Edward Riedl (M)

Chock-höjda el-priser med de röd-gröna

Om de röd-gröna vinner höstens val kommer de att påbörja avvecklingen av kärnkraften. Detta trots att det inte finns miljövänliga alternativ att ersätta den med och trots att det kommer att innebära kraftigt höjda el-priser. Den varma sommaren har påverkat vattenmagasinen och det planerade underhållet av inhemska kärnreaktorer kommer med stor sannolikhet att innebära dyrare el-priser även denna vinter. Istället för att se behovet av att höja effektiviteten på befintliga kärnreaktorer eller bygga nya tänker sig alltså de röd-gröna att påbörja avvecklingen utan bra alternativ. Det kommer inte bara att innebära att du som privatkonsument för dyrare elräkningar och att svenska industrijobb slås ut – Det kommer också att innebära importerad kolkraft från Europa. De röd-grönas energipolitik är varken bra för den enskilde, jobben eller miljön.

Edward Riedl (M).

Etiketter: , , , ,

32 kommentarer

  1. Jonas Sjöstedt

    Hej Edward,
    Har du slut på argument?

    Det du skriver är ju helt enkelt fel. Vi kommer att avveckla kärnkraften i takt med att alternativen har byggts ut och har faktiskt inte lovat att stänga en enda reaktor under den kommande mandatperioden även om jag tror att det kommer att bli fullt möjligt.

    Det är ju er borgerliga avreglingspolitik i kombination med kärnkraft som står still som har lett höga elpriser som i vintras. Det är kanske dags att ta ansvar för egna misslyckanden innan man för fram felaktigheter om andrs politik?

    mvh

    Jonas Sjöstedt

  2. Andreas

    Herr Riedel, inte tror du väl på fullaste allvar det du skriver? ”svenska industrijobb slås ut”. Snälla. Vi behöver en avveckling av kärnkraften coh som du vet så slår vi inte på off-knappen direkt den 20 sep efter att vi vunnit valet.

  3. Edward Riedl

    Svar till Jonas Sjöstedt (2010-07-27 07:54)
    Hela basen i den svenska ekonomin hotas med er energipolitik där ni vill avveckla kärnkraften utan vettiga alternativ. Ingen tidigare svensk regering har byggt ut vindkraften och det miljövänliga så snabbt som nuvarande alliansregering. Trots detta är det omöjligt att med rimliga konsekvenser avveckla kärnkraften. Ni försöker föra väljarna bakom ljuset med era löften.

  4. Edward Riedl

    Svar till Andreas (2010-07-27 08:57)
    Ni har ingen fungerande energipolitik att erbjuda väljarna. Tyvärr (för eran del) verkar också väljarna se detta. Kärnkraften behövs inom överskådlig framtid för rimliga elpriser och för den svenska industrin. Att lova avveckling som ni gör slår ut svenska företag och svenska jobb samtidigt som elkonsumenterna får dyrare räkningar.

  5. Är du inte riktig?

    Sverige har demokrati eller hur? Förr om åren hade vi en folkomröstning om kärnkraften och där röstade VI väljare fram att den skulle avvecklas i om 20-25 år. Den tiden har gått nu. Rätt ska vara rätt. Antingen avvecklar man den (enligt vad SVENSKA FOLKET bestämt) eller så har man en ny folkomröstning.

    Det är alliansen som gjort fel i denna fråga, som bestämt att bygga ut den och gå emot en folkomröstning.

  6. Sven Tycker

    Det nyligen fattade beslutet om att tillåta nya kärnkraftverk (som är ett brott mot folkomröstningen, mot vallöften och mot regeringsförklaringen) innebär att satsningen på miljövänliga alternativ kommer att bromsas upp. De stora kraftjättarna kommer nu att satsa på ny kärnkraft istället för andra alternativ. Och kärnkraften är INTE ett miljövänligt alternativ. Produktionen är inte problemet, problemet är brytningen av uran och slutförvaringen av det radioaktiva avfallet. Som vi nu ska skänka till våra efterkommande civilisationer. Erfarenheten av ny kärnkraft säger också att den är mycket dyr

  7. JonasE

    Än en gång så visar en (M) politiker hur lätt han tar på fakta, och försöker tillskriva de Röd-Gröna saker som helt enkelt inte stämmer!!.
    Vinner Alliansens valet igen så blir det även då högre elpriser nästa vinter, för inte ens Reidl, kan väl påstå att Alliansen kan trolla bort underhåll och låga vattenmagasin … eller!!.
    Det är väl snarast så att Alliansens avreglerings iver drabbar de flesta med höge priser, typ apoteket och bilprovninen..

