Politik som mobbning! Helt okej så länge du ställer en ideologi bakom.

”Som man vill bli behandlad, skall man behandla andra.”

Jag har alltid haft en stark tro på människan. En tro på att det finns gott i alla och att man inte medvetet vill göra någon annan illa.

Som vuxna ”bannar” vi barnen när det kommer fram att någon mobbar eller är dum mot någon annan. Vi pratar om att saker skall vara rättvisa och att man inte får glömma bort någon i gruppen.

Om politiken i Åsele hade samma moral och etik som vi försöker lära våra unga, då tror jag att Åsele skulle ha ett betydligt bättre klimat för alla. JA! jag tror faktiskt att politiken speglar av sig i ett samhälle. Jag vet att det var människor som inte åkte till mitt förra jobb för att jag hade börjat med politik. (framförallt för att jag inte var socialdemokrat.)

Jag vet att det finns potentiella kunder till våra butiker här på orten som väljer att handla någon annanstans pga. att köpmän/köpkvinnor har haft fel åsikt eller kanske känner någon med fel åsikt.

Detta är inget som sker i det dolda, nej då. Har man bara tillgång till sociala medier så finns det överallt. Jag vet att jag kommer få äta upp detta för att jag tycker detta är fel. Men det beror enbart på att det finns alldeles förmåga människor som tycker att detta beteendet är helt okej.

Under 2018 så är det valår, och jag hoppas att det finns många starka personer som vill börja med politik i Åsele. Och om ni tänker ta steget så vill jag ge er en förhandsvisning hur det kan vara.

  1. Det finns ingen som respekterar din åsikt.
  2. Så länge någonting beslutats i majoritet så är det de ända rätta.
  3. Räkna med att dina nära och kära får ta en hel del skit.

När jag gick in i denna mandatperioden så fick jag möjlighet att jobba som politiker på deltid. 20% av min tid i månaden gick till politiska uppdrag och möten. Detta var ett erbjudande som jag fick av den sittande minoriteten med Åsele Partiet vid rodret.

I dec 2016 plockade socialdemokraterna bort min deltid och jag tappade tillträde till kommunhuset och framförallt möjligheten att uppdatera mig vad som händer i kommunen.

Åselepartiet var inte nöjd med detta beslut (sa man till mig!), men jag har troligen gjort någonting fel för varken Åselepartiet eller socialdemokraterna har talat om varför jag blev utan mitt uppdrag. Det kom som en blixt från klar himmel sedan lägger man locket på.

I mars 2017 publiceras en annons i Åsele Nytt med ”FAKTA OM AKUTBILEN” I denna annons lyfter man fram två politiker, på ett sätt så att dessa skall se ut som mindre begåvade personer. Detta är en annons som är skriven av socialdemokraterna och vänsterpartiet i Åsele.

Här går man ut som två partier och hänger ut två enskilda personer. Detta kan jag tycka är vuxen mobbning. Bara för att det inte skulle bli några missförstånd så skickade jag ett meddelande till två av de högsta politikerna i respektive parti och frågade vem som var ansvarig för annonsen för framtida dialog.

Som ni förstår så är jag en av personerna som blev sämre porträtterad. Och tror ni jag blev förvånad när jag inte fick något svar över huvud taget. Nej då. Jag hade faktiskt inte räknat med något svar.

Bara för att kolla läget så skickade jag samma meddelande igen under julhelgen. Och tror ni jag fått något svar, Inte då. Men det visar sig i hörnet på meddelandet att representanten från S har läst meddelandet båda gångerna med avstår ändå att svara på min fråga. Representanten från V har bara läst det första jag skickade.

Nu åter till den senare delen av 2017.

För den med mindre bra minne så drabbades Åsele kommun av en förtroende kris för inte så länge sedan. Det var en förtroendekris som resulterade till att en fristående utredare kom och höll intervjuer med kommunens medarbetare och politiker.

Resultatet var skarpt, och framförallt Socialdemokraterna stod på barrikaden och kritiserade dåvarande kommunalråd och KF ordförande för att citat: ”Man litar inte på våra tjänstemän”. Detta blev på det stora hela någonting positivt. Det tillsattes en grupp som skulle knåpa ihop en värdegrund för kommunen. Detta till både politiker och tjänstemän.

