Hantera eller censurera

Rykte: (medellågtyska ruchte, rochte ”rop”, ”skrik”, ”rykte”), obekräftad, sann eller falsk berättelse.
Rykten sprids i tal eller skrift, från man till man eller genom masskommunikation. De kan uppkomma spontant eller vara resultat av propaganda, desinformation eller vilseledande journalistik. Rykten tenderar att uppkomma spontant när behovet av information överskrider mängden kunskap, t.ex. i kris-, katastrof- eller bristsituationer, eller inom kroniskt informationsfattiga auktoritära samhällen. Ryktets funktion är bl.a. att minska osäkerhetskänslor och därmed underlätta eller rättfärdiga svåra beslut och ståndpunktstaganden. Försök att genom t.ex. censur minska ryktesspridning är i regel verkningslösa.
Texten är hämtad från NE.se

För ni som inte vet så har Åsele kommuns fullmäktige möte den 24 november. Under detta möte ska alla platser i styrelser och nämnder tillsättas.
Det är bland annat inför detta möte som ordet rykte kommer väl till pass. Ett av ryktena som just nu går runt ”byn” lyder, citat: ”socialdemokraterna och vänsterpartiet kommer att göra allt de kan för att jäklas på fullmäktiges möte”.

Detta tror jag inte är mer än ett rykte. Av vilken anledning skulle vuxna människor ”jäklas” på ett möte, enbart för att dra ut på tiden? Det skulle vara sandlådenivå på ett sådant beteende.
Men ännu ett rykte cirkulerar, citat: ”Fullmäktige kommer att filmas och läggas ut på webben”.
Om båda dessa rykten stämmer, så kan jag tycka att de tar ut varandra. Om någon uppför sig olämpligt på detta möte, så kommer det att ligga ute för beskådning för vem som helst dagen efter.

Eftersom rykten kan vara svåra att hantera eller censurera, så vill jag ändå lyfta upp just dessa, det kan vara ett sätt att få fram sanningen angående dessa påståenden. Ofta blir rykten tagna för fakta, vilket kan både förvirra och ställa till med andra olägenheter.

Dessa två rykten är bara ett axplock, det florerar en hel del andra rykten, rykten som uppkommit efter presentationen av den nya politiska ledningen i Åsele kommun. Vill du veta hur det egentligen ligger till, så är sanningen aldrig längre än ett telefonsamtal bort. Våga fråga!

Ha det bra och på återhörande,

/Jonas Ternestål

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.