En HEMSK unge…

…var jag när jag var i en viss ålder.

Jag var elak, dum, ganska ful och hade en jäähävla attityd mot ALLT och ALLA! Det hade ju förvisso sina orsaker varför jag var som jag var och varför jag betedde mig så jäkla illa 23 timmar om dygnet.

De orsakerna håller jag för mig själv. Det är bäst så och ingen mår bättre av att man river upp gamla sår men jag har i alla fall under de senaste 27 åren lyckats bearbeta mig själv, mitt beteende och mitt mående. Jag förstod för längesedan att JAG själv har ett val och är den som bestämmer hur MITT liv ska vara och framför allt hur JAG själv ska vara.

Jag bestämde mig helt enkelt för att inte bli något offer som gnäller om hur orättvist livet varit mot mig *yadayada*

Att vara en vilsen och utåtagerande tonåring vet jag allt om hur det är. Och jag är fantastiskt GLAD över att jag gjorde bort det före mobilkamerorna och internets tid för det hade varit förbannat jobbigt om jag idag hade måst se bilder av hur jag kryper i något dike på fyllan, eller hur jag slogs med någon annan trasig tonåring på stan. Fy fabian så hemskt. Dagens fjortisar har det inte lätt och deras ”ungdomssynder” kommer nog inte att försvinna i första taget med dagens teknik.

Många av dagens fjortisar har redan kastat bort hela sitt livsförråd av sin egen integritet och den kommer nog inte tillbaks. För alla bilder och filmer och därmed bevis på dåligt beteende kommer alltså att leva kvar. För alltid! Så även alla frågor och svar på ”ask.fm” om hur ”många man legat med”, huruvida man ”sugit den och dens kuk”  och hur ”många trekanter man deltagit i” och den typen av frågor.. som fjortisarna dessutom glatt svarar på (!?)

Jag följer ungefär 20 stycken personer under arton år på deras ”ask” och det ger mig kalla kårar och stort obehag. Och ändå.. ändå kan jag inte låta bli att läsa. Det är fullkomligt vidrig läsning och ibland ser jag föräldrar till dem jag följer och jag undrar alltid: ”Undrar om de vet? Följer de sin son/dotter på ask? Vad tycker han/hon om att dottern gjort flera aborter eller super/knarkar flera gånger i veckan? Eller att deras äldre tonårsson köper cigaretter till småflickor och avkräver betalning i form av oralsex?”

Som jag sa: Fullkomligt VIDRIGT!

Och otroligt ångestskapande för föräldrar! (Som VET och som håller koll)

Allt sådant här slapp jag, för på min tid fanns inte behovet av att visa eller berätta vad man gjorde dygnet runt. Man hade en rätt sluten krets och idag är jag så glad över det! Dessutom var inte saker lika sexualiserade på min fjortistid som det verkar vara idag. Ganska skrämmande och jag skulle inte göra om mina tonår för alla pengar i världen.

Men jag hade något som tyvärr inte alla hade. Jag hade en fantastisk mamma som brydde sig. Som jagade mig och som hämtade mig och som hade rätt bra koll på mig fast jag gärna gav sken utåt att jag hade det så hemskt hemma. Det hade jag inte!

Jag hade en kompis som jag gärna hängde hos. Hemma hos henne fick man röka överallt och man kunde dricka öl mitt på dagen när man skolkade från skolan. Man fick göra som man ville NÄR man ville och det var inte så konstigt. Hela familjen var missbrukare och sket fullständigt i vad barnen och deras polare gjorde. I det här hemmet hade de vuxna nog med sitt kan man säga. Jag trivdes där. Jag trivdes med den kravlösa tillvaron. Jag trivdes utan tjat om att städa rummet eller diska. Jag trivdes med att det var skitigt överallt och att det inte ens fanns sängkläder i sängarna. Jag trivdes med att vi fick gå inne med skorna och jag trivdes med den sunkiga miljön…

Eller…?

