Vad innebär, proportionella val

20140224_214624

Innan du börjar läsa resten av mitt inlägg tycker jag du skall läsa punkt 6 i riktlinjerna för socialdemokraterna.

Ibland tar det tid att bearbeta händelserna runt om kring sig. I mitt förra inlägg ville jag lyfta fram Åsele som en mer konstruktiv politisk plats, framförallt om man jämför med huvudstaden.

Men kan någon förklara varför man är så jäkla bitter och trångsynt i ett visst politisk parti i Åsele?
På fredag kvällen så hade vi det årliga fyrverkeriet i Åsele, det var föresten ett 25 års jubileum. Och då kommer en politisk ”färgad” medborgare fram till mig och säger: ”Fattar du inte att hela Åsele skrattar åt dig! Du skriver bara dumheter på nätet!”. Jag har ingenting emot vad folk tycker om mig, och detta är fortfarande ett fritt land.

Och i detta fallet kanske han har rätt. Och eftersom denne person inte har det största intresset av datorer, så nu får han kanske sin information från biblioteket eller ev. från något bildningsförbund på orten som kan informera honom vad jag skriver på nätet.

Och eftersom denne person hellre tar reda på vad jag skriver på nätet istället för att låta mig prata till punkt när vi står öga mot öga. Då försöker jag förklara här. Och förstår han inte kan han alltid ta hjälp av något av bildningsförbunden i kommunen.
Åsele kommuns invånare har haft samma möjlighet som alla andra att gå och rösta och resultatet vet de flesta.
Nu tänker Socialdemokraterna och Vänsterpartier dra in politiken i ett vakuum på fyra år. Man vill genomföra proportionella val. Vet ni vad det skulle innebära? Jo!

Om någon av politikerna i kommunen blir allvarligt sjuk så får vi inte byta ut denne mot någon som är frisk.
Om någon av politikerna skulle byta politisk sida så kan vi inte byta ut denne.
Om någon politiker har en anhörig som blir sjuk, och vill sluta. Då kan vi inte byta ut denne.
Om någon politiker väljer att flytta. Får vi inte byta ut denne mot en som bor här.

Jag kan räkna upp många fler orsaker till att man vill eller måste kliva av sin plats i politiken. Men om S och V får som de vill så blir det bara tomma stolar kvar och politiken blir låst i fyra år.
Varför vill man göra så här?

För min del finns det bara en logisk förklaring. Om S medlemmarna i Åsele skulle vilja byta ut en eller flera av de sittande representanterna så går inte det för om fyra år. Man offrar möjligheten att sätta in nya människor bara för att få sitta kvar så länge som möjligt.

Nu säger vissa: ”S gör detta för att de inte får vice ordförand platserna!” då kommer mot frågan, bestämmer proportionella val vem som blir vice ordf.? Nej! Det är fullmäktiges ledamöter som gör det.
S och V har blivit erbjudna att få alla platser de skulle få genom proportionella val, utan att de behöver använda sig av den funktionen. Bara för att vi skall slippa tomma stolar i framtiden. Men man vill fortfarande genomföra eländet.

Nu vill jag lämna detta öppet, och jag hoppas att min politiskt ”färgade” vän hinner fundera på detta innan torsdag. Och att vi kanske hinner diskutera frågan innan valärendena drar igång. Jag skulle gärna vilja veta vad han tycker innan jag lägger min röst.

 

Åter till dokumentet, visst känns det som om S kan skippa riktlinjerna närmaste fyra åren om de genomför proportionella val.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.