Farligt, osynligt och äckligt…

..finns det ju vissa saker som är men om man inte låtsas om det eller undviker att prata om det så kanske det försvinner.. Eller..? Inte..?!

Idag läste jag i VK om svartmöglet på häktet och det var ju inte en dag för tidigt att det uppmärksammades med tanke på att det sitter människor inlåsta där dygnet runt, året om. Jag jobbade där som vårdare 2011-2013 och jag påtalade det vid ett flertal tillfällen till min dåvarande chef som varje gång avfärdade mig med alla möjliga orsaker till att INTE gå vidare med det eller att ens uppmärksamma det. Men eftersom jag ”bara” var vikarie så fick jag inte mycket gehör trots att jag så tydligt kände mögellukten och fick väldigt specifika symptom av just: Svartmögel så var det alltså ingen som ens ville lyssna eller ta frågan vidare. Vid ett tillfälle fick jag till och med höra. ”Men det är så svårt att mäta och undersöka sånt där vet du” Man skyllde bara rent allmänt på ”dålig ventilation” som för övrigt är NOG så illa i den här typen av verksamhet.

Många gånger klagade även intagna över mögellukt och diverse symptom, men vad skulle man göra? Ingen lyssnade ju och jag hade ju åtminstone förmånen att få gå hem efter en dag på häktet, men de intagna fick ju snällt ”bo” i möglet. Hemskt och inte särskilt människovänligt.. Själv gick jag ständigt omkring i polotröja eftersom jag hade hemska eksem på hals och ansikte och konstigt nog så förvärrades det alltid då jag haft ett lite mer intensivt schema och varit mycket på jobbet.

Men så hörde en före detta kollega av sig och berättade att jag haft rätt hela tiden: ”Helena, Du hade rätt.. Det ÄR mögel på häktet” och jag kände redan då att jag ville skriva om det här i bloggen, men jag varken vågade eller ville då för ajabaja på den som kritiserar en statlig verksamhet på det här viset! Och kriminalvården är nog inget undantag. Fast nu finns det ju svart på vitt helt offentligt i VK så då gör det ju knappast något om jag ger min lilla obetydliga syn på saken tänker jag. 🙂

Det känns i alla fall skönt att det blir allmänt känt nu för då kanske det görs något åt det för oavsett vem man är eller varför man befinner sig inlåst på häkte eller anstalt så har man ju rätt till en inomhusmiljö som inte gör en sjuk!?

”En sjuk arbetsplats kan aldrig bli frisk om man inte går till botten med det som är sjukt”

Och ibland finns det mer än bara mögel som får människor att bli sjuka…

SYMTOM

Vanliga symtom som sätts i samband med fukt och/eller mögel i inomhusmiljön:

  • Slemhinne- och luftvägssymtom – Känsla av irritation eller torrhet i ögon, näsa och svalg, nästäppa, snuva, heshet, hosta, återkommande luftvägsinfektioner, uppkomst eller försämring av astma.
  • Hudsymtom – Värmekänsla eller rodnad i ansiktet och på halsen, torr, irriterad hud, klåda, hudutslag, försämring av seborroisk dermatit, rosacea, urtikaria eller eksem.
  • Allmänsymtom – Trötthet, koncentrationssvårigheter, huvudvärk, allmän sjukdomskänsla, luktöverkänslighet. Det saknas god evidens för samband mellan fukt/mögel inomhus och allmänsymtom. Emellertid kan enligt klinisk erfarenhet allmänsymtom förekomma sekundärt till luftvägssymtom, framför allt rinit med nästäppa.
  • Andra problem – T ex upplevelse av obehaglig lukt, exv av mögel, jord eller källare.

Källa: internetmedicin.se

Nåväl, så var det med det.. Egentligen hade jag lust att utbrista i ett: ”Va vare jag sa?!” Men det ska jag inte göra haha… det är så fult att vara självgod har jag hört! Men jag vill i alla fall säga en sak som jag läst tidigare när jag fördjupat mig i ämnet ”glutenfritt” och det är att det finns indikationer på att man blir MINDRE känslig för mögelsporer av olika slag om man äter en glutenfri kost. Intressant eller vad?! (Jomen… det tycker jag… och DU me.. eftersom Du läst ända hit) 😉

Ha det så bra allihopa! Med eller utan allergier..

mogelsjukdom

Bild lånad från lfs-web

 

 

2 kommentarer

  1. jerker

    Hej. Bra att du tar upp det här om mögel. Bra att du vågar. Gällande bilder finns upphovsrätt. Man frågar först. Bilden ges på vår sida i sammanhang med http://www.lfs-web.se/mogel.htm vi håller just nu på att gräva djupare i vad mögel kan ställa till med i kroppen. Det är tyvärr en hel del. Bla cancer.

    • Helena Nilsson Springare (inläggsförfattare)

      Hej Jerker! Jag måste börja med att be om ursäkt… Egentligen är det ju självklart att man borde fråga först och jag ber verkligen om ursäkt för att jag inte gjorde det och tackar samtidigt för att Du påtalar detta.

      Man är alldeles för lat vissa gånger och tänker att man lånar en bild och att det räcker att skriva var man ”lånat” den ifrån. Jag kommer helt klart att fråga nästa gång jag vill låna en bild!

      Ja, det är ju väldigt intressant det här med mögel och hur skadligt det faktiskt är och ännu mer intressant är det att det finns både fastighetsägare och som i detta fallet till och med en myndighet som skiter i att det är farligt att vistas i.

      Cancer är ju inte gärna något man vill ha och därför borde det ju vara helt självklart att hålla tillvaron mögelfri. Men, precis som i många branscher så är det ju alltid pengar som får styra för mycket!

      Tack för din kommentar! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.