Politiker är Parasiter.

Jag tror inte att det är så många som inser allvaret i den värld vi lever i. En direkt fråga till alla ni som engagerar er politiskt. När tänker ni sluta fatta beslut efter den egna börsen?
På de större orterna kan man bete sig hur som helst, som politiker tar man någon enstaka fråga och driver den till döden. Om det sedan är den egna döden eller kommunens har inte någon betydelse.
Flyttar vi fokus till glesbygden så bedriver de flesta politiker här hönsgårds politik. Alla hönsen i hägnet rättar sig blint efter tuppen och samtidigt vet man att bonden kommer med mat. Man lever i en fantasi värld utan eget ansvar.
Vill ni ha det så här? Om det skall finnas något hem just här måste ni bestämma er redan idag hur vi skall ha det om 10-20 år framöver varför vänta?
Om befolkningstrenden håller i sig så kommer det vara knappt 2000 inv i både Åsele och Dorotea om tio år och Vilhelmina ca 5000 inv. Med en så liten befolkning så kan man inte bedriva någonting mera än det som är lagstadgat.
Så frågan är vad tänker ni politiker göra åt saken? Tänker ni fortsätta bedriva överdriven partipolitik som idag? Eller släppa fram verkligheten och rusta för framtiden.
En garanterad kommentar till detta är: Men vad gör du då? Du är ju också politiker! Ja visst är jag de, med jag har insett att partipolitiken passar inte in om vi vill bo kvar här.
När vi kan vara överens hur vi skall lösa våra gemensamma problem, då kan vi få till en utveckling. För när maktfullkomligheten kryper fram och beslut fattas genom omröstning. Då sitter man bara med i politiken för att sko sig själv. Och det gäller ALLA partier!

2 kommentarer

  1. Sven-Gunnar Håkansson

    Det demokratiska system vi har byggt upp i vårt land med kommunpolitiker som styr vår närmaste vardag har fungerat någorlunda sedan urminnes tider. När kommunerna blir allt mindre kan jag däremot ifrågasätta om nuvarande kommunstruktur är ändamålsenlig. Min insändare i mars gäller fortfarande.
    ”Att engagera sig den lokala politiken i en kommun av Åseles storlek innebär att ta ansvar för en fortsatt avveckling av den kommunala verksamheten. Det finns kanske mer utmanande uppgifter för kommuninvånarna än att medverka i denna utveckling.

    Med den rikspolitik som förs för närvarande går det mot kommunsammanläggningar i större skala. Att kunna spara på administrationen i någon märkbar omfattning genom samarbete mellan små kommuner tror jag inte på. Skapas gemensamma nämnder eller kommunalförbund innebär det en uttunning av den kommunala demokratin med indirekt valda organ som svävar fritt i sin egen verklighet. Det som ger effekt är avveckling av ett antal kommunalråd, kommunfullmäktige, styrelser och nämnder, kommunchefer, förvaltningschefer mm. Södra Lapplands Kommun skulle omfatta Vilhelmina 6900 inv., Dorotea 2800 inv. och Åsele 3000 inv. eller totalt ca 12 700 invånare vilket fortfarande är en mindre kommun men kan jämföras med Lyckseles 12350 invånare. Jag tror inte Lycksele har någon sämre kommunal demokrati än övriga kommuner i Västerbotten.

    Hävdandet av små kommuner, trots svåra ekonomiska förutsättningar, som Åsele och Dorotea beror nog mycket på ren och skär egennytta hos ledande kommunpolitiker som ser en försörjningsmöjlighet i tunga politiska uppdrag när arbetsmarknaden i övrigt viker. Lokala företag vill nog också ha kvar de små kommunerna för att de tror sig ha lättare att påverka kommunpolitiken i deras favör. Återigen ren och skär egennytta.

    För den vanlige kommunmedborgaren tror jag inte konsekvensen av nedlagda kommunhus i Åsele och Dorotea skulle märkas så mycket. Det är mest förvaltningarnas tjänstemän och politikerna som nöter trapporna i de husen. Ska jag skicka in ett bygglov spelar det nog ingen roll vart brevet adresseras. Vi har förhoppningsvis fortfarande fungerande postgång även i framtiden.”

    I stället för att lägga pengarna på skola, vård och omsorg så bekostar vi skattebetalare en övertung administration i dessa tre kommuner. Jag tror inte rikare kommuner som exempelvis Umeå vill öka sitt kostnadsutjämningsbidrag till oss här i inlandet när vi inte ens kan se till att få en rationellare organisation. Varför ska Umeåborna vara med och finansiera kompletta kommunorganisationer med befolkningstal som en mindre statsdel i Umeå.
    Sven-Gunnar Håkansson

    • Jonas Ternestål (inläggsförfattare)

      Jag tycker att du resonerar helt okej, vi behöver se över helheten och inte stångas med problem som vi egentligen inte behöver.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.