Undrar när timglasen skall vändas.

14100440_1241591232520168_645026449205154872_n

Stora eller små regioner verkar inte ha någon större betydelse. Region Västerbotten är en liten, Västra Götaland är en stor region. Och beroende på definition så är hela Sverige en stor region inom landets gränser.  Men Sverige är trots allt ändå en lite region i förhållande till övriga länder i Europa.

Är det någonting som är i ropet just nu så är det ”Stor region Norrland”. Men hur skall vi kunna motivera en stor region när inte stor region Sverige fungerar?

Lite fakta att förhålla sig till. Region Skåne med ca1.3 miljoner invånare är till ytan ungefär lika stort som Dorotea och Vilhelmina tillsammans.

Region Västra Götaland med sina ca 1.6 miljoner invånare är till ytan ungefär lika stort som Åsele, Dorotea, Vilhelmina och Lycksele tillsammans.

Så när vi pratar stor regioner så kommer region Norrland bli någonting så stort att vi förstår nog inte vilka ytor vi pratar om. För den som har en Sverigekarta till hands så kan ni jämföra Skåne med Norrland till storleken. Och för er som inte har en karta så är ”Norrland” 20 gånger större än Skåne. Vi är förvisso bara 9 gånger större än västra Götaland.

Jag glömde att berätta hur många som bor i blivande Norrland. Ca 880,000 st. Där Umeå, Luleå, Östersund och Sundsvall står för ca: 350,000 st. inv. ca 40 % av befolkningen. Detta är fyra av 44st kommuner. Och även med den tillväxt som finns i de större städerna så minskar region Norrland med motsvarande Bjurholms kommun varje år. Nästan 50,000 har försvunnit sedan 1995.

Så frågan är hur vi skall få en fungerande sjukvård, kollektivtrafik, eller bara bromsa den negativa befolkningstrenden.

Ibland säger en bild mer än tusen ord. Och så länge som våra naturtillgångar blir pengar som spenderas på andra sidan Sverige varje dag, månad, år så kommer inte det hjälpa med en storregion.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.