Svennigt liv är schöönt..

…haha… Jamen visst är det?! 😀

Saker som jag fnös åt för sisådär tjugo år sedan ter sig plötsligt tämligen underbart i min tillvaro. Jag ska inte gå in på detaljer, men vissa saker har fått mig att bli barnsligt glad under de senaste dagarna.

Jag har haft ovanligt nära till mina känslor under den senaste månaden och det har väl att göra med att jag är mitt inne i ganska stora förändringar i mitt liv. Hjärtat och hjärnan löper amok ibland helt enkelt haha.. men som tur är så är det ju mestadels Jimmie som får se spektaklet 😀 Men han tar det med ro och skakar mest på huvudet åt mina knasigheter.

Jag har varit så galet trött senaste tiden av allt som har med jobbet att göra och samtidigt som jag älskar mitt jobb så vill jag göra ett hyfsat snabbt avslut på grund av att jag verkligen behöver ”neutralisera mig” lite innan jag hoppar på nästa jobb. Dels därför att jag knappt varit ledig under de senaste två åren och dels för att jag behöver landa lite i min nya tillvaro.

Jag behöver också få lite ledig tid tillsammans med barnen för att förbereda dem inför alla de förändringar som mitt nya jobb innebär.

Hursomhelst så har jag i alla fall fått veta två saker som gör mig så JÄHÄÄVLA glad alltså och den ena grejen är att min mormor kommer hit om en vecka ungefär och att jag ska få rå om henne här hemma hos mig i några dagar och den andra grejen som uppfyller alla mina tankar just nu är att vi ska åka utomlands snart! Åh, jag är så himla glad och bara tanken fyller mig med ny energi!

En vecka i solen med all-inclusive är något som vi försöker göra varje år numera och eftersom vi har ett vårdbidrag (pga diverse diagnoser) så lägger vi de pengarna på hög och ser till att skapa en guldkant på tillvaron för både barn och vuxna i familjen.

Barnen kämpar lika hårt som vi vuxna om inte mer så självklart så måste man ha en liten morot när allt känns som tyngst och när både kyla och mörker känns ogenomträngligt!

Detta år åker vi hit:

gallery_spain-gran-canaria-bahia-feliz-playa-feliz_pool_0267172_1610020149

Bild knyckt från TUI

Granca maj darling… here we come 😀

Lite prioriteringar åt det ena och det andra hållet och vips, så har du en resa till värmen!

  • Tyg / nylonkassar istället för att köpa kassar är ca 800:-/år för en genomsnittlig barnfamillj
  • Handla vinterkläder och skor för halva reapriset varje vår / sommar och spara tusenlappar
  • Laga kläder och köp begagnat i större utsträckning=ENORMA vinster + miljösmart
  • Cykla istället för att köra bil
  • Poppa popcorn hemma istället för att köpa chips
  • Var inte slav under mode och trender (var dig själv och spara pengarna istället för att följa den stora gråa massans konsumtionsmönster)
  • Kör balsammetoden om du har långt hår och spara ett gäng tusenlappar per år (och få bättre hälsa på köpet)
  • Köp bara det du behöver
  • Och massa andra tips som jag inte ids skriva just nu….

På tal om att vara ekonomisk förresten. Jag tror att jag har världens mest anspråkslösa barn:

IMG_8265

Två av minstingens actiongubbar har tappat både armar och händer. Jag sa till honom att ”Mamma ska köpa några nya till dig när vi hittar liknande gubbar” varpå ungen säger: ”Nääe jag ska HA dom hära”

Haha.. Ja, det är skönt och billigt att ha barn som inte har blivit beroende av telefoner och pokemons!

Ja, jag vet… jag låter som en gammal tant med världens största pekpinne men faktum är att jag känner mig som en sådan ibland och sen är det ju bekant som så att vi alla blir äldre och därmed klokare… (eller…? Öhh…?)

Anyway, trots min stora trötthet på grund av kylan och mörkret så orkar jag i alla fall läsa och jag har hunnit ca hundra sidor på Ann Rosmans senaste roman. Den sjätte boken om Karin Adler. Den verkar sjukt spännande redan och jag ser fram emot att läsa resten och att den ska räcka några dagar.