  8. RWR

    Sven, som konsekvens av ditt påstående bör all gruvbrytning upphöra! Vid all gruvbrytning finns Uran dessutom är Uran i sin naturliga form inte radioaktiv. Ställer man det mot kolbrytning tex så är det miljövänligare då kolbrytning kräver stora arealer. Energimängden i Uran är några miljoner ggr större än kol.

    Överhuvudtaget är kärnkraft i dag ett måste om man vill värna miljön vad gäller koldioxidutsläpp. Att Alliansregeringen sänt tydliga signaler till industrin är klokt.

    Fler missuppfattningar om kärnkraft finns på: http://www.mfk.nu

  9. Edward Riedl

    Svar till Är du inte riktig? (2010-07-27 11:35)
    Det är inte realistiskt att avveckla kärnkraften utan dyrare elräkningar för privatkunder, förlorade jobb och smutsig importerad el från andra länder. Folkomröstningen var vägledande och alliansen är tydlig med vilket mandat vi söker inför mandatperioden 2010-2014. Demokratin fungerar.

  10. Edward Riedl

    Svar till Sven Tycker (2010-07-27 13:03)
    Ingen energianvändning är helt neutral mot miljön – Men påverkan är olika mycket mellan de olika energislagen. Vindkraften har byggts ut ordentligt under de år alliansen styrt Sverige. Så visst går det att arbeta för de miljövänliga alternativen utan att rasera den svenska välfärden under tiden.

  11. Edward Riedl

    Svar till RWR (2010-07-27 13:55)
    Vattenmagasinen och underhållet påverkas knappast av vem som vinner valet precis som du skriver. Däremot vill ni avveckla kärnkraften vilket är det jag skriver. Då får vi permanent högre elpriser, utslagna arbetstillfällen och sämre miljö.

  12. Edward Riedl

    Svar till JonasE (2010-07-27 13:04)
    Vattenmagasinen och underhållet påverkas knappast av vem som vinner valet precis som du skriver. Däremot vill ni avveckla kärnkraften vilket är det jag skriver. Då får vi permanent högre elpriser, utslagna arbetstillfällen och sämre miljö.

  13. måste skriva igen

    för som vanligt fanns det inte något svar i ”svaret”.
    Sverige röstade om kärnkraften och i demokratins anda vann ett av alternativen. Det alliansen gör just nu är att köra över den folkomröstningen. Så är det med det.
    Allt annat du försöker säga har ingen betydelese, utan det är så sverige ser ut idag.

  14. Edward Riedl

    Svar till måste skriva igen (2010-07-27 17:05)
    Att avskaffa kärnkraften är idag inget realistiskt alternativ. Alliansen har tydligt innan valet deklarerat vilken energipolitik vi söker mandat för. Svenska folkomröstningar är vägledande. I övrigt har vi representativ demokrati.

  15. Edward Riedl

    Svar till Anders Lindgren (2010-07-27 17:07)
    Jag tror ingen vill ha uran under sitt hus. Jag har däremot aldrig hört att vi skall förvara det uran under bostadshus – Har du?

    Vill du ha ett kolkraftverk i vardagsrummet eller ett vindkraftverk i källaren?

  16. Lars Gidlöf

    Varför kan inte Sverige likt Norge och Finland äga ett kraftbolag? Ni vill ju sälja Vattenfall, varför? Blir elen billigare då? Hur får Ni ekonomi i kärnkraften,den nya?

    Hur gick det för Stockholms Energi som borgarna sålt? Bra för vem?

  17. Anders Lindgren

    Vad ska du göra av spillet då hade du tänkt?

    Det finns nog inte många människor som vill ha det överhuvudtaget någonstans i närheten där dom bor, men problemet är bara att det bor folk överallt. så att skjuta bort det med ”bara det inte finns nära mig” funkar bara för egoisten.

    Sen såg jag ett annat svar jag reagerade på. ”Svenska folkomröstningar är vägledande”
    Vad menar du med det?

  18. RWR

    Men Anders, inte klagar du över LKAB’s slig som innehåller Uran inte? Det finns en mängd gruvor och det finns en mängd industrier med giftigt avfall runt omkring ska du stänga allt och alla?

    De reaktorer som finns under utveckling(inget tack till tidigare Svenska regeringar) kan använda dagens avfall till bränsle! Bra artikel: http://www.ossfoundation.us/projects/energy/nuclear

    Alla folkomröstningar i Sverige är rådgivande(regeringsformen (8 kap. 4 §)). Tack och lov har denna regering inte skygglappar och kan se saker i dagens perspektiv snarare än i gårdagens!!

