SVT Vill inte göra rätt.

Vad skrämmer mig mest? Att ett litet parti i Åsele inte får något gehör när man släpper ett pressmeddelande, eller att Sveriges Television inte behagar förstå vad de håller på med.

 

Vårt pressmeddelande levererades till 53 adresser runt om i Sverige alla med kopplingar till tv, radio eller tidningar. Ett svar har vi fått, och det kommer från SVT Västerbotten. Och de förklarar att det är inte fel att OPiNiON inte finns med på valsidan om Åsele. http://pejl.svt.se/kommun-och-landstingsvalen/vasterbotten/asele

 

För att förtydliga ytterligare skall jag redovisa lite texter som är hämtade från just SVTs egnas site. och mina kontakter  med svt.

 

På sidan: http://pejl.svt.se/kommun-och-landstingsvalen/vasterbotten/asele finns texten:

”Partierna i kommunalvalet 2014

Läs om frågorna de driver inför årets val och vilka som kandiderar”

 

Där saknades både Åselepartiet och OPiNiON när jag kollade upp sidan under föra veckan, så jag meddelade SVT och förklarade att de visade en alternativ verklighet för väljarna. Eftersom det saknades två partier.

 

På sidan: http://pejl.svt.se/kommun-och-landstingsvalen/sverige/ finns texten:

 

”Se vilka frågor partierna driver där du bor

Valet 2014 handlar om mycket mer än bara riksdagsfrågor och partiledare. Många av de viktigaste besluten som berör dig tas i kommun och landsting. Därför har vi bett partierna på lokal nivå att presentera sig själva och vilken politik de går till val på.”

Utifrån denna text trodde jag att man på SVT ville veta att det är ofullständig information på deras nya sida.

 

Då får jag detta svar från SVT:

”Hej igen.

 Som jag skrev nedan så har vi en begränsing för vilka partier som visas, därför är inte Opinion med, eftersom de inte har mandat i dagsläget.

 ÅKL har jag nu kollat upp och förstår att det är som en blandning av partier, vi visar ingen lista för ÅKL eftersom de inte har någon lista registrerad hos valmyndigheten.  Åselepartiet däremot kommer att få en enkät skickad till sig idag, efter konversation med deras ordförande.”

 

Det är nu som jag börjar inse att Public service är inte till för alla. Även om man försöker hjälpa till så gör de precis som de vill. Ungefär som Landstingspolitikerna och ambulans frågan.

 

Läser ni på sidan http://www.svt.se/nyheter/val2014/ny-tjanst-med-fokus-pa-lokalvalen finns texterna:

”– Många politiska beslut tas på kommun- och landstingsnivå men de lokala valen hamnar lätt i skymundan. Det handlar om demokrati, att man ska kunna göra medvetna val, säger Linnea Heppling på SVT Pejl.”

 

Och denna,

 

”Pejl på kommun- och landstingsvalen är en ny tjänst som hjälper väljare att navigera bland alternativen. Företrädare från mer än 1250 partier har tagit chansen att  berätta vad de vill göra i just sitt område”

 

Och denna,

 

”Uppdateras med nya svar

Pejl på kommun- och landstingsvalen kommer att uppdateras löpande med nya presentationer fram till valet.

–Vi är väldigt glada för responsen redan, men vi hoppas att fler vill ta chansen att presentera sin politik, säger Linnea Heppling.”

 

Och som kronan på verket kan man läsa i en grå ruta:

 

OM PEJL PÅ KOMMUN- OCH LANDSTINGSVALEN

Alla partier med mandat i riksdagen eller EU-parlamentet har blivit inbjudna att vara med. Utöver det har alla partier som har en lista samt mandat sedan valet 2010 blivit inbjudna.

Vill ditt parti vara med eller har du frågor om tjänsten?  Kontaka [email protected].

 

Jag har kontaktat dem och haft frågor, men de kanske inte förstår att OPiNiON vill vara med? SVT tänker kanske utesluta oss från valnatten också, vi får gå under stapeln ”övriga partier”

 

Här kommer sista förklaringen som jag fick från svt via mail.

 

”Ämne: Hej från Västerbottensnytt

Hej Jonas!

SVT publicerar den rådande politiska ordningen i varje kommun inför valet. SVT gör samtidigt en tydlig hänvisning till Valmyndighetens sida under informationen om nuvarande mandatfördelning. Det gör att informationen om nuläget och om möjligheterna till andra val blir tydliga, anser vi.

På samma sätt inbjuder vi redan representerade partier till de debatter som arrangeras. Det vore annars orimligt att sätta en gräns för vilka som ska bjudas in och vilka som ska ställas utanför. Samma villkor råder för alla icke representerade partier.

Hälsningar Karin Wiechel och Stefan Persson, Västerbottensnytt”

 

Är det dumhet eller har man gjort ett aktivt val från SVT trots mina försök att förklara att det som vissas på webben är missvisande för medborgarna.  Av de ledamöter som sitter i fullmäktige i dag har ingen arvode som Centerpartist, Åselepartist eller som representant för OPiNiON. Ingen av dessa partier är mer representerade än någon annat.

Men av de kandidater som finns upptagna på valsedlar inför valet så har

Centerpartiet 3 av 13 kandidater plats i fullmäktige idag.

Åselepartiet 10 av 25 kandidater plats i fullmäktige idag.

OPiNiON 2 av 9 kandidater plats i fullmäktige idag.

Vad är grejen som SVT inte förstår?

2 kommentarer

    • Jonas Ternestål (inläggsförfattare)

      Tack för kommentaren.
      Jag får kanske nöja mig med att ÅP kom med i alla fall. Det skulle vara roligt om det andra partierna kunde ifrågasätta SVTs upplägg. Eller så är dom nöja över att vi inte finns med.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.