Gjorde jag verkligen det?

När jag tittar tillbaks på den här tiden i mitt liv när jag umgicks i de här kretsarna så är jag ändå glad över erfarenheterna och framförallt att det gick BRA för mig. För det gjorde det tyvärr inte för ganska många av mina kompisar ”från förr”. Alla behöver närvarande föräldrar som sätter gränser för att skydda sina barn i det skedet av livet då de dessutom behöver skyddas en hel del från sig själva.

Men visa mig den fjortis som fattar det!

(För det finns inga sådana)

”Det är för ditt eget bästa” Är en fras som man HATAR i en viss ålder, men som man gärna säger då man själv fått barn!

Jag ska avsluta det här otroligt självutlämnande blogginlägget med en till liten historia hämtad direkt ur mitt liv för mer än 25 år sedan. Och jag skäms fortfarande som en hund när detta kommer på tal!

Jag hade en jämnårig tjejkompis som jag gärna umgicks med. Hon var rolig och det hände alltid festliga saker när vi två var tillsammans. Vi var uppkäftiga, vi snattade, vi skrämde lärare och andra elever, vi eldade papperskorgar, vi skolkade och hängde på stan och massor med andra ”roliga” saker. Det var kul att vara hemma hos henne med. Hennes föräldrar var lätta att lura och även där gjorde vi lite som vi ville. Passa tider var inte så noga och vi kom och gick som vi ville.

Hemma hos mig fanns massor med krav. Jag skulle passa tider och jag fick inte vara ute sent på kvällarna. Jag skulle äta med familjen. Jag skulle hjälpa till att passa mina småbröder och jag förväntades även hålla ordning på mitt rum. Jag hade dessutom ett EGET rum, vilket ingen annan i min familj hade. Inga konstiga krav nu när jag tänker tillbaks. Men då.. Då tyckte jag att mina föräldrar var hemska som gjorde allt detta mot mig och jag ville ju absolut inte gå hem till denna hemska bostad med ondskefulla vuxna som inte ville mig väl.

Så jag sa helt sonika till min kompis mamma att: ”Jag vill inte gå hem för de SLÅR mig hemma… Jättemycket!”

Japp, så sa jag!

(Shit, jag rodnar mer och mer för varje rad jag skriver) Och sedan tänkte jag att jag kan ju vara kvar hos min kompis i hennes kravlösa tillvaro ett tag innan jag måste masa mig hem till ”fängelset” hemma hos mig själv. Men vad händer?! Jo, mamman ringer till min mamma och säger att ”Helena vill inte komma hem för ni slår ju henne så mycket där hemma”

Min mamma som är en ganska härdad (och cool) kvinna vid det här laget åker helt sonika hem till kompisen och hämtar hem mig med orden: ”Jaså? Du blir slagen hemma? Det var mer än jag visste och nu åker vi hem för vi ska PRATA”

Ja, det var ett av de skämmigaste ögonblicken i mitt liv. Att bli ertappad med en sådan pinsam lögn och att tappa ansiktet helt för en sådan här sak går ju inte att förklara när man helt uppenbart är en korkad fjortis som ”inte vet sitt eget bästa”

Men en sak som jag är mycket glad över är att kompisens morsa ringde hem till min morsa istället för till socialtjänsten. För hade hon gjort det så hade det antagligen gått jävligt illa för mig. I alla fall om socialtjänsten trott på mig! Då hade jag mest troligt inte suttit och skrivit det här inlägget just nu. Jag kanske inte hade funnits alls. Precis som många andra av mina ”kompisar från förr”.

De som inte hade föräldrar som brydde sig!

Och föräldrar som pratar med varandra!

Ja, vojvoj.. det här var ett ganska jobbigt inlägg att skriva, men jag är ändå glad över att jag skrev det. För det mesta som jag gjorde för så längesedan är ju preskriberat vid det här laget och kanske kan det hjälpa någon annan till eftertanke?

fjortis 002

Men hur såg jag UT?? Tur bilden är svartvit för håret var lila…

Haha..