  19. Edward Riedl

    Svar till Lars Gidlöf (2010-07-27 20:10)
    Att få ekonomi i kärnkraften bygger på de enskilda kraftbolagens egna kalkyler. Det är ju de som bygger och sedan får ta både kostnader och intäkter. När det gäller både kärnkraft och uranbrytning bör större delen av vinsterna komma tillbaka till det offentliga. Jag jobbar redan idag för att större delen av vinsterna bör bli samhällets och inte enskilda företags när det gäller uranbrytningen. Det finns olika sätt att konstruera sådant.

  20. Edward Riedl

    Svar till Anders Lindgren (2010-07-27 21:09)
    Det finns mycket skrivet om hur avfallet skall hanteras. Mitt förslag är att du läser mer om du är intresserad. Dock finns ingen fullgod slutförvaring ännu. Trots detta menar jag, och många med mig, att det är det bästa alternativet vi har. Den välfärdsförlust en ogenomtänkt snabbavveckling skulle innebära är inte jag beredd att stå för.

  21. Anders Lindgren

    Men snälla nån ”Dock finns ingen fullgod slutförvaring ännu”. Om du skriver så hoppas jag att till och med du förstår vad det betyder. Fast EGENTLIGEN har det inte någon betydelse vad vi tycker just nu, för vi har haft en folkomröstning om det. Menmen, vi får väl se efter september om ni släpper ifrån er makten eller om du kör ”folkomröstningar är bara vägledande” då också. Sen vill jag ha ett svar på detta…. ”Trots detta menar jag, och många med mig, att det är det bästa alternativet vi har” Många med dig? Har det gjort en ny folkomröstning?

  22. Edward Riedl

    Svar till Anders Lindgren (2010-07-28 12:24)
    Politik handlar om helheter. Det går inte att både äta kakan och ha den kvar. Politiker och partier som lovar allt gott åt alla kommer bara att göra sina väljare besvikna.

    Sedan är, läs vår lagstiftning, vägledande och inte beslutande. Vi har i Sverige representativ demokrati. Det innebär att vi väljer partier och politiker som de kommande åren har mandat att med sin klokskap göra så kloka avvägningar som det bara går.

    Sedan tror jag inte att vi förlorar valet till skillnad från dig.

  23. Lars Gidlöf

    Ja,läste du min fråga korrekt? Jag fick inget svar varför vi i Sverige inte kan äga kraftbolag,ej heller hur det gick med Stockholm Energi som borgarna sålde ut till FINSKA staten?

    Varför inga svar på dessa frågor?

  24. Edward Riedl

    Svar till Lars Gidlöf (2010-07-28 23:55)
    I Sverige sprids en bild av att det är avregleringarna som fördyrat elpriset när det i själva verket till största del handlar om höjda energiskater och inget annat. men det är bekvämt för alla, oavsett regeringsfärg, att skylla på kraftbolagen.

  25. Edward Riedl

    Svar till Lars Gidlöf (2010-07-28 23:55)
    Stockholm Energi kan jag inget om. Däremot gissar jag att de fick in pengar vid försäljningen som i sin tur frigjort låneutrymme motsvarande grad. Om det var/är en bra affär styrs av hur stora vinster det sålda bolaget haft och kommer att få.

  26. Anders Lindgren

    ”Äta kakan och ha den kvar?” Herrehud ytterligare en onelinare signerat Ridel utan nåt så helst innehåll.
    Vart har du fått uppgifterna att ”Trots detta menar jag, och många med mig, att det är det bästa alternativet vi har”?
    Så länge man inte kan göra något av avfallet så tycker jag inte om det. Det är egoistiskt att gräva ner skiten bara för att vi ska slippa det, man tänker inte på 2 generationer framöver t.ex.
    Sen kan jag inte förklara i ord hur mycke jag hoppas att alliansen förlorar valet, för annars kommer de sjuka och fattiga vara förlorade för gott.

  27. Lars Gidlöf

    Ja,Fortum, finska staten skrattar fortfarande för att de fick köpa Stockholms Energi så billigt, sen inget svar, varför kan inte Svenska staten äga kraftbolag när finska och norska staten kan äga det i Sverige?

    Odugliga ägare i Sverige eller?

  28. Edward Riedl

    Svar till Anders Lindgren (2010-07-29 11:58)
    Men berätta då hur ett realistiskt alternativ till energipolitik ser ut och vilka som skall betala de högre kostnaderna och vilka som skall förlora sina jobb.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.