Barn med extra allt…

…kräver både extra tid och extra engagemang och det finns inte en chans i världen att man kan få dem att ”anpassa sig”.

Nope, detta skall VI stå för.. Vi vuxna som faktiskt KAN anpassa oss på grund av att vi har mer erfarenhet och bredare referensramar än vad barnen har (Logiskt…? Jo… men tydligen rena grekiskan för vissa) Och självklart kan man hjälpa kidsen till de små anpassningarna som ligger i deras nivå, men de stora förändringarna skall alltså VI stå för!!

Ibland får man sådana ”aha-upplevelser” och inser att lösningen till vissa problem funnits framför näsan hela tiden och när poletten väl trillar ner så följs de ofta av flera! Och vet ni.. Att jag upplever alla våra diagnoser som tillgångar i familjen och inte som problem.

Självklart så kan det dyka upp fler svårigheter för oss och fler anpassningar som vi föräldrar får göra lite oftare än vad de kanske behöver göra i de där ”normala” familjerna. (Vad är förresten Normalt?! )

Men på det stora hela så kan jag ärligt säga att jag är så otroligt glad och stolt över mina ungar och vad de trots allt kan och klarar av trots sina ”plusmenyer” (Och ibland tack VARE dem.. Vissa saker är helt enkelt funktionsförmågor och inte funktionsnedsättningar!!)

Jag vet också att mina erfarenheter från när jag själv var liten idag är ovärdelig  kunskap som jag kan tillämpa som förälder idag och jag förstår också mer om mig själv och varför jag var som jag var och gjorde som jag gjorde när jag var liten… Och varför jag betedde mig ”konstigt” i vissa situationer.

Jag säger bara: Tourettes syndrom rockar fett och jag älskar energin och kraften som går att utvinna ur Tourettes!

heart

tourette

Och vet Ni… att en av de största fördomarna som finns om Tourettes syndrom är att de som har TS skriker och svär helt okontrollerat.. Det är tyvärr den allmänna uppfattningen hos alla okunniga människor som tror att det är vad diagnosen innebär.

”Många förknippar Tourettes syndrom med ofrivilliga utbrott av fula ord eller socialt opassande kommentarer. Till exempel könsord, avföringsord eller sexuella anspelningar. Det kallas koprolali och har en fysisk motsvarighet som heter kopropraxia och visar sig genom obscena gester.

I själva verket är det långt ifrån alla som har Tourette som utvecklar koprolali eller kopropraxia. Det går inte att förutsäga vilka som kommer att drabbas men de som drabbas mår ofta mycket dåligt.”

 

Källa: Attention-riks

Läs gärna på!

Det är med denna generation vi kan göra skillnad… På riktigt!!

🙂

”Some people never meet their hero, but I gave birth to mine!”

2 kommentarer

  1. Heléna

    Det med svordomarna visste jag inte, jag vet tre stycken som har tourettes och det är bara en av dom som gör så. Han är nästan vuxen och ber om ursäkt i förväg när man träffar honom för första gången =) Jag är dålig på att läsa själv om saker men när man får en länk serverad så läser jag gärna, mycket intressant.

    • Helena Nilsson Springare (inläggsförfattare)

      Ja, ofta kan fördomarna vara jobbigare än själva diagnosen!

      Ikväll ska jag iväg och lyssna på en pappa som ska föreläsa om hur det5 är att vara pappa till ett barn med diverse diagnoser… bla tourettes 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.