Förändra gärna, men det kommer kosta.

 

Som folkvald ville jag arbeta för ett bättre Åsele och glesbygd. Under mitt första år försökte få till ett möte med civilministern Ardalan Shekarabi i Åsele eller Stockholm. Jag ville diskutera och informera om vilka dåliga förutsättningar många kommuner lever under. Jag fick några datum inbokade men samtliga träffar ställdes in av ministerns sekreterare med relativt kort varsel.

När jag som representant från en  enskild kommun hade svårt att få till ett möte så försökte jag locka med hela region 8 för att kunna få till ett möte med civilministern.

Men deras svar var enkelt: Du har inte tillräckligt material för att göra skillnad. Vill du åka så åk, men vi kan inte stödja ditt initiativ. Jag förväntade mig inte att någon skulle förstå men jag försökte i alla fall.

Jag fick resultat av mitt ”tjat”, och tillslut fick jag en inbjudan till ett seminarium om kommunernas utmaningar som skulle anordnas på Rosenbad den 12 dec 2015. Där civilministern skulle närvara.

(länk om man vill se vad man presenterade då: https://www.youtube.com/watch?v=K7HvDoCSLYY )

Det var inte mycket av informationen som jag inte redan visste.

 

Min enkla analys av vad som hänt sedan December 2015 är så här:

Politikerna är rädda för att stöta sig med överordnade kamrater. Att sitta still i båten är viktigare än att representera sina kommunmedborgare. Kommunpolitiker med ambitioner kan inte kritisera landstings/region politiker. Landsting/regions politiker med ambitioner kan inte kritisera riksdagspolitiker. Det är lättare att skylla på något annat parti.

 

Jag hoppas att det finns medmänniskor som orkar driva förändringsarbetet för en bättre Sverige där alla får den service som de har rätt till. Men jag kommer inte aktivt stå på barrikaden så länge majoriteten av politikerna bara tänker på sig själva. Men jag kommer att följa debatten på håll.

 

Det var länge sedan jag skrev här, men jag kommer inte att sluta helt.

4 kommentarer

  1. Peter Lindström

    Det här var tydligt och bra skrivet. Håller med dej till en viss del, det finns de som ifrågasätter/ kritiserar också. Men de är få och har det blåsigt.
    Tycker du ska skriva oftare, nu hörs varken opposition eller majoritet vilka som nu är vad. 😉

    • Jonas Ternestål (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar.
      Jag får se hur det blir med skrivandet framöver, det får bli när jag känner att jag har tid. Oppositionen och majoriteten har nog fullt upp.

  2. Thure Ekegerd

    Måste också hålla med,detta är det bästa du skrivit, någonsin, det kommer bara något sent,du skulle gjort detta mycket tidigare..som sagt var är oppositionen och majoriteten nu när vi dras med stora underskott i den kommunala verksamheten…inga åtgärder för att rätta till det synes icke,inte än i varje fall….

  3. Sven

    Hmmmm, tänkvärt. Jag tänker att det nu bara gått 5 månader sen majoriteten tog över så vad det lider kommer det hända saker när man har både har en budget från riksdagen före regeringsbildning (en ej bra budget för våra kommuner då man använt det så kallade reformutrymmet för att sänka skatter för dom som har mest) och en vårändringsbudget som kan ge viss skillnad för vår kommun.

    Förändring tänker jag också att alla politiker vill ha men det kan vara något svårjobbat. I grunden är det väl så att medborgarna tillsätter en och avsätter en vilket betyder att man tjänar medborgarna och inte sina egna syften. Att leta någon sorts konspirationsteori om att man gör allt för att inte stöta sig med folk ovanför sin egen position tycker jag verkar löjligt men här i Sverige är det ju åsiktsfritt.

    Jag som kommunmedborgare tycker dock det är tråkigt att engagerade politiker slutar sitt värv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.