IMG_8276

Vågspel.

Vi har hundkompisen i helgen också och vi trängs alla i soffan. Vi har det oförskämt bra allihopa faktiskt.

IMG_8284

Pussar och kramar får man i massor om man e en prickig tjej @fairytaleroad

heart

Pappan kan ju få en och annan puss han med ibland. Han är ju rätt så gullig där han ligger och zappar haha..

IMG_8283

*myys*

Balsammetoden förresten.. Så här ser det ut nu: Lite mörkare och kortare än vad jag är van vid, men efter Granca så blir det förhoppningsvis lite ljusare igen. Så härligt med solblekt hår.. 🙂

IMG_8256

Hårselfie i tandkrämsprickig spegel..

I övrigt så har jag inte jättemycket att förtälja annat än att jag ser fram emot de närmaste tre veckorna så himla mycket. Jag har otroligt mycket att vara tacksam över och jag är också väldigt glad över att så många fortfarande läser här fast jag inte är så duktig på att uppdatera lika ofta som jag egentligen skulle vilja. Men ju mer tiden går, desto viktigare blir det ju (för mig i alla fall) att hålla i sin integritet lite hårdare med tanke på vad man faktiskt kan utsättas för om man väljer att vara alltför frikostig med information om sig själv här på internet…

Det finns trots allt ett liv utanför skärmarna också.. (vaah..? Göör de..?)

Dessutom vill jag inte vara en morsa som ständigt visar mina barn att det som händer i telefonen och i datorn är viktigare än vad DE är. Jag vill inte heller invagga dem i märkliga mobiltelefonaktiviteter som får dem att rent av glömma verkligheten. Konstig morsa va??

Men så omodern är jag faktiskt.. och ska så fortsätta att vara!

Å vips så loggade Helena ut!

(waay beyond läggdax och allt)

Godnajt!

heart

 

5 kommentarer

  1. grandmother

    Nu ska vi se, jag fyller 64 till sommaren och går fortfarande och hoppas att bli klok och vis, men….. 🙂 Kram

    • Helena Nilsson Springare (inläggsförfattare)

      Haha.. ja, ibland känner jag mig som en trotsig sexåring och ibland som en nöjd pensionär 😀

      Ålder är ju rätt spännande ändå med tanke på hur ens värderingar kan ändras så radikalt! Min mormor sa en gång: ”jag är som en tjugoåring , det är bara kroppen som inte håller med!”

      Huvudet på spiken! Kram

  2. Lina

    Hej! På tal om konsumtion. Har du något tips på hur man pratar med en 7-åring om konsumtion?Han vill ha ALLA leksaker som finns och det är svårt att förklara att det inte bara handlar om pengar. Du verkar så klok så jag tänkte att du kanske har några tankar kring det.
    Tack på förhand!

    • Helena Nilsson Springare (inläggsförfattare)

      Hej och tack för din fina kommentar, den gjorde mig verkligen glad 🙂

      Känner igen det där när ungarna är i en viss ålder och hela tiden blir påverkad av allt från tv-reklam (avskyr tvkanaler som tex cartoon där vansinnig reklam riktat till barn flödar) till vad kompisar och andra ungar har..

      Jag själv som är sjuttiotalist är uppvuxen under en tid när man helt enkelt inte hade så mycket grejer och det man hade var man ganska rädd om. Jag älskade en röd nalle som jag hade tex och minns faktiskt ganska många av mina leksaker som jag hade som liten… det var superhysteri på monchichi när jag var 7-8 år och jag önskade mig sådana så hett. Jag fick sällan det jag gick och trånade efter (och idag är jag så glad för det) och jag minns när jag fick en monchochi som jag verkligen velat ha och när jag väl fick den så minns jag att jag var lite besviken över att det inte blev så *WOW* som jag hoppats på…

      Jag lekte också med barbies och jag och mina kompisar fixade möbler åt dockorna på träslöjden och kläder o täcken o sånt till dem på syslöjden och vi hade alla möjliga finurliga saker som vi fixade själva även om vi såklart var lite avis på vissa tjejer som hade ALLT… typ ”riktiga” barbiegrejer osv… En tjej i min klass som hade alla de där rosa barbiegrejjerna med lekte knappt med dem medan jag lekte jämt med mina hemmabyggen!

