I can´t change..

…eller kan jag det? Jag har i veckan snöat in på en riktigt gammal goding: The Verves ”Bittersweet symphony”

Jag älskade den på nittiotalet och jag älskar den lika mycket nu även om det egentligen inte är riktigt min musiksmak. Numera lyssnar jag sällan på musik faktiskt, men när det poppar upp någon låt i minnesbanken så plockar jag fram den på spotify eller youtube och så lyssnar jag ex antal gånger innan jag begraver den i minnesbanken igen. Ibland minns jag saker som förknippas med låten som om det vore igår, trots att det kan ha gått tjugofem år… rätt häftigt ändå vad musik kan skapa i våra hjärnor.

Hur som helst, nu är det äntligen Fredag med allt vad det innebär och jag ser fram emot en lugn helg hemma med familjen. Tiden som varit sedan i höstas har bestått av planering, planering och åter planering. Vi har fixat och trixat med tider och arbetspass och vi har lyckats pussla ihop tillvaron ganska bra för samtliga familjemedlemmar.

Nu när våren börjar närma sig så ska vi även börja planera sommaren och diverse resor vi ska göra. Både i och utanför Sverige. En liten dröm vi har just nu är att jag och Jimmie ska kunna åka själva någonstans utan kidsen.

För när man är en familj med ”extra allt” i form av diverse diagnoser så gäller det att ha en struktur som alla mår bra av och det gör vi. Vi planerar ordentligt, vi håller på alla grundrutiner, vi äter bra mat, vi umgås med bra människor, vi väljer bort mycket som får oss att må dåligt, vi socialtränar i massor, vi trivs tillsammans och vi försöker att leva i nuet med allt vad det innebär.

Men… som alla vet så behöver de vuxna lite tid tillsammans emellanåt för att inte tappa bort varandra längs vägen. Barnen och deras välmående går alltid först och för att kunna fylla barnens behov så behöver man som mamma och pappa också hitta tid för att ladda sina egna batterier tillsammans. Som mamma och pappa har man ju ett jättestort ansvar och har man dessutom barn med särskilda behov så har man ju ganska höga krav på sig. man MÅSTE orka.

Mina barn ger mig för det mesta massor med energi för de är så jäkla fantastiska, men situationer KRING barnen är inte alltid lika fantastiska. För har man barn som är annorlunda så behöver man ju tyvärr hålla på med en massa otyg som INGEN förälder egentligen ska behöva ägna sin tid åt. Till exempel andra barn i skolan som väljer att mobba de som är annorlunda. Onödiga konflikter som kan uppstå för att somliga har för dålig kunskap eller rent allmänt andra föräldrar som inte gör något åt att deras barn mobbar andra.

Vissa konflikter är helt enkelt omöjliga att vinna och då måste man ägna sin tid åt att stärka upp sina egna barn istället för att ägna sig åt att få bort mobbarnas beteenden. Uppenbarligen kommer det ALLTID att finnas barn som alltid kommer att mobba andra. Speciellt de som är minsta lilla annorlunda. Sjukt ovärdigt för både de som mobbar och för dem som blir mobbade.

I alla fall så behöver alla mammor och pappor ladda sina batterier för att orka med vardagens vedermödor med allt som det innebär. Jag är väldigt sugen på att sticka iväg till något varmt ställe med Jimmie i Maj eller Juni och kanske kan det bli verklighet. Jag hoppas verkligen på det!

Snart är det fjorton år sedan jag och Jimmie träffades och vi trivs fortfarande jäkligt bra i varandras sällskap trots att vi haft några kämpiga år tillsammans på grund av allt möjligt skit: Lögner och förtal av gigantiska mått!

Vi har blivit anklagade för att slå samtliga av våra hemmavarande barn, vi har blivit anklagade för att supa och missbruka, vi har blivit anklagade för att inte klä våra barn ordentligt på vintrarna och att ”försumma deras behov” och vi har också blivit anklagade för att rent allmänt vara dåliga föräldrar på ungefär tusen olika sätt. Socialtjänsten gjorde bort sig big tajm kan man säga. (För att inte tala om de barn som VERKLIGEN hade behövt dessa resurser. På riktigt!!)

Vi har haft den oturen att vara föremål för folks dolda hat och har fått ex antal anonyma anmälningar på oss vilket har resulterat i att socialtjänsten varit hos oss, vi har fått gå på massor med möten, en av pojkarna fick åka till polisen med skolpersonal vid ett tillfälle, jag har var tvungen att utstå dåvarande kollegors tissel och tassel bakom ryggen och vidare ryktesspridning på jobbet, vi har råkat ut för folk på socialtjänsten som ringde runt till bland annat en vän till mig och berättade massor av sekretessbelagda uppgifter, ja vi har blivit utsatt för jävligt mycket skit helt enkelt. 

Jag har på grund av vissa människor tvingats genomgå en sorg så svår så att jag knappt orkade leva när det var som värst. Mitt liv har verkligen förändrats under dessa år.

