Eti(S)ka riktlinjer upphittade, återlämnas mot beskrivning.

20140224_214624

Att sitta och försöka hitta på någon rolig kommentar till detta dokument känns helt och hållet bortkastat.

Jag ser bara en text som ingen skulle erkänna att de har skrivit under. En text som förminskar människor och gör dem oförmögna att styra över sig själva.

Citat från en vän: Om folket inte vet att de är förtryckta, då är det en skicklig diktator som styr.

Vem styr i din kommun? Och skulle dina politiker erkänna om de har skrivit på?

Jag tror knappast att detta är ett lokalt fenomen.

www.opinionasele.se

9 kommentarer

  1. Katarina Henriksson

    Hörde talas om det där dokumentet. Det är nytt. När jag nominerades till fullmäktigelistan för S förra valet, då fanns inte det där.

    • Jonas Ternestål (inläggsförfattare)

      Om det är nytt eller gammalt förändrar inte värdet på dokumentet.
      Men det är ett intressant faktum att Maria Lindberg förklarar att det är vanligt förekommande.
      Så vi får väl se vad som händer så här inför valet 2014.

  2. Maria Lindberg

    Detta dokument är varken hemligt eller konstigt, och något som de flesta kommuner har och även andra partier. Din insinuation om att dokumentet hör till en diktatur får stå för dig. I vårt parti är det inte 1 person som styr utan det är demokratiska beslut som gäller.
    Om du har fler frågor om hur vi jobbar inom socialdemokraterna, hör gärna av dig.
    Maria Lindberg, ombudsman Socialdemokraterna i Västerbotten

    • Fabian

      Maria, du påstår att dokument av detta slag, är en vanlig företeelse i de flesta partier på kommunnivå. Den upplysningen gör mig bestört och väldigt förvånad. Kan du hänvisa till några exempel? Eftersom du sett sådana dokument, kanske du i alla fall kan tala om vilka partier dessa tillhör?

      Att du sedan inte verkar se något fel med detta dokument, gör mig brydd. Det första jag kommer att tänka på när jag läser detta dokument, är partipiskan. Framförallt punkt 1 i detta dokument, möjliggör en väldigt effektiv partipiska, där en så kallad ”fullmäktigegrupp” kan sitta och besluta hur deras medlemmar med röster i till exempel kommunfullmäktige ska ha för åsikter i olika frågor och där med hur de ska lägga sin röst.

      Av vilka personer består denna ”fullmäktigegrupp”? Ska det finnas någon logik i denna ologiska demokratigång, så borde rimligtvis de personer i partiet, som fått flest kryss dvs, flest röster, sitta i denna grupp. För att något sånär kunna ge medborgarna valuta för deras röst.

      Om dessa fullmäktigegrupper å andra sidan består av personer i Socialdemokraterna, som inte är folkvalda, då pratar vi om en demokratisk härdsmälta. Jag hoppas innerligt att så inte är fallet, varken i Åsele eller någon annan kommun.

      Man kan vidare fundera, är sådana här dokument verkligen nödvändiga i kommunpolitiken? Är inte kommunpolitiker redan nog upplåsta av sina respektive riksdagspartiers ideologier och föråldrade lagar, att det torde vara nog? Ska man behöva införa dokument som låser upp kommunpolitikern ännu mer?

      Ser tacksamt och förväntansfullt emot ett bra och motiverat svar. Kan även hälsa till Katarina ovan, att jag ej brytt mig om att svara på ditt ”svar”(det går inte att kalla det svar) i din egen blogg, då jag inte ansåg att den förtjänade nått. Ditt inlägg som jag kommenterade, skrevs såklart av en anledning. Tyckte att det var fegt att ta den enkla vägen ut.

      /Fabian Melkersson

      • Jonas Ternestål (inläggsförfattare)

        Intressanta tankar du har, och är det någonting som du vill att jag skall förtydliga? //Jonas

    • Katarina Henriksson

      Hej Maria.
      Jag tror att Jonas och de flesta andra i Åsele är fullt medvetna om att socialdemokratin i sig ej är diktatorisk och att partiet som sådant ej styrs av en enda person.
      Problemet är att, efter vad jag har hört, folk tolkar punkt nummer 6 som att man ej kan behålla sina kommunpolitiska uppdrag i fullmäktige (som politisk vilde), om man av någon anledning lämnar partiet.

    • Jonas Ternestål (inläggsförfattare)

      Hej Maria. Det är här vi ser vikten av att hålla en dialog. Om jag eller du skulle hålla ett föredrag om detta dokument tror jag att vi speglar två olika sidor inför åhörarna. Så hur vi skall fortsätta men den här frågan får väl läsarna avgöra.

  3. Hans

    Jag tolkar dej och ditt parti som att du/ni tar avstånd ifrån den representativa demokratin samt partiet inte har någon grundideologi, bara att Åsele inte ska bli mindre och att folk ska få säga vad dom tycker.

    • Jonas Ternestål (inläggsförfattare)

      Vi vill lyssna på folket, den enklaste tanken av de alla.
      Sedan skulle jag kalla ideologin för ”lokal patriotisk liberalism”
      Jag tror på människan och de lokala förutsättningar inom ett mindre geografisk område. Och är stolt över det.
      Det är min grundsyn. Sen får övriga kalla det vad de vill.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.