Hälften av kostnaden av ett nyval…

Förutom att vädret har svängt kraftigt fram och tillbaka och man vet knappt vad som har varit vinter sommar eller vår, så tycker jag att politiken har inte direkt har varit lugn och fridfull detta supervalår. I Sverige ser vi ofta inte längre än till nästippen och det politiska läget i övriga världen, är något som har gott det flesta av oss förbi.

Jag skulle kunna skriva långa rader om Italien, Australien, Belgien, Island eller Venezuela. Men det som är mer intressant just nu är hur svensk politik kan vara föränderlig ena dagen och samtidigt korkat solid som ett betongfundament nästa dag.

Den 15 september hade nästan 6,3 miljoner svenskar lagt sin röst i riksdagsvalet. Resultatet? Jo det största partierna bildar tillsammans med andra partier tre olika ”block”. Detta har aldrig hänt tidigare vad jag kan minnas. Och utifrån detta faktum så har vi i Sveriges riksdag inte någon med egen majoritet.

Samtidigt i en av Sveriges minsta kommuner Åsele börjar det hända saker. När det drygt 1900 st rösterna i kommunvalet är räknade så står det klart att det finns tre ”block” även här, och inget av blocken kan bestämma på egen hand. Nu är det inte så att vi har en massa sverigedemokrater i Åsele, nej inte då! Vi har ett lokalt parti ”OPiNiON” som vill förändra det politiska klimatet, och genom att ändra från blockpolitik till gemensamma breda lösningar lyfta kommunen framåt.

Ser vi nu på resultatet både lokalt och nationellt så är det de gamla styrena som i första han har fått på foten. Det som jag tycker är mest förvånansvärt mellan kommun och land det är hur man resonerar kring valförlusterna. På nationell nivå så avgår politikerna, på lokal nivå skyller politikerna på väljarna och sitter kvar.

För övrigt så kan jag tycka att det är en stor skillnad mellan land och kommun i ”tre blocks” situationerna. Lokalt så pratar alla med alla för att få till en lösning. På riksdags nivå beter man sig som småbarn. Röd/grön pratar bara med röda. Blå/grön pratar bara med sig själva. Och Sverigedemokraterna får sitta själva.

Jag skulle vilja fråga statsministern en fråga: ”Om inte du frågar mig vad jag tycker! Får du då bli arg på mig för att jag inte tycker som dig?” logiskt? Inte direkt men det är precis så man har resonerat i media i alla fall. Vi måste komma ihåg varför vi går och röstar, vi väljer representanter att representera oss. Och istället för att lösa problemen mellan partierna så väljer våra representanter att genomföra nyval. Vad förväntar sig regeringen av sin befolkning? Om alla röstar precis som förra gången vad blir skillnaden?

”Att göra samma sak två gånger och förvänta sig olika resultat. Det är definitionen på korkad” Detta citat kommer från en föreläsare som heter Kjell Enhager. Jag tycker att det är någonting som vi politiker bör anamma fler gånger än vad vi gör idag, och framförallt måste de högsta hönsen inse att de kan inte flyga.

Riksdagsledamöterna i Stockholm är välkomna till Åsele på en konferens om hur man för diskussion mellan blocken. Vi kan ordna resa och logi. Men vi tar hälften av kostnaden av ett nyval för att ordna evenemanget. Men vi lovar att ni kommer få en lärorik upplevelse här i Åsele södra Lappland ”dit vägarna bär”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.