Varken 15, 5 eller 11 är en majoritet av 31.

Socialdemokraterna har nu visat vart skåpet skall stå Åsele.Resume:

  1. S kallar oss övriga politiska representanter för fascister!
  2. S hänvisar att ”vi” andra har brutit upp ett gammal avtal.
  3. S visar på att ingenting har gjorts för att vi skall komma fram till någon lösning.
  4. S förklarar att citat: ”Det går inte att lita på er!”
  5. S tror fortfarande att Åsele har ett majoritets styre.
  6. S tror fortfarande att det är fyra stycken kommunalråd istället för ett.

 

Jag skall försöka förtydliga det en gång för alla!

1.Fascism är en politisk rörelse. Enligt fascismen ska ett land styras av en stark ledare, inte av demokratiska partier. Fascismen förhärligar våld och krig och det egna landet samt betonar landets historiska arv. Enligt fascismen ska både individer och företag anpassa sig efter statens behov och order. I Italien under fascismen bildades på 1920-talet korporationer. Korporationer var föreningar för arbetsgivare och anställda där de skulle samarbeta för landets bästa. Denna text är hämtad från NE.SE och i en bättre värld en denna så borde S be om ursäkt för sitt påhopp offentligt.

2.Jag kan hålla med om att den gamla överenskommelsen från 1991 är ”bruten”. Men vi skall komma ihåg en sak, då var det två grupper i politiken. Nu är det tre. Sen tycker jag att S kunde tagit fram ett nytt förslag på ”avtal/praxis” utifrån dagens situation om man nu tycker att det är så viktigt att ha. Men återigen förväntar sig S att någon annan skall göra jobbet åt dem. ”Vill man ha någonting måste man arbeta för att få det”

3.Det S menar i detta fall är ganska enkelt. Eftersom inte man blev största partiet så sitter man tyst i sin kammare och väntar på att någon annan skall ta initiativ. Det klagades på att vi inte hade någonting klart till 24 nov. Men varför har inte Socialdemokraterna gjort någonting mellan 24 nov och 18 dec. Vems ansvar är det att ordna så att ni får som ni vill? ”Vill man ha någonting måste man arbeta för att få det”

4.Jag tror att S lever i en fantasi värld, detta eftersom man uttryckligen förklarar att de inte kan lita på någon! Så även om vi i OPiNiON hade skrivit under en valteknisksamverkan med S och V, så skulle vi behöva tvivla på de som stod i texten efterföljs. Eller kanske det är så enkelt att nästa gång skriver ni ett eget förslag på hur ni vill ha det, Då kanske det blir så. Återigen, ”Vill man ha någonting måste man arbeta för att få det”

5.För att reda ut begreppet majoritet och minoritet vill jag återigen hänvisa till text hämtat på NE.se

Minoritet betyder mindre tal eller den mindre andelen av något. En minoritet kan vara de som röstat på ett förslag som fått mindre än hälften av rösterna. I folkomröstningen i Sverige 2003 var till exempel en minoritet (42 procent) för förslaget att införa euro som valuta.

Ofta används ordet minoritet om en folkgrupp i ett land, till exempel samerna i Sverige som utgör en mindre och avgränsad del av befolkningen.

Minoritet är motsatsen till majoritet.

 

För att lyfta in detta resonemang i Åselekommun.

Fördelningen av mandat efter valet 14 sept. blev.

15st till det ”gula” blocket, 5st till OPiNiON och 11 till det ”röda” blocket. Och skall vi då räkna ut hur mycket en majoritet av 31st ledamöter är, så bör detta blir 16st.

Jag förstår att det kan vara en besvikelse för ett fd kommunalråd att jag här på enkel lågstadie nivå, genom plus och minus kommit fram till att varken 15, 5 eller 11 är en majoritet av 31.

 

6.Tidigare år har vi haft ett kommunalråd på 100%, ett vice kommunalråd och en Fullmäktiges ordf. Men efter igår. Så har vi två kommunalråd på 30%+30%, och ett vice kommunalråd och en fullmäktiges ordf.

Det som skiljer två istället för ett kommunalråd är tillgängligheten till kommunalråd och politiken. Nu kommer det nästan alltid vara en representant hemma för att kunna hjälpa verksamheten om det blir några frågor. Som det har varit under tidigare S styren så har rådet vid flertalet tillfällen inte varit tillgänglig eftersom denne oftast är på annan ort. Detta underlättar inte kontakten mellan verksamhet och politik.

 

Slutligen så kommer det vara intressant och se om S och V accepterar det erbjudandet som de fick igår. Om S och V inte skulle använda sig av proportionella val skulle vi erbjuda dem alla platser de kunde ta av kraft, plus insynsplatser i region 8 och tre kommun gruppen. Och detta bara för att lämna dörren öppen om vi behöver ersätta någon. S och V avstod.

Men eftersom S och V är en del i politiken så fick de erbjudandet om två insynsplatser ändå. Och detta efter tre timmar av pappersvikning och namnskrivningar som ett resultat av deras val.

 

Och finns det någon stolthet kvar i S och V tycker jag de kan avstå från insynsplatserna, för har man inte möjlighet att ändra åsikt på nästan 30dagar då blir det lite väl magstark att ändra sig efter några timmar. Och helst när man står inför fulmäktiges församling och förklara misstro mot övriga folkvalda.

 

Ha en trevlig helg.

2 kommentarer

  1. Staffan Selin

    Jag håller fullständigt med dig Jonas, har S-V någon ryggrad ska dom avstå insynsplatserna som dom blev erbjudna. Dom sade ju ifrån sig alla erbjudanden i början på KF kan dom inte ta emot efter KF, då har man sjunkit djupt. God Jul och GOTT NYTT ÅR
    Staffan Selin

  2. Jonas malm

    S. Är inte bättre själva, kolla bara på den ljugande pajasen som är i toppen för dom nu.. Han sa i direktsänd tv att han skulle avgå om inte hans budget gick igenom…. Har han avgått ännu? Nääää han bara skojade. En sådan idiot rent sagt kan inte leda Sverige. Mitt medelande till S är. Stå för det ni gör och håll det ni lovar… Men det är väll lika lätt som att odla slanggurka i Sahara ….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.