Ful, skitig, dum, korkad och elak men trodde att jag visste ALLT!

Vad visste jag? INGET!

Men idag vet jag… att MIN mamma borde ha fått nobelpriset!

heart

Etiketter:

13 kommentarer

  1. Marja Granqvist

    Bra skrivet, Helena, och modigt. Min dotter har flera gånger sagt att hon var lyckligt lottad som hade en mamma som brydde sig när hon hade sin värsta tonårstid. Just då var det pinsamt, men senare i livet har hon förstått hur bra det var.
    Egentligen är tonårskortet av dig väldigt fint. Bakom cigaretten och fingrarna ser jag en liten söt Helena med kloka ögon. Kram på henne.

    • Helena Nilsson Springare (inläggsförfattare)

      Tack Marja 🙂 Ja, livet som tonårsmorsa är antagligen lika jobbigt som det är att VARA tonåring..
      Kanske tur att man fått vara med om bägge delar! Kram tillbaks

  2. grandmother

    När jag läser det du skrivit kommer jag ihåg min ångest över min egen tonårsdotter……. I dag är det skönt att vi har varandra, men då var det jobbigt. Men du har så rätt i detta med alla ”sociala medier”, det kan säkert ställa till med elände när barnen vuxit till sig. Det råa klimat som råder nu, var kom det ifrån?
    Det blir i alla fall folk av en del stökiga ungar, det bär du ju vittnesmål om. Tack för det.
    GOTT NYTT ÅR och kram

    • Helena Nilsson Springare (inläggsförfattare)

      Ja, tonåringar är varelser man inte riktigt känner från en dag till en annan.. Ena dagen som små kattungar och andra dagen som läskiga monster *skrattar*

      Men nog finns det mycket ångest kring all problematik som finns kring dessa små varelser.. Det är ju absolut den värsta tiden i livet samtidigt som den är den mest spännande tiden. Man har så lite kunskap om livet samtidigt som man tror att man vet och kan allt! En farlig kombination och det, i samband med hur tidens tempo blivit: Råare, farligare och framförallt mer offentligt så känns det så skönt att ha all den tiden bakom sig!

      Allt känns både farligare och svårare numera vad gäller många saker 🙁

      Tack för din, som alltid fina och positiva kommentar!! Gott nytt år och kram på dig!

  3. Helena Nilsson Springare (inläggsförfattare)

    Men det här var den mest intressanta kommentaren på länge! Vet du.. Man ”anmäler inte barn till kommunen”.
    Däremot anmäler man till socialtjänsten om man misstänker att ett barn far illa. Tyvärr så gör folk det här till höger och vänster på helt obefogade grunder för att jävlas med någon. En gammal kompis, en dum granne, en elak arbetskamrat… Det finns säkert många varianter på varför begåvningsförsvagade individer gör på det sättet för att ”jävlas” vilket naturligtvis kan få förödande konsekvenser för 1. Familjen som blir anmälda 2. Barn i andra familjer som far illa på riktigt 3. Skattebetalarna och deras skattekronor som borde gå till annat.

    Och jag har själv aldrig behövt anmäla någon familj / förälder till socialtjänsten. Jag råkade däremot ut för en unge som hemma hos mig berättade om att denne var utsatt för sexuella övergrepp i hemmet och jag vände mig direkt till dennes mamma OCH pappa som inte levde tillsammans och bad den ena av dem att kontakta socialtjänsten vilket skedde.

    Jag har även bott granne med en gravt alkoholiserad förälder som lät sin son fara illa på alla tänkbara vis och där ÅNGRAR jag att jag inte gjorde en anmälan. Men jag avstod att göra det eftersom så många grannar redan anmält. I detta fall gjorde socialtjänsten lite och inget och det är förbannat sorgligt. I ett fall (som jag själv bevittnade) så kom polisen och hämtade den fulla föräldern mitt i natten och socialjouren som jobbade den natten lämnade sjukt nog den lille sonen hos en granne där både mannen och kvinnan i familjen var fulla och som dessutom supit tillsammans med den som blev omhändertagen.

