Va äre som händer??

Ja, som vanligt ganska mycket. Och ju mer som händer i mitt riktiga liv desto mindre delar jag i offentlighetens ljus. Egentligen ganska logiskt och visst! Jag skulle ju kunna meddela via bloggen exakt vad jag gör mest hela tiden, men jag orkar inte riktigt det just nu.

Dessutom så känns det som att många av de guldkorn som glimmar i min tillvaro är något som betyder så mycket för mig att jag inte vill dela det med allt och alla. Jag tror helt enkelt att jag gått in i en slags ”online-detox” vilket innebär att jag, som jag sagt tidigare försöker hålla mig lite ”online-fri” och som en direkt reflektion kan jag ju nämna något som hände igår:

Jag cyklade förbi sjön när jag lämnat lille B på förskolan och sjön var helt magiskt vacker med helt stilla vatten, tunga dimslöjor som rullade undan ju mer solen värmde ytan och ja, det var en av de vackraste vyer jag sett på länge. Jag stod där i ett par minuter och bara betraktade skådespelet och sträckte efter en stund ner handen i fickan för att… Jaa… för att vaddå?? Jo, av gammal vana så tänkte jag ju att jag måste hala upp den irriterande telefonen och ta en bild och skicka till… någon eller några eller till… bloggen! Men, jag hade INTE telefonen med mig och fick således behålla den vackra stunden för mig själv och försökte för evigt etsa fast den i mitt eget minne tills nästa gång jag får se en liknande vy när tidpunkt, årstid och väder samarbetar så att jag är där samtidigt.

Telefonen lämnar jag oftare hemma / i bilen / på kontoret / i väskan när jag GÖR saker som handlar om att befinna sig närvarande i det vi brukar kalla ”livet”

Det är ofta skrämmande och till och med irriterande ibland, men för det mesta så är det faktiskt ganska skönt.. speciellt när man har TVÅ telefoner som påkallar ens uppmärksamhet under arbetstid och som gör att jag faktiskt MÅSTE prioritera bort allt som händer i telefonen och behöver ägna all min uppmärksamhet åt IRL.

Jag har kommit en liten bit på vägen och jag är glad och stolt över att INTE ha blivit en zombieliknande varelse med böjd gamnacke som bara existerar i sin lilla, lilla ruta där hela världen (tydligen) ryms och INGET annat spelar någon roll.

Jag har blivit lite rädd för vissa saker som i det närmaste ser ut som en slags masspsykos och jag undrar VAD det är som är så viktigt så att man glömmer bort tid och rum. Som ett exempel kan jag ju nämna att jag bor alldeles vid en bussgata och jag har sett helt horribla saker varendaste dag och som jag nu betraktar som en slags normalitet fast det egentligen är helt sjukt..

Vad sägs om barn som, på cykel vinglar omkring tvärs över bussgatan utan att varken hålla i styret eller hålla koll på vägen/trafiken? (Eftersom de håller i sin superviktiga telefon med bägge händerna och blicken klistrad ner i den)?? Eller föräldrar som styr barnvagnen med en hand och krampaktigt håller i telefonen med blicken fäst neråt i sin fängslande lur medan en liten i barnvagnen febrilt och utan respons försöker få kontakt med sin förälder medans större syskon på kickbikes och sparkcyklar vimsar runt gatan och flera meter framför eller bakom föräldern som borde hålla koll på trafiken och kanske till och med visa sina telningar hur man beter sig kring trafikerade vägar? Shit, det är bara så galet!!

Jag blir lite nästan lite rädd ibland och jag har (för min egen del) tänkt att jag ska 1. vara närvarande som förälder och 2. Visa mina barn att DE är viktigare än vad som än händer i min telefon.

Jag har försökt hitta nya strategier för att göra åtminstone min privata lur oviktig när jag är hemma och antingen så ligger den på hatthyllan, eller inne i mitt badrum! Ja, konstigt kanske ni tycker, men för min del så funkar det faktiskt ganska bra. Mitt störningsläge går på automatiskt kl 21 varje kväll och slås av kl 7 på morgonen.

Visst!! Jag erkänner att det är kul när jag tar luren och ser att någon ringt / whatsappat/ wordfeudat eller skickat sms.. Men å andra sidan så kan det stressa mig en hel del också och när man märker att telefonen börjar erbjuda den typen av känslor så måste man väl inse att det ändå gått lite för långt? För mig får det inte gå längre än så och just därför så försöker jag att betrakta min telefon som en sådan.

Jag har en separat kamera som ÄR en kamera och telefonen ska vara en telefon och dessutom en tingest som JAG väljer att styra och inte tvärtom!

Nåväl, jag vet ju att somliga tycker att jag som vanligt har en ”raljant ton” och att jag ”inte är frisk” och diverse annat bullshit. Men det är ändå lite lustigt hur många som ändå vill veta vad jag gör och med vem och jag kan bara säga att jag har fullt upp i min tillvaro just nu!

