kom och höll intervjuer med kommunens medarbetare och politiker.

Resultatet var skarpt, och framförallt Socialdemokraterna stod på barrikaden och kritiserade dåvarande kommunalråd och KF ordförande för att citat: ”Man litar inte på våra tjänstemän”. Detta blev på det stora hela någonting positivt. Det tillsattes en grupp som skulle knåpa ihop en värdegrund för kommunen. Detta till både politiker och tjänstemän.

Varje parti skulle ta och diskutera hur man arbetar med värdegrunden och återkoppla till ”gruppen”. Det som fasar mig mest i detta arbetet är att socialdemokraterna bara har en sak som de vill diskutera. Hur jag och mitt parti under valåret 2014 publicerade en åsikt om socialdemokraterna i min blogg.

Detta hände för över fyra år sedan, och ingen enskild person blev utsatt. Och detta tycker man är jobbigt??? Men man behagar inte svara på frågor när man själva hänger ut enskilda individer. Skumt.

För att knyta ihop denna blogg så kommer det som jag kan tycka är mest katastrofalt.

I dec 2017 gjorde socialdemokraterna det igen. Som en blixt från klar himmel, och denna gången ger man sig på kommunens tjänstemän. Detta trotts att man bara något år innan stod på barrikaden och lovordade våra tjänstemän att citat: ”Vi måste lita på våra tjänstemän”.

Kommunen har varit i behov av en ny delegationsordning. (Detta är ett dokument som förklarar vem som skall besluta om olika saker i kommunen.)

Exempel nedan är ärenden som fördelas med en delegationsordningen.

-          Antagande och godkännande av centrala avtal.

-          Anställande av visstidspersonal mer än sex månader.

-          Fastställande av anställningsvillkor, lön m.m. vid nyanställning av verksamhetschef och chefer inom ledningsgruppen.

-          Teckna lokala kollektivavtal med fackliga organisationer som reglerar frågor rörande förhållanden mellan Åsele kommun som arbetsgivare och dess arbetstagare.

-          Beslut om omreglering av anställning med anledning av sjukersättning

-          Anställning av verksamhetschefer.

 

Detta är inte lätta saker som skall beslutas om och jag tror att det behövs både en plan och tanke bakom när man tar dessa beslut.

Så vad har hänt i politiken? Jo så här ligger det till.

 

-          Under hösten så har man har från socialdemokraterna försökt att införa ett personalutskott i kommunen.

(Detta är någonting som vi hade förut men fungerade dåligt, när politikerna anställde personal så var det ofta på släkt eller kompisskap. Och detta vill vi inte ha tillbaka.)

 

-          Vi har haft flera kommunala chefs jobb ute under 2017 och det är flera socialdemokrater eller med koppling till socialdemokraterna som har sökt på dessa tjänster men inte fått dem.

(Med ett personalutskott skulle politiken få bestämma vilka som får jobbet. Det är kanske inte så modernt, vi vill få kompetens inte kusiner som chefer.)

 

-          Efter ett beslut i Kommunstyrelsen med Socialdemokraterna majoritet i december 2017. Så har man nu skapat ett ”personalutskott av allmänna utskottet.” Nu har inte kommunchefen längre någon möjlighet att anställa några chefer.

(Det är politikerna som bestämmer vilka som skall bli chefer i kommunen, och frågan är om tre personer i ett utskott. Därav jag som är en av personerna har den kompetensen som krävs för att anställa folk.)

 

-           Socialdemokraterna har även plockat bort alla delegationer från personalchefen. Man är från socialdemokraternas sida inte nöjd med den personalchefen vi har och har därför tagit bort dennes funktioner.

 

 

Så vart ligger vi nu inför valet 2018? Vi har en kommunchef som inte får anställa sina chefer, men har fortfarande ansvaret för att kommunen skall fungera.

Vi har en personalchef som har tappat alla sina delegationer och är minst sagt oönskad av socialdemokraterna, men måste ändå gå på jobbet.

Skall det vara så här i Sverige 2018?

 

Åter till den kommunala förtroendekrisen.

Den arbetsgrupp som har skapats för att det inte skall bli så här ingen har uppenbarligen gjort ett dåligt jobb. Och jag tror att problem skapas när man bara vill framåt. Vi har stora problem i våra ryggsäckar som borde redas ut innan vi kan gå vidare med värdegrundsarbetet i kommunen.

OM en mobbare inte vet att hen gör fel, varför skall hen då ändra på sitt beteende?

 

Jag tänker att ni kanske vill se ett av de besluten som kommer från värdegrundsgruppen:

* Vi lägger all historia om hur vi betett oss mot varandra tidigare åt

sidan – vi ska arbeta med framtidsinriktning.

 

Och vilken framtid får vi om mobbarna får fortsätta som de alltid gjort?