    Detta VET jag eftersom jag bevittnade spektaklet och dessutom hämtade upp fyllot hos polisen dagen efter.

    Till sist kan jag bara beklaga att du verkar höra till de intelligensbefriade eftersom du 1. Tror på allt du hör utan att ens reflektera över om det är sanning eller skvaller 2. skriver en kommentar som du TROR ska få mig att bli förbannad 3. Inte lägger liiite mer tid på bättre formuleringar.

    Men jag får ändå tacka för att du lyfter en fråga som är viktig!! //Helena

  4. Anne

    Tack för ett otroligt bra inlägg! Hög igenkänningsfaktor på en del saker 🙂
    Har du tänkt på hur bra du faktiskt blev trots allt elände, eller kanske tack vare det? Du skriver öppet och ärligt och konstiga inlägg från konstiga Karrosar får bra svar. Mognad, visdom och en dos självironi kommer man långt med. Jag ser fram emot många blogginlägg detta år! Kram,kram!

    • Helena Nilsson Springare (inläggsförfattare)

      Hej Anne 🙂 Jo, jag tror att det mest handlar om att man faktiskt gått igenom alla faser från ”RÅJOBBIG tonåring till tonårsförälder” och på något sätt förstår hur jobbigt det kan vara ur alla synvinklar.
      När man är en självupptagen fjortis kan det ju dels vara svårt att se vad andra tänker och man tänker ALDRIG på konsekvenser..
      Men idag vet jag ju hur det är och just därför tycker jag att det är så fascinerande och intressant att skriva om det.

      Man måste ha tron på att människor kan förändras. Jag gjorde ju det men det tog ganska lång tid! Idag känns det nästan overkligt att man var som man var mellan 12 och 16 år *skrattar* Lite skämsvarning över det hela men det känns skönt att kunna dela med mig. Alltid är det någon som mår lite bättre efteråt 🙂

      Ja, nu är det så längesedan jag fick knasiga kommentarer och det är väldigt intressant att det kom just till det här inlägget. Jag är NÄSTAN helt säker på vem som skrivit den också!

      Kram på Dig Anne och tack för en fin kommentar! 🙂

  5. Moster

    Ärligt och fint skrivet, Modigt att ta fram sina ”lik i garderoben” För man både skäms och rodnar över vissa dumheter man gjort. Förhoppningsvis får man en eller annan tonåring att tänka till. Och sker det så kan man nog skämmas ett tag till. Man är aldrig sämre än att man kan bättra sig och göra dom rätta valen.
    Detta med att välja eller lyssna på sin intuition är nog det viktigaste man gör i livet. Tyvärr är det ju så att man ser sina felaktiga val i backspegeln, Om du då analyserar känslan, så var det nåt som sa dig redan då att det var fel. Och att man idag skäms över sina felaktiga val, är nog att man nånstans innerst inne visste att man gjorde fel. Men det finns hopp, man får vakta sig själv och lära sig lyssna på sin magkänsla. Svåra saker detta!

    • Helena Nilsson Springare (inläggsförfattare)

      Hej 🙂 Ja, magkänslan blir ju mer och mer utvecklad ju äldre man blir.. som TUR är haha.. Men när man var ung och dum var det ju mest på att man hade radar på det som var dåligt och dumt för till sånt drogs man ju som en magnet. Självklart så skäms man ju över sånt skit.. enda trösten är väl att det är ”nästan” bortglömt nu, en fjärdedels decennium senare 😀

      Men så sant som det är sagt.. Man lär så länge man lever 🙂 Väntar på Mimmi nu! Ska bli kul att träffa henne! Hoppas allt är bra med er alla. Kram H

  6. Pingback: Ett getöga på… | Helena e-lack

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.