Jag umgås med familjen (som mår bra) och jag umgås med samma gamla fina vänner (som är de bästa) och jag har fullt upp på jobbet (som är roligt) och jag lever och mår i min bostad (som är underbar) med min man (som är gudomlig) och jag kör min nya bil (som jag fortfarande är helnöjd med!)

Joo… just det!! Jag läser massor med böcker också och så sover jag bra på nätterna! Jag käkar god mat och är ganska tillfreds med min tillvaro även om jag inte delar med mig lika frekvent numera 🙂

Jag ska i alla fall dela med mig av en jäkligt rolig konversation med någon i familjen som jag hade här om dagen.. den lät så här:

 

”Ska vi sjunga??”

Jag: ”jaa.. vad ska vi sjunga då? Säg nån bra sång så sjunger vi”

”Hmm… va hetteeree.. kan duren hära: ”Bä bä vita lamm haru någon bror??””

Haha… sjukt roligt! Men vi sjöng den och nu har den för alltid fått en ny text! Och så ska jag berätta en till grej.. Nämligen att en av mina älskade småbrorsor har fyllt tretti!! (Shit vad tiden går…) Vi har inte hunnit fira än, men endera helgen när vi alla är synkade så händer det!

Grattis Nocke!!

Vi älskar Dig!

IMG_7517

heart

I övrigt så kan jag berätta att jag just nu läser Roslund & Hellströms ”Tre minuter” som är en fristående fortsättning på ”Tre sekunder” och hittills, efter ca hundra sidor så gillar jag den!

Livet som pågår IRL just nu känns riktigt bra och det hoppas jag att det gör hos just DIG också. Det enda jag skulle önska just nu är att jag hade lite mera tid över bara för MIG och att jag skulle kunna få känna på att ha ”tråkigt” en liten stund.. Livet deluxe i turbofart och tack för att just DU bryr dig om hur jag har det och således har läst ända hit!! 🙂

Hej & Kram, vi ses på stan

😉

4 kommentarer

  1. Maria Lundmark Hällsten

    Jag hurvades lätt då jag härom dagen mötte en pappa som drog barnvagnen, och på barnvagns styret, satt ett mobilfäste, så han slapp hålla i luren, den satt ju på styret. Ja, jisses, vad månde bliva. Samtidigt som jag vet varför jag ville ha en mobil, från början, för att kunna bli nådd av förskola och skola, OM, något skulle hända och jag snabbt skulle kunna ta mig dit…thats it. Tyvärr, är det inte likadant idag, men jag har inte fått någon gam nacke…än 😀 Nej, du gör rätt, prioritera som du vill ha det, det är du som bestämmer! Vet du vad Åke kallar visan Bäbä vita lamm? Jo, den där låten om den där som åt kläder…En söndagskjol ÅT mor, och två par strumpor…ÅT lille lillebror 😀 Ha en trevlig lördag, hela familjen! //Kram

    • Helena Nilsson Springare (inläggsförfattare)

      Ja.. visst är det konstigt hur ”behoven” ändras alltså? Och för de som är unga idag så ÄR ju detta normalt, eftersom de aldrig heller har upplevt nåt annat..

      Men jag är glad över att jag har verkligheten som norm och det som händer i telefonen som en slags extrameny haha..

      Men en läskig grej som vi pratade om en dag var att den psykiska ohälsan (som redan ökar hela tiden) lär ju se helt annorlunda ut om sisådär 20 år.. Den lär ju vara ännu värre än vad den är nu med tanke på hur många små barn som inte blir sedda och hörda av sina föräldrar och det tyckte jag var en skrämmande tanke! Fy fabian…

  2. Birgitta

    Klockren beskrivning av nutidsmänniskornas besatthet av sina mobiler ????
    Jag kan tillägga att det känns inte bra alls att sitta på en bänk vid kyrkans minneslund när gamnackarna hänsynslöst stövlar förbi ????

    • Helena Nilsson Springare (inläggsförfattare)

      Hej Birgitta! Ja, jag har också hört talas om den här typen av respektlöst beteende och det är ju ett slags facit på hur osunt det faktiskt ÄR att vara helt besatt av sin mobil så att man inte ens kan visa respekt för människor som är på samma plats fast av andra anledningar som att till exempel sitta i en minneslund och förmodligen inte vill bli störd av sånt här..

      Jag var nere vid sjön en kväll och det kom ett gäng ungar cyklandes som skrek och gormade om diverse pokemons och förpestade faktiskt hela sin omgivning med sina telefoner fastsurrade på styret och ja, jag har barn i flera olika åldrar själv men helt ärligt.. Inte känns det särskilt normalt… och det värsta är när det ändå lommar runt föräldrar i samma ärenden och inte ens bryr sig om att säga till sina ungar som skriker och lever om värre än en sjörövare… fy fabian.. och med risk för att bli stämplad som en tönt och surkart… ”Vissa saker VAR ta mig tusan bättre förr”

      🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.