Lite tankar  till dig som vill bli politiker i Åsele 2019 till 2022.

Bli först att kommentera

Skeppet sjunker

Av , , Bli först att kommentera 11

Jag får ofta frågor om varför jag inte skriver mera här på min blogg.

Det är enkel men ändå ett tråkigt svar jag får ge. Jag har och har haft fullt upp med att försöka förstå i vilken omfattning vår kommun behöver hjälp. Och vilka politiska beslut som kommer att krävas för att få till en godkänd arbetsmiljö för kommunens personal och en fungerande kommunal service mot medborgarna.

Efter nu två och ett halvt år med en bra tillgång till den kommunala informationen så förvånar det mig inte ett dugg att det är som det är i vår kommun just nu. Den sittande minoriteten (Åselepartiet & Centern) i kommunen, med stöd av Socialdemokraterna och Vänsterpartiet och de politiska vildarna. Denna grupp tror fortfarande att vi kan spara oss ur vår nuvarande situation.

Och visst skall vi ha en budget i balans men inte till vilket pris som helst. Och just nu håller den kommunala organisationen på att falla sönder. De anställda inom kommunen pressas till en gräns som inte kommer att hålla länge till. Människor slutar eller blir sjukskrivna.

Jag tvivlar på att någon som trivs på jobbet väljer att sluta. Eller att man ”bara blir sjuk så där” för att man tycker det är roligt. Våra anställda i kommunen har i många fall väldigt svårt att känna att de gjort ett bra jobb under dagen. Och väljer man dessutom att lyssna på de rykten som finns runt den kommunala organisationen så skulle dessa få vem som helst att stanna hemma från jobbet.

Rykten är alltid rykten! Men i ett ryckte så finns det två saker som jag tycker att man skall fundera på:

För det första: Om ett rykte är SANT och berättar tex om hur personal ”stjäl” tid av sin arbetsgivare kring fikaraster och luncher så är detta väldigt ”olyckligt” men samtidigt så är detta helt och hållet en ledningsfråga. Om inte en målare målar, då finns det antingen ingenting att måla eller så finns det ingen som vet vad som skall målas. Detta kostar kommunens medborgare pengar. Pengar som konkurrerar med all annan kommunal service.

För det andra: Om ett rykte är FALSKT och berättar tex om hur personal ”stjäl” tid av sin arbetsgivare kring fikaraster och luncher så är detta FÖRÖDANDE. Detta förstör tilltron till våra anställda och tar bort möjligheten för de anställda att känna sig värdefulla och behövda.

Men! Är alla rykten sanna eller är det bara fantasier? Jag hoppas på det sistnämnda.

Till sist, för den som känner mig vet hur jag gillar att jämföra situationer med andra mer lättrelaterade saker. Jag gillar när människor kan visualisera saker så att det blir lättare att förstå. Tex en bil.

Bilen i detta fallet är vår kommun, föraren är den kommunala verksamheten.

Passagerarna är kommunens innevånare, och bensinen i tanken är politiken.

Som politiker blir vi utbytta ungefär var 4e eller 8e år för att bilen går dåligt eller gör fel saker.

Men om medborgarna vill att det skall gå fortare fram eller effektivare så räcker det inte med att vi byter leverantör av bensinen. Det kräver även att vi har en förare som har körkort och karta.

Just nu så saknar vår förare (kommunen) både armar och ben och körkort, och kartan ligger hemma på hyllan. Men tanken är full med bensin, och det kvittar om det är en tiger eller åsna i tanken vi tar oss ingen vart en då.

Trevlig midsommar och semester på er.

Bli först att kommentera

Att lyssna är inte samma som att förstå!

Av , , Bli först att kommentera 14

I en värld som bara blir kallare och kallare så behöver människor någon form av ljus eller värme att sträva mot.

Och i det politiska rummet har det absolut inte varit någon som har varit undantagen detta kallare klimat. Och jag hoppas att detta inlägg får bli min tolkning av den värld vi lever i. Utan att det blir långa anonyma inlägg på tyck till! Vissa hävdar att jag är ”köpt” eller ”styrd” och de flesta av mina motståndare tycker att jag är korkad. Men detta får stå för de som tycker att man får trycka ner andra bara för att man inte tycker lika.

Jag har under två år försök driva kommunen framåt. Det har inte varit lätt. Och jag tror inte folk förstår hur mycket tid vi politiker lägger ner på att försöka förstå hur saker och ting fungerar, eller inte fungerar för den delen. (detta gäller alla politiker oavsett färg eller ursprung)

Och det har ganska tydlig visat sig att vi har inte samma syn på uppdrag i den här kommunen. Det finns politiker som inte gillar politiker,och att det finns tjänstemän som inte gillar politiker och politiker som inte gilla tjänstemän. Men detta har vi börjat tagit i. Och ”vi” försöker få bättring i leden. Ändå så får jag läsa på Peters Åseleblogg hur han fortsätter att älta.