      Men jag har tagit med mig lite av det: Att få vara kreativ och leka fram saker när man inte kan få allt paketerat o serverat i olika koncept som ungar tyvärr dränks i idag..
      Jag växte dessutom upp nära en mormor och morfar som lärde mig att vara sparsam / ekonomisk och att man varken kan eller behöver köpa nytt eller det ”senaste” hela tiden. Det vill jag ge mina barn också. Och som Alfons Åberg säger så MÅSTE man ju ha tråkigt ibland för att man ska märka när man har kul” 😀

      Jag tror på att ungar måste ha lite tråkigt emellanåt för att de ska få aktivera sin kreativitet och majoriteten av alla actiongubbar (ca 20 st) i vår familj är loppis eller traderafynd och ungarna har varit lika glada oavsett det varit nytt eller begagnat och sedan så tror jag verkligen på att leksaker i bra kvalité som får ”vandra” mellan barn blir favoriter. Ju mer en leksak blir lekt med, desto mer ”glädje” och fantasi laddas upp… haha… det där lät flummigt, jag vet men jag har också sett helt nya, skinande plastgubbar bli toalt ratade till förmån för de gamla ”inlekta” gubbarna!

      Min kille som är sex år tycker att det är jätteroligt att gå och titta på leksaker i leksakaffären och vi brukar avsätta tid enbart för det och för det mesta är han nöjd efter tjugo minuter och säger till och med ”hej då” till saker han spanat på. Ibland är det som att han bara vill kolla och känna och sen är det inte så märkvärdigt ändå. Vi brukar säga att vi ska gå och titta och så ser han fram emot det jättemycket och att titta betyder inte per automatik att man ska köpa och det vet han!

      Självklart kan han ju också bli så där ”VILL HA” ibland, men när vi pratar om det och säger att han har många fina leksaker hemma så brukar han gilla läget. Han gillar sina leksaker och när han får nåt nytt så tar vi bort något han ”glömt bort”. Med den större pojken är det ju lättare att prata om att vi i vår familj försöker göra saker tillsammans än att köpa saker. När det ska köpas presenter till kompisar tex så köper vi oftast biobiljetter. För ett biobesök är mer kul, än en pryl som man kanske inte ens vill ha.

      Det kostar ju att gå och fika, eller gå på bio, eller att åka på en hotellweekend i en närliggande stad som vi gör då och då och det är så himla uppskattat det vi gör tillsammans och han vet att vi kan göra sånt eftersom vi valt att inte shoppa prylar och kläder som inte behövs.

      Jag har också märkt på alla mina tre barn att ju mer prylar de haft omkring sig i sina rum, desto mer stress, irritation och oro har de uppvisat. Tyvärr så

      • Helena Nilsson Springare (inläggsförfattare)

        Jag har också märkt på alla mina tre barn att ju mer prylar de haft omkring sig i sina rum, desto mer stress, irritation och oro har de uppvisat. Tyvärr så trodde jag med mitt första barn att bara ”hon fick allt hon ville ha” så skulle hon vara en glad och harmonisk unge men tyvärr blev det tvärtom och med barn nummer två och tre så har det fallit sig mer naturligt att låta dem få ha det så som jag hade det när jag var liten: sparsamt men kreativt. Och det funkar så bra och det är jag jätteglad för.

        Mina killar har varit så himla enkla ur leksynpunkt och det roligaste de vet när de leker inne är att spela nån slags ”innebandy” med ikeas skohorn och en pingisboll.

        Åh, jag inser ju nu när svaret blivit så här långt att det inte är en helt enkel fråga och att barn kan vara tuffa motståndare när de vill något så innerligt som att få nån specifik grej men testa det där med att spara till en rolig upplevelse. En heldag på badhuset med middag på stan efteråt och prata sen om att ”om vi hade köpt alla de där prylarna du ville ha så hade vi inte kunnat ha den här roliga dagen tillsammans” 🙂

        Lycka till och tack för att du väcker frågan. Den är ständigt aktuell och man kan som förälder behöva tänka till fler än en gång även om man tycker att man redan gör allt man kan!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.