Bolibompatips..

För ett tag sedan så zappade jag förbi barnkanalen där jag fastnade i ett program där ett gäng småglin lagade mat. En av ungarna hade ett fenomenalt recept på fisk som vi testade idag och tyvärr så tog jag ingen bild på maten, men jag kan ju ändå berätta vad det var för det var så himla gott!

1. Skär torskrygg i bitar (samma storlek som nuggets typ)

2. Blanda sesamfrön, paprikapulver, salt och peppar i en tallrik.

3. Vispa upp ett par ägg i en annan tallrik

4. Panera fiskbitarna genom att först doppa i ägget och sedan sesamfröröran.

5. Stek i MYCKET olivolja (blir som en slags fritering)

Åh, vi åt det med knallgult ris (gurkmeja och kokosolja i risvattnet) och en fetaostcreme (mosad fetaost i naturell yoghurt+lite oregano) det var så galet gott alltså.

Jag behöver verkligen lite ny input vad gäller matlagningen och jag är inne i en period när jag tycker att det är smått tråkigt att laga mat vilket innebär att jag lagar JÄTTEMYCKET mat på en gång så att det räcker några dagar haha…

I vår familj så kan vi inte alltid heller laga och äta vad som helst eftersom alla fyra äter så olika saker: En äter bara råa grönsaker och vägrar äta tillagade / varma grönisar, en vill absolut inte äta ”blandig mat med sås”, en annan äter inte griskött (jag) och någon vägrar äta vegetariskt… suck… Ja, ibland blir det lite utmaningar och speciellt nu när det verkar vara tillväxtspurt på ALLA i familjen (inklusive mig själv)

Men maten idag blev i alla fall storslam för samtliga så det var kul!

Idag har vi hängt i en helt annan del av stan än vad vi vanligtvis gör och vi har haft det så trevligt med glada barn och härligt sällskap. Jag behövde det väldigt mycket, för veckan som gick var ganska tuff på många sätt. Jag ska inte gå händelser i förväg eller oroa mig i onödan men jag önskar verkligen att jag och min familj kan få vara ifred ett tag nu.

Att leva med barn är ju som en berg-och-dal-bana. Speciellt om man har barn som har särskilda behov.

Oftast upplever jag att saker går skitbra och att min familj är ganska lättjobbad men vissa människor och dess okunskap stör mig så enormt mycket och ändå kan jag inte göra något åt det… Så jag borde VERKLIGEN inte bry mig.

Fast Ibland är det svårt att inte bry sig.. Skitsvårt faktiskt! Men jag tar det som det kommer och försöker att göra det bästa som går att åstadkomma ur varje situation.

Ibland skulle jag också vilja vara mer öppen med vissa saker för att människor i allmänhet ska fatta hur det verkligen är. Och kanske skulle det vara en bra grej rent generellt för att få folk mer upplysta om hur det är att leva med dessa speciella barn. Men näe..

Jag kan inte det. För även om det skulle gagna vissa att få lära sig mer så kan jag ju inte hänga ut mina barn hur som helst. Men ibland dyker det ändå upp tillfällen då jag får anledning att informera och jag får mycket positiv feedback såna gånger. Det är kul!

Men en sak är säker… Och det är att i vår familj så finns det verkligen extra mycket av ALLT!

Framförallt massor av energi…

För det mesta positiv sådan…

IMG_1254

Life is like a swing… it goes up and down..

😀

IMG_1263

Tripp, trapp, trull…

Alla goda ting är tre..

heart

Ja, det blev inte mer spännande än så här denna helg. Ha det så bra alla som läser och kom ihåg att det är dagarna som går som ÄR livet..

Time flies..

*kram*

.

2 kommentarer

  1. Ante

    Hej. Hade exakt samma problem förr med att alla åt olika. Men genom att göra olika maträtter lär man dom att inte testa nya smaker och konsistenser … och dom äter när dom blir hungriga… ca 6 månader efter vi bara lagar 1 maträtt och att alla äter samma så äter alla barn 99% av allt nu. Curla ALDRIG utan gör en när… dom lär sig då. Så är livet

    • Helena Nilsson Springare (inläggsförfattare)

      Hej Ante. Jag förstår hur du tänker när du säger att ”de äter när de är hungriga” att de inte lär sig om de inte får prova olika smaker och konsistenser.

      Jag förmodar att du talar om ”normala” barn och inte om barn med exempelvis Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar? Men du förstår… De har inte samma förutsättningar kring en sån enkel sak som mat. Tänk dig själv att nästan kräkas bara av åsynen av något som har ”fel” konsistens?

      Att inte ens klara av att prova eftersom det kan riskera att hela magens innehåll kommer upp på en sekund? Om du googlar på ”barn med NPF konsistenskänsliga” så dyker det upp en uppsjö av olika artiklar och avhandlingar som berör ämnet.

      Mat och matsituationer ska ALLTID vara positivt för alla som sitter vid vårt matbord. Detta eftersom vi inte vill skapa ett problematiskt synsätt på mat.

      Själv fick jag när jag var liten ofta sitta kvar vid bordet eftersom jag vägrade äta upp maten och jag kan lova dig att jag satt i många timmar. Vad finns det för positiv vinning i det? Annat än att man mår ännu sämre.

      Än idag kan jag inte stå ut med att känna lukt eller att ens se pulverpotatismos, eller kokt äggula utan att vilja kräkas. Jag kan tappa matlusten i flera timmar bara genom att se det så jag vågar tala om att jag vet hur det känns och jag skulle aldrig utsätta mina barn för det som man tydligen kan göra mot ”normala” barn.

      Jag kallar det inte att curla.. jag kallar det att skapa positiva matupplevelser för barn som har många annorlunda sätt att uppleva och processa sin mat.

      Förresten så kan jag berätta om en grej jag hörde när jag var på en föreläsning om en pojke som har bland annat tourettes.. Hans pappa berättade om att pojken blev så äcklad av att se en vanlig bulldeg på jäsning en gång att han kräktes över hela golvet.

      De flesta ”normala” människor förknippar nog en sån sak som en positiv doftupplevelse så då kanske du förstår själv hur okunskap (som din egen) faktiskt kan ställa till det och hur lite folk faktiskt vet om sånt här.

      För övrigt så antar jag att curla betyder helt olika saker för olika människor. Tack för din kommentar i alla fall!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.