Vi har alltså lagt kommunala pengar på att förbättra ett inte allt för bra ”klimat” i Åsele. Vi har fått en grundlig redovisning i hur vi bör tänka och agera. Ett citat ur rapporten lyder: ”Frågan bör ställas till var och en; har jag gjort allt i min makt för att skapa en tillitsfull och god dialog?” Men ändå fortsätter man lyfta fram andras ”dåliga” sidor istället för att bara fokusera på vad man gör bra själv.

Och för den som undrar, NEJ jag har inte varit i kontakt med Peter. Jag tolkar att han inte förstår vad jag säger, och detta beror på de tidigare dialoger vi fört under åren.  Men.Jag har varit i kontakt med Socialdemokraterna och vi kan föra en dialog med varandra. Och för att förtydliga så vill jag påpeka att detta inte är kritik mot socialdemokratin eller deras företrädare i Åsele.

Jag hoppas innerligt att det politiska klimatet kan få det push i rätt riktning som den så nödvändigt behöver. Och om ett år börjar nästa valkampanj, och då önskar nog flera med mig att man lägger mera fokus på ”jag” och ”vi” inte på ”du” och ”ni” som har varit mantrat under de senaste åren.

Hela detta inlägget är ett försök att nyansera det Peter skrivit i sin blogg.

Och att jag lägger ingen vikt på de saker som han skriver om det egna arbetet. Men jag motsätter mig de han påstår om; ”Nu blev det två lokalpartier som kunde bilda majoritet och ”styra” Åsele” ,I Åsele är det förtroendekris.” och slutligen ”Styrande politiker har inte förtroende för sin organisation”

Peter har varit kommunalråd i Åsele! Detta är en av kommunens högsta politiska poster. Med detta skrivet borde han veta skillnaden på majoritet och minoritet. De flesta andra vet det från grundskolan!

Ang. förtroendekrisen så  finns detta tydligen hos en ”majoritet” av politikerna . Framförallt hos de politiker som tog bort mitt uppdrag som politisk kontaktperson för: Kollektivtrafik,IT,Renhållning m.m. Och som jag har förklarat så många gånger. Så fick jag mitt uppdrag utifrån att det skulle finnas flera kontaktpersoner mellan verksamheten och politiken. Och för de som vet så går det inte att bedriva politik i IT eller kollektivtrafik frågor. även om många tror det.

Sen att Peter skriver ut andras specifika åsikter som en sanning tycker jag inte är OK! Framförallt när kommunen lägger pengar för att få till ”klimatet”

 

Ha en bra dag // Jonas Ternestål  // Kommunstyrelsens vice ordf. Åsele

 

 

 

 

Bli först att kommentera

Undrar när timglasen skall vändas.

Av , , Bli först att kommentera 8

14100440_1241591232520168_645026449205154872_n

Stora eller små regioner verkar inte ha någon större betydelse. Region Västerbotten är en liten, Västra Götaland är en stor region. Och beroende på definition så är hela Sverige en stor region inom landets gränser.  Men Sverige är trots allt ändå en lite region i förhållande till övriga länder i Europa.

Är det någonting som är i ropet just nu så är det ”Stor region Norrland”. Men hur skall vi kunna motivera en stor region när inte stor region Sverige fungerar?

Lite fakta att förhålla sig till. Region Skåne med ca1.3 miljoner invånare är till ytan ungefär lika stort som Dorotea och Vilhelmina tillsammans.

Region Västra Götaland med sina ca 1.6 miljoner invånare är till ytan ungefär lika stort som Åsele, Dorotea, Vilhelmina och Lycksele tillsammans.

Så när vi pratar stor regioner så kommer region Norrland bli någonting så stort att vi förstår nog inte vilka ytor vi pratar om. För den som har en Sverigekarta till hands så kan ni jämföra Skåne med Norrland till storleken. Och för er som inte har en karta så är ”Norrland” 20 gånger större än Skåne. Vi är förvisso bara 9 gånger större än västra Götaland.

Jag glömde att berätta hur många som bor i blivande Norrland. Ca 880,000 st. Där Umeå, Luleå, Östersund och Sundsvall står för ca: 350,000 st. inv. ca 40 % av befolkningen. Detta är fyra av 44st kommuner. Och även med den tillväxt som finns i de större städerna så minskar region Norrland med motsvarande Bjurholms kommun varje år. Nästan 50,000 har försvunnit sedan 1995.

Så frågan är hur vi skall få en fungerande sjukvård, kollektivtrafik, eller bara bromsa den negativa befolkningstrenden.

Ibland säger en bild mer än tusen ord. Och så länge som våra naturtillgångar blir pengar som spenderas på andra sidan Sverige varje dag, månad, år så kommer inte det hjälpa med en storregion.

Bli först att kommentera