Nackdelen med förändringarna är att jag är livrädd för vissa människor och situationer. Jag är ganska känslomässigt skadad och är rätt så vingklippt. Jag har definitivt blivit mer folkskygg också. Men å andra sidan så vet jag ju nu hur stark jag är och vad jag klarar av som människa. En annan fördel är också att jag är mer noga med vem och vilka som får komma familjen nära och dessutom så vet jag med säkerhet vilka som är mina vänner och vilka som INTE är det. Jag är också glad att jag överlevde det svåraste jag varit med om hittills. Jag kommer aldrig att komma över den förlusten helt, men jag har lärt mig att leva med den. Trots att jag förlorat något och någon så har jag accepterat förlusten och tagit mig vidare i livet. För jag hade helt enkelt inget annat val…

Samtidigt föväntas man fungera någorlunda ”normalt” och sköta om sin familj med allt vad det innebär. Att sköta sitt arbete med allt vad det innebär. Att ta hand om sina vänner och sina relationer med allt vad det innebär och framför allt… Att fortsätta finnas kvar som mamma och pappa och som make och maka.

Att inte glömma bort varandra när det stormar som värst och en sak är säker: Vi förtjänar varenda minut tillsammans och vi har lovat varandra att avsätta åtminstone en vecka tillsammans på tu man hand varje år. Både för att vi vill och för att vi behöver det!

IMG_8665

”Även om livet förändrats på tusen sätt så finns det vissa saker som är helt oförändrade… ”

Du & Jag..

heart

Och man får heller inte glömma att lägga fokus på de saker som förändrats till det bättre!

PS: Jag har börjat få ett ganska bra perspektiv på det mesta som hänt och jag jobbar faktiskt varje dag på det här med att ”gå vidare”. Jag hör ryktas om att det fortfarande pratas om vissa saker, men skillnaden är att jag inte bryr mig lika mycket längre. Nu kan jag till och med skriva om det och prata om det när och om jag känner att det passar mig. Och just idag så kändes det helt okej att glänta på locket. Och visst är det ju också så att ”dela är att hela”.

Jag delar gärna med mig så länge jag känner att det är bra för mig också… Tack för att just Du läste 🙂

Trevlig helg //H

 

22 kommentarer

  1. Jan Sjöström

    Hej.
    Ser mig själv i dina beskrivningar även om era omständigheter skiljer.
    Lögner och förtal, s k anonyma anmälningar, antaganden, lösa
    rykten som alla syftar till att med ”lögnen som instrument” orsaka
    så djup skada som bara går. Ett samhälle där barns bästa skall
    vara en självklar utgång ter sig allt mer fjärran, ett samhälle där
    socialtjänst tar sig rätt att agera åklagare, domare jury samt bödel
    till detta utan att behöva fatta ett enda formellt beslut. ( inget beslut
    inget att överklaga) I korthet, vi det ”goda folket” har i allt bestämt
    att ansvar för tjänstefel skall reduceras, likställighetsprinciper,
    grundlag som regeringsform negligeras, epitet som ”objektivitet,
    utredning med minsta möjliga konsekvens”, BBIC barns bästa i
    centrum m m helt saknar betydelse, till det konklusioner som att
    en man aldrig kan utsättas för det domesticerande våldet, detta
    eftersom att ”allt våld utgår från mannen”.
    I korthet jag lider med dig/er, men kan för egen del inte i ”gå vidare”
    enär systemet inte tillåter oss onda detta.

    • Helena Nilsson Springare (inläggsförfattare)

      Hej Jan! Tack för din kommentar.., Det smärtar mig varje gång jag hör talas om dessa historier.

      Gemensamt för alla dessa är precis som du säger: Enskilda personer inom socialtjänsten som agerar efter eget ”tyckande” och som gärna agerar som både åklagare och domare kan göra en svår situation i det närmaste omöjlig att hantera och efter deras umeås socialtjänst i vårt fall finns det inte längre något hopp.

      I början ville jag kriga till sista blodsdroppen tills jag insåg att det faktiskt var med mitt eget liv som insats och efter den kraschen så insåg jag att jag aldrig kan vinna mot dessa krafter.

      Som enskild liten människa kan man inte komma så långt när man står med myndighetsutövande, maktkåta, ofta färska och nybakde socionomer som gör allt för att visa sig dugliga inför sina chefer som i sin tur aldrig skulle våga tappa ansiktet och erkänna när de gjort fel.

      Jag mår illa när jag tänker på vad de gjort mot oss allihopa och den som fått de svåraste konsekvenserna av den här situationen är en ung människa som skulle ha mått betydligt bättre idag om socialtjänsten gjort en bättre ”utredning” och inte gått på rykten och hörsägen från personer helt utan insyn i vår familj. Den aktuella socialsekreteraren pratade inte ens med våra barns mormor och morfar eftersom hon ansåg att ”det inte behövdes” Inte heller ville hon lyssna på familjens vänner som specifikt ringde och ville tala med henne om vad DE visste och ansåg om oss som familj. INGEN som hade något positivt (eller sanningsenligt) fick komma till tals över huvudtaget. (sjukt?!)