Varje parti skulle ta och diskutera hur man arbetar med värdegrunden och återkoppla till ”gruppen”. Det som fasar mig mest i detta arbetet är att socialdemokraterna bara har en sak som de vill diskutera. Hur jag och mitt parti under valåret 2014 publicerade en åsikt om socialdemokraterna i min blogg.

Detta hände för över fyra år sedan, och ingen enskild person blev utsatt. Och detta tycker man är jobbigt??? Men man behagar inte svara på frågor när man själva hänger ut enskilda individer. Skumt.

För att knyta ihop denna blogg så kommer det som jag kan tycka är mest katastrofalt.

I dec 2017 gjorde socialdemokraterna det igen. Som en blixt från klar himmel, och denna gången ger man sig på kommunens tjänstemän. Detta trotts att man bara något år innan stod på barrikaden och lovordade våra tjänstemän att citat: ”Vi måste lita på våra tjänstemän”.

Kommunen har varit i behov av en ny delegationsordning. (Detta är ett dokument som förklarar vem som skall besluta om olika saker i kommunen.)

Exempel nedan är ärenden som fördelas med en delegationsordningen.

-          Antagande och godkännande av centrala avtal.

-          Anställande av visstidspersonal mer än sex månader.

-          Fastställande av anställningsvillkor, lön m.m. vid nyanställning av verksamhetschef och chefer inom ledningsgruppen.

-          Teckna lokala kollektivavtal med fackliga organisationer som reglerar frågor rörande förhållanden mellan Åsele kommun som arbetsgivare och dess arbetstagare.

-          Beslut om omreglering av anställning med anledning av sjukersättning

-          Anställning av verksamhetschefer.

 

Detta är inte lätta saker som skall beslutas om och jag tror att det behövs både en plan och tanke bakom när man tar dessa beslut.

Så vad har hänt i politiken? Jo så här ligger det till.

 

-          Under hösten så har man har från socialdemokraterna försökt att införa ett personalutskott i kommunen.

(Detta är någonting som vi hade förut men fungerade dåligt, när politikerna anställde personal så var det ofta på släkt eller kompisskap. Och detta vill vi inte ha tillbaka.)

 

-          Vi har haft flera kommunala chefs jobb ute under 2017 och det är flera socialdemokrater eller med koppling till socialdemokraterna som har sökt på dessa tjänster men inte fått dem.

(Med ett personalutskott skulle politiken få bestämma vilka som får jobbet. Det är kanske inte så modernt, vi vill få kompetens inte kusiner som chefer.)

 

-          Efter ett beslut i Kommunstyrelsen med Socialdemokraterna majoritet i december 2017. Så har man nu skapat ett ”personalutskott av allmänna utskottet.” Nu har inte kommunchefen längre någon möjlighet att anställa några chefer.

(Det är politikerna som bestämmer vilka som skall bli chefer i kommunen, och frågan är om tre personer i ett utskott. Därav jag som är en av personerna har den kompetensen som krävs för att anställa folk.)

 

-           Socialdemokraterna har även plockat bort alla delegationer från personalchefen. Man är från socialdemokraternas sida inte nöjd med den personalchefen vi har och har därför tagit bort dennes funktioner.

 

 

Så vart ligger vi nu inför valet 2018? Vi har en kommunchef som inte får anställa sina chefer, men har fortfarande ansvaret för att kommunen skall fungera.

Vi har en personalchef som har tappat alla sina delegationer och är minst sagt oönskad av socialdemokraterna, men måste ändå gå på jobbet.

Skall det vara så här i Sverige 2018?

 

Åter till den kommunala förtroendekrisen.

Den arbetsgrupp som har skapats för att det inte skall bli så här ingen har uppenbarligen gjort ett dåligt jobb. Och jag tror att problem skapas när man bara vill framåt. Vi har stora problem i våra ryggsäckar som borde redas ut innan vi kan gå vidare med värdegrundsarbetet i kommunen.

OM en mobbare inte vet att hen gör fel, varför skall hen då ändra på sitt beteende?

 

Jag tänker att ni kanske vill se ett av de besluten som kommer från värdegrundsgruppen:

* Vi lägger all historia om hur vi betett oss mot varandra tidigare åt

sidan – vi ska arbeta med framtidsinriktning.

 

Och vilken framtid får vi om mobbarna får fortsätta som de alltid gjort?

Lite tankar  till dig som vill bli politiker i Åsele 2019 till 2022.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>