Edward Riedl (M)

Besök på akutmottagningen i Umeå

Idag har vi från landstingsalliansen besökt akutmottagningen i Umeå. Bakgrunden till vårt besök är det ökade trycket och bristande resurser som akutmottagningen i Umeå har. Vi håller nu på med de förberedande arbetena inför budgetarbetet och för att fylla våra kunskapsluckor gör vi en del besök. Nedan kan ni läsa det pressmeddelande vi skickat till media från alliansen.

Edward Riedl (M).

 

MER PENGAR TILL AKUTMOTTAGNINGEN I UMEÅ
Allians för Västerbotten besökte idag akutmottagningen vid Norrlands
universitetssjukhus.

- Landstinget måste se över lokalsituationen för akutmottagningen vid Norrlands
universitetssjukhus, den är idag fullständigt oacceptabel.

Det säger Olle Edblom, centerpartiets oppositionsråd i landstinget. Besöken
till akutmottagningen vid Norrlands universitetssjukhus har ökat med 1000 per
år, men trots detta är lokalytorna idag desamma som för 20 år sedan. Alliansen
kräver nu större resurser till akutmottagningen vid NUS, som idag bara har
hälften av de resurser som akutmottagningen i Skellefteå, räknat per patient.

- Eftersom gruppen multisjuka äldre är en stor patientgrupp på akutmottagningen
finns det ett stort behov av personal med geriatrisk kompetens, säger Marianne
Normark, folkpartiet.

- Alliansen vill också återinföra en psykiatrisk jourverksamhet på Norrlands
universitetssjukhus för att bemöta de psykiskt sköra patienterna, säger
Birgitta Nordvall, kristdemokraterna.

- Vi ser ett stort behov att resursförstärka akutsjukvården vid Norrlands
universitetssjukhus och vi kommer att se över det i vårt budgetförslag under
våren, säger Edward Riedl, moderaterna.
 

Etiketter: , , ,

9 kommentarer

 1. Revisorn

  Okey Edward! Du pratar om vad du vill/önskar. Berätta även hur du vill finansiera det du önskar. När du funderar över detta kan du väl även tala om hur du avser att återställa landstingets egna kapital. Enligt senaste årsredovisningen är vi västerbottningar skyldiga landstinget nära 5000.000.000. Du har aldrig med ett ord kommenterat detta.
  För att vara sanningsenlig vill jag påstå att inget annat parti i Landstinget har erkännt detta bedrägeri.

  Tror du inte att hederlighet och realism är bättre än att dölja verkligheten för väljarna. Skärpning krävs för att du skall förbli trovärdig.

 2. Undrande

  Vad menar ni i alliansen med att ”återinföra en psykiatrisk jourverksamhet”? Informerade inte akuten Er om att det redan finns ett dygnet-runt-bemannat psykiatriskt akutteam, även kallat Mobila teamet? Ett team bestående av flera läkare, psykolog, kurator, skötare och sjuksköterskor – sammanlagt över 20 pers, varav några legitimerade psykoterapeuter! Låter dock bra att Ni vill satsa på psykiatrin – ni är mkt välkomna att göra ett studiebesök på Mobila teamet!

 3. Ärland Johansson

  Tänk vad ni allianser kunde göra om ni hade makt i Landstinget.
  Herregud!!
  Hur kan vi länsbor acceptera att det finns sådana brister i akutsjukvården i Umeå???
  Finns det sådana brister i Umeå som alliansen ser, hur ska det vara då i övriga länet, Plåster och desivon??
  Politiker ser bara så långt valdistriktet når.

 4. Edward Riedl

  Svar till Revisorn (2010-03-05 20:17)
  Du är en av få länsbor som läst landstingets årsredovisningar. Landstinget i Västerbotten har en negativ soliditet vilket jag tidigare skrivit om ett flertal gånger. Långsiktigt är det ett problem eftersom pensionerna (icke avsatta pensioner står för större delen av den framtida skulden) när de praktiskt skall betalas ut kommer att tränga undan pengar till sjukvården. Merparten av landets kommuner och landsting befinner sig i samma situation. Generationen som sa sig ha byggt upp välfärdssverige gjorde det med på framtiden lånade pengar. Nu kommer notan och skall betalas av oss som arbetar.

 5. Edward Riedl

  Svar till Revisorn (2010-03-05 20:17)
  Del 2:

  Alliansen i landstinget har en fullt ut finansierad budget som går att se i sin helhet genom att besöka http://www.bytledning.nu där det bara är att ladda ner våra förslag och hur de skall finasieras. Just nu arbetar vi med budget för 2011 och det är inte klart förän i juni.

 6. Edward Riedl

  Svar till Undrande (2010-03-05 20:49)
  Både jag, övriga alliansen och akutmottagningen är väl införsatta i hur mobila teamet arbetar. Det är just utifrån detta som vi föreslår en dygnet runt året runt jourverksamhet i psykiatrin. Mobila teamet har många förtjänster men klarar inte av att ta emot alla de patienter med psykisk ilamående som behöver hjälp nattetid vilket låser upp annan akutpersonal.

 7. Edward Riedl

  Svar till Undrande (2010-03-05 20:49)
  Från alliansen har vi genom det med socialdemokraterna gemensamma prioriteringsarbetet lyckats satsa en hel del landstingspengar för att förstärka upp psykiatrin.

 8. Edward Riedl

  Svar till Ärland Johansson (2010-03-06 07:23)
  Alliansen har givetvis sett över situationen i hela länet. Det som framkommit är att relativt de andra akutmottagningarna går Umeå på knäna rent ekonomiskt. Per patient räknat får akutmottagningen i Umeå mycket mindre pengar.

  Socialdemokraterna kommer troligen att lägga sparförslag på Skellefteå för att föra över pengar till Umeå. Från alliansen föreslår vi istället resursförstärkning till Umeå.

  Vi ser till hela länet och inte till olika valkretsar. Däremot har Umeå på flera områden resursmässigt halkat efter vilket vi från alliansen avser att åtgärda om vi får väljarnas förtroende.

 9. Berra

  Svar till ”Undrande”:
  Mobila teamet tar bara emot redan kända patienter. Nya patienter, alltså de som söker för första gången eller inte är inskrivna vid psykiatriska kliniken tas inte emot. De hänvisas istället till primärvårdsjouren… Så alliansen har helt rätt – det behövs en psykiatrisk jourverksamhet. Möjligen skulle de kunna utgöras av just mobila teamet, men det har väl alliansen inte sagt något om?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>