Edward Riedl (M)

Uranbrytning och kärnkraft hänger ihop

För att klara rimliga elpriser i en nära framtid för både hushåll och industri krävs att kärnkraften finns kvar inom överskådlig framtid. Vinterns dyra elpriser visar vad som händer om bara någon eller några av våra reaktorer står stilla.För svensk industri och svenska jobb är det dessutom en förutsättning med fortsatt kärnkraftsanvändning. Våra kränkraftverk drivs av uran vilket gör att det ena ger det andra. Dessutom finns det enorma ekonomiska värden i en framtida uranbrytning. En stor del av världens idag kända uranfyndigheter finns på några ställen i Sverige. Om brytning i framtiden kan ske med hänsyn till människa och miljö – Att det kan ske med den hårda lagstiftning vi har på dessa områden – Kan det innebära att vi kan bygga upp värden som både motsvarar och överstiger värdet i den norska oljefonden. Det ger förutsättningar för fortsatt välfärdsutveckling och ekonomisk stabilitet i Sverige.

Edward Riedl (M).

Etiketter: , , , ,

10 kommentarer

  1. Zeitgeist

    Varför inte på allvar utveckla nya energikällor. Vi vet redan vad kärnkraften kan orsaka. I Tjernobyl har det sedan olyckan dött ca 1 miljon människor som kan relateras till olyckan (enligt New Yorks Vetenskapsakademi som släppt boken ”Tjernobyl. Katastrofens konsekvenser för människorna och miljön”)…. Ett tips till dig, en bok om en glömd katastrof.
    Tekniken för nya energikällor finns redan. Det handlar om utveckling och resurshushållning inte kärnkraftsutveckling. Företag måste bli bättre på att hushålla. Jag hoppas verkligen att vi får lagra avfallet från kärkraften under din säng=)

  2. lf

    Jag är förundrad.Men du vet ju det mesta.
    Största delen av uranfyndigheterna i världen finns i Sverige.Hur vet du det?
    Det kan överstiga värdet av Norges oljefond.Hur vet du det?

  3. Pia

    Uranmängden i Sverige kan vara rätt stor. Prospekteringen är bara påbörjad. Fyndigheten på 70 hektar i Oviken, Jämtland räknas som nr 2 i världen efter Olympic Dam.
    I Oviken ligger uranet blandat i alunskiffer med mycket stora mängder av molybden och vanadin. Legeringsmetallerna är värda 80 % av fyndighetens totalvärde på ca 280 miljarder kr.

    I Talvivaara nickelgruva i Finland förbereds nu utvinning av uran som biprodukt. Uranhalten är 7 ggr lägre än i Jämtlands alunskiffer. Gruvägaren tror sig kunna täcka huvuddelen av Finlands årliga uranbehov.

  4. Edward Riedl

    Svar till Zeitgeist (2010-04-30 16:26)
    Berätta om alternativet och hur ett sådant samhälle ser ut. Det är lätt att vara emot men berätta också prislappen för människor både i antalet arbetstillfällen, försämrad miljö och förlorad välfärd.

  5. Edward Riedl

    Svar till lf (2010-04-30 19:40)
    Av det jag läst mig till finns cirka 15% av världens kända uranfyndigheter i Sverige och cirka 65% av Europas. Dessutom är priset beräknad utifrån brytning av alunskiffer där uran finns med som fyndighet. Dessa värden är även om bara en liten del skulle brytas enorma och bara några enstaka procent skulle innebära värden överstigande den norska oljefionden.

    Detta går att läsa sig till för den intresserade.

  6. Edward Riedl

    Svar till Pia (2010-05-01 03:35)
    Det viktiga är att större delen av vinsten från eventuell brytning kan hanteras likt Norges oljefyndigheter i en fond i statens ägo. Det utesluter varken privata vinster i brytning eller viss vinst till markägaren. Men uranfyndigheterna är en nationell tillgång och därför bör större delen av vinsten också tillfalla staten.

  7. Pia

    Till Edward.
    Nu har ju lagstiftarna med 1991 års minerallag skapat ett läge, där stora delar av Sveriges mineraltillgångar håller på att omvandlas till bearbetningskoncessioner av utländska prospekteringsbolag.
    En del kommer att säljas till högstbjudande gruvbolag. Särskilt då det gäller uran blandad med andra metaller är de tre stora svenska gruvbolagen ganska oerfarna. Det är sannolikt, att kanadensiska och australiska bolag tar hem utvinningsrätterna.
    Svenska staten får då endast njuta bolagsskatterna.

    Den stora vinsten tillfaller alltså utländska aktörer.
    Eller hur?

  8. Edward Riedl

    Svar till Pia (2010-05-01 11:57)
    Jag delar din uppfattning och vill förändra just detta. Vinsterna bör till största del stanna kvar i Sverige och i statskassan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.