      Däremot lyssnade hon gärna på lögnaktiga personer som älskade att hitta på diverse smaskiga detaljer om oss som personer och hon gjorde en slags ”utredning” baserat på det. Hon använde sig till exempel av formuleringar såsom att ”det var klarlagt att vi misshandlade barnen” Trots att polis och åklagare lagt ner hela ärendet eftersom det inte ansågs finnas bevis för detta! (tack och lov att dessa myndigheter gjorde sitt jobb lite mer grundligt i alla fall)

      När vi påpekade vad polis och åklagare ansåg sade hon helt sonika att: ”Vi på soc anser i alla fall att det är på det viset att ni misshandlar barnen”

      Jag hoppas att du Jan, kommer att hitta en väg ut ur mörkret och jag hoppas också att du mår bra torts att du också tyvärr har erfarenhet av felaktigt myndighetsutövande. Kram på dig!

  2. Anders

    Starkt gjort av er att ta er igenom så mycket elände! Många ger upp för betydligt mindre. Hoppas att era kommande år går betydligt lättare.

    Och ha en riktigt skön semester tillsammans när och var den än må intäffa!

    • Helena Nilsson Springare (inläggsförfattare)

      Hej Anders 🙂 Ja, med tanke på allt som varit hittills så känns det som att vi definitivt har statistiken på vår sida! Kram och tack för omtanken! <3

    • Helena Nilsson Springare (inläggsförfattare)

      Verkligen.. och tydligen inte helt ovanligt! Men när fel person jobbar på helt fel ställe och med helt fel ”kompetens” och när det finns för mycket prestige… ja, då kan folk få lida för det hela sitt liv faktiskt! Sorgligt och totalt oacceptabelt!

  3. Helena Nilsson Springare (inläggsförfattare)

    Svar till B. Jag publicerar inte din kommentar, utan hör av mig till dig via mail eller telefon.
    Jag har tänkt på dig och undrar såklart hur det går!

    Kram så länge! <3

  4. Maria Lundmark Hällsten

    Ja usch…nu visste jag ju en hel del av detta, sedan innan, och jag tänker att INGEN, som inte varit med om samma sak, kan ens förstå, allt ni gått igenom, och vad det tagit av alla. Har man barn själv, så visst, man kan föreställa sig, hur det skulle ha kunnat vara, men man vet ändå så lite om hur det egentligen varit. Jag vet också vad du fått offra, samtidigt som jag också vet, att du gjort det för din familjs absolut bästa, helt oegoistiskt, från din sida, utan med ren omtanke, kärlek och modersinstinkter. Det enda positiva som kommer av allt detta, är den person du är idag, det är händelser som format dig, och även om man inte önskar att någon annan skulle måsta gå igenom samma sak, för att hamna där du står just nu, så kunde man önska att fler var som just du. //Kram

    • Helena Nilsson Springare (inläggsförfattare)

      Tack Maria! <3

      Nog har vi fått offra rätt mycket under de sista åren.. men trots allt så är det nog som du säger: Det är positivt allt det jag är och har blivit idag..

      Jag trodde inte ens att det gick att gå vidare när det var som värst, men till och med det lyckades jag / vi med och jag är så otroligt tacksam för det!

      Pojkarna och JImmie är min drivkraft och jag värdesätter varenda dag tillsammans med dem… Jag skulle inte vilja ha mitt liv på något annat sätt även om jag förstås gärna hade varit utan dessa helvetesåren… fast å andra sidan så är ju min tro på på att allt som händer har någon mening och även om det är skitjobbiga saker så ingår det ändå i mitt koncept på vad jag faktiskt tror på och då bara är det ju så liksom.

      Det ger mig ofta tröst i alla fall… 🙂 Vissa människor är menade för varandra var de än kommer ifrån och andra människor är absolut inte ämnade för varandra oavsett hur släktbanden ser ut.

      Kram <3

  5. Hanna Vuolab

    Ända från första stund som vi möttes har jag tyckt om dig så mycket och din familj! Vi har inte setts så jätte ofta men det är något visst med dig, det kan vara för att du också är vingklippt men mest är det nog ditt driv och att du är en riktig kämpe <3
    Ingen ska behöva gå igenom det som ni har gått igenom och helst inte allt som har kryddats på efteråt från massa elaka människor..men ni har gått igenom det och det är så otroligt starkt! Kram på er mina fina umevänner!

    • Helena Nilsson Springare (inläggsförfattare)

      <3<3<3

      Du är så himla gullig Hanna!! Å jag (och hela familjen såklart) gillar dig sjukt mycket… såna som dig borde det finnas fler av! Och jag försöker bara tänka att de där elaka typerna bidrar till min styrka.. Å det är rätt åt dem haha..
      Kramar i massor!! ps. jag ska åka norrut inom en snar framtid.. hoppas vi kan ta en dejt <3

